Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011


ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Μαθητές - δημοσιογράφοι
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 08-11-2011

«Η ενασχόλησή μας με τη σύνταξη της εφημερίδας μας ήταν μια πραγματικά πολύ δημιουργική απασχόληση, νιώσαμε ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό».
Η Αλεξάνδρα Τσιριωτάκη, είναι ένα από τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Χανίων που σε ρόλο μικρών δημοσιογράφων έκαναν ρεπορτάζ, συγκέντρωσαν στοιχεία, έκαναν τη σύνταξη και εξέδωσαν την πρώτη τους μαθητική εφημερίδα. Μια ελπιδοφόρα προσπάθεια που στηρίχθηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
"Η ιδέα της έκδοσης μιας μικρής εφημερίδας ήλθε από τους φιλόλογους καθηγητές μας", εξηγεί η 15χρονη Ρουμπίνη Μαρτσάκη, μαθήτρια της Γ΄ τάξης, συμπληρώνοντας πως "μας πρότειναν να ασχοληθούμε με τα θέματα που αφορούν το σχολείο και την κοινωνία της Κισάμου. Ετσι χωριστήκαμε σε ομάδες και άλλοι αναζήτησαν σχολικά θέματα, άλλοι τοπικά, άλλοι θέματα ευχάριστα και ψυχαγωγικά. Προσωπικά βρήκα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα τοπικά θέματα π.χ. το ότι κάναμε ένα ρεπορτάζ για τον τρύγο, παρακολουθήσαμε τη διαδικασία, βγάλαμε φωτογραφίες, μάθαμε πώς γινόνταν ο τρύγος στο παρελθόν".
Τα ιστορικά θέματα ήταν αυτά που καταπιάστηκε και ενδιαφέρθηκε ο Αντώνης Νικολακάκης καθώς το 1ο τεύχος της εφημερίδας συνέπεσε με την 28η Οκτωβρίου. "Το εύκολο ήταν να βρεις στοιχεία από το Ιντερνετ, το δύσκολο να βρεις κάποια στοιχεία μιλώντας με τους ανθρώπους που έζησαν και τα γεγονότα", μας σημειώνει τονίζοντας πως θα ήθελε να συνεχίσει να ερευνά και να αναζητεί ιστορικά θέματα. "Ένα θέμα που με ενδιαφέρει είναι να αναζητήσω στοιχεία για την παρουσία των Νεοζηλανδών στην περιοχή μας καθώς ξέρω κάποια πράγματα από τον παππού μου", τονίζει.
Για την εφημερίδα, που στο πρώτο της τεύχος είχε θέματα για την 28η Οκτωβρίου, τη ναζιστική κατοχή, ενημέρωση για τις δραστηριότητες του σχολείου, περιβαλλοντικά αλλά και λαογραφικά ζητήματα συνεργάστηκαν, επίσης, οι μαθητές: Κατάκη Χριστίνα, Κοντοπυράκης Παναγιώτης, Μπαντουράκη Κατερίνα, Μπαχουντάκης Αντρέας, Ντόμι Ανίλα, Παπαδάκη Πόπη, Παρτσαλάκη Εμμανουέλα, Πολυχρονάκη Δέσποινα, Στρατάκης Νίκος, Χαιρετάκη Ευδοκία, Χαμπαριάν Γεώργιος, Νταγκουνάκη Γεωργία, Σκαλιδάκη Κωνσταντίνα και από την Α΄ Γυμνασίου το τμήμα Α2.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους τα παιδιά θέλησαν να μάθουν από πρώτο χέρι περισσότερα πράγματα για τη δουλειά του δημοσιογράφου, να πάρουν ιδέες για το επόμενο φύλλο της εφημερίδας τους, να ρωτήσουν για θέματα που αφορούν την τοπική επικαιρότητα. Ετσι χθες το πρωί για μιάμιση περίπου ώρα η Συντακτική Ομάδα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημοσιογράφο των "Χανιώτικων νέων", να διατυπώσει ερωτήματα και να εκφράσει απορίες, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ακόμα καλύτερα για το επόμενο φύλλο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου