Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Κάλεσμα στους δημότες για ρύθμιση οφειλών
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 04-11-2011

Να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους προς τον Δήμο, σύμφωνα με την ευνοϊκή ρύθμιση, που ψήφισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, καλεί τους οφειλέτες ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Οι οφειλές προς τον Δήμο ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ, ένα ποσό αναγκαίο για τη λειτουργία του Δήμου σε μια εποχή που οι κρατικοί πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν περιοριστεί σε... ψίχουλα.
«Εχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία είσπραξης των ίδιων πόρων που συνοδεύεται από μια ρύθμιση σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ρύθμιση διαρκεί τρεις μήνες, είναι ευεργετική καθώς απαλλάσσει τον οφειλέτη από ένα μεγάλο ποσοστό προσαυξήσεων, προστίμων και πρόσθετων βαρών και βέβαια δίνει τη δυνατότητα για πληρωμές μέχρι και σε 20 δόσεις», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Μαλανδράκης.

Η ρύθμιση
300 ευρώ ............................................................ εφάπαξ
300 έως 4.000 ευρώ ...........................................10 μηνιαίες δόσεις
4.001 έως 9.000 ...........................................15 μηνιαίες δόσεις
9.001 και άνω ...........................................20 μηνιαίες δόσεις

Οι οφειλές προς τον Δήμο ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ και αφορούν όλα τα τέλη, εκτός των πολεοδομικών παραβάσεων. «Υπάρχει ρητή εντολή του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το ποιες ενέργειες κάνουν οι Δήμοι και οι Δημοτικές Αρχές για την είσπραξη των οφειλών από τρίτους προς τον Δήμο. Είναι μια υποχρέωση που ενέχει και την απιστία, αν δεν γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών. Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία να αντιδικούμε με τους δημότες μας, προσπαθούμε να μαζέψουμε τα οικονομικά του οίκου μας, να αντιμετωπίζουμε ισοδύναμα τους δημότες μας και τους καλούμε να κάνουμε ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου», αναφέρει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να στείλει τους βεβαιωτικούς καταλόγους με τις οφειλές στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
«Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να το κάνουμε. Εχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, το θέμα της είσπραξης των εσόδων μπαίνει ως θέμα είσπραξης δημόσιων εσόδων», τονίζει ο κ. Μαλανδράκης.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του Δήμου προς τρίτους φτάνουν το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τους τέσσερις Δήμους που συνενώθηκαν στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Οι οφειλές αυτές αφορούν έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν συμβασιοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν και θα πρέπει να αποπληρωθούν από ίδιους πόρους ή ΣΑΤΑ του Δήμου Πλατανιά. «Το δεδομένο είναι ότι είχαμε εγγράψει ως ΣΑΤΑ το 2011 μόλις 871.000 ευρώ σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου να βάλουμε το ίδιο ποσό που είχε καταβληθεί το 2010. Από αυτό έχουμε λάβει μέχρι στιγμής το ποσό των 180.000. Την ίδια στιγμή για δάνεια από Αγροτική Τράπεζα και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, δίνουμε ετησίως τοκοχρεολυτική δόση ύψους 220.000 ευρώ», λέει ο κ. Μαλανδράκης. Πάντως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει αποπληρωθεί ένα ποσοστό οφειλών ύψους 40% για τους πρώην Δήμους Κολυμπαρίου και Βουκολιών, ένα 50% του χρέους του πρώην Δήμου Πλατανιά και ένα 65% του πρώην Δήμου Μουσούρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου