Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Επιστροφή στις ξυλόσομπες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 15-11-2011

Αύξηση σε ποσοστό 70% παρουσιάζουν οι πωλήσεις στις ξυλόσομπες στα Χανιά καθώς, με το πετρέλαιο να έχει φθάσει το 1 ευρώ το λίτρο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν κάτι πιο φθηνό και πιο παραδοσιακό.
Η εξοικονόμηση ρεύματος καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα, η φθηνή πρώτη ύλη όπως τα ξύλα και η καλή απόδοση έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς Χανιώτες στο να βγάλουν από την αποθήκη τους την ξυλόσομπα ή να αγοράσουν μια καινούργια.
«Τελειώνοντας οι καλοκαιρινοί μήνες μπήκε το θέμα της θέρμανσης και είδαμε ότι οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν επέτρεπαν να βάλουμε πετρέλαιο», μας αναφέρει η κα Νίκη, που στο σπίτι της κοντά στη Γογονή έχει τοποθετήσει εδώ και μερικές ημέρες μια μαντεμένια ξυλόσομπα. Τώρα μπορεί να μαγειρεύει σε αυτή χωρίς να χρησιμοποιεί ηλεκτρική κουζίνα αλλά και να διατηρεί σε άριστη θερμοκρασία το σπίτι της. «Οταν μπήκα στο σπίτι το μεσημέρι είχε 13 βαθμούς, άναψα τη σόμπα και 1 ώρα μετά στο δωμάτιο των 60 τ.μ. η θερμοκρασία έφτασε στους 19. Μέσα στα υπνοδωμάτια η θερμοκρασία φτάνει τους 18 βαθμούς, μόλις στο δωμάτιο που είναι η σόμπα φτάσει τους 22. Κυκλοφορείς άνετα και πραγματικά έχουν καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με το καλοριφέρ», τονίζει η κα Νίκη.
Παράλληλα, στα μάτια της σόμπας μπορεί να βράσει νερό, να ψήσει το φαγητό της ημέρας, να το διατηρήσει ζεστό. «Η αγορά της σόμπας κόστισε 250 ευρώ και ήδη μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει απόσβεση. Τα ξύλα που χρησιμοποιούμε είναι δικά μας από τα ελαιόδεντρα που παλιότερα τα πετούσαμε, ενώ και η κατανάλωση του ρεύματος έχει μειωθεί. Συν τοις άλλοις μπορείς να μαγειρέψεις πάρα πολύ καλά, αφού ψήνει καταπληκτικά», τονίζει. Για την ίδια δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας αν υπάρχει λίγη προσοχή και το μόνο που απαιτείται είναι ένα σκουπισματάκι γύρω από τον χώρο της σόμπας για κομματάκια ξύλου που πέφτουν κατά τη μεταφορά τους.

ΕΣΤΙΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ
Παράλληλα, ο χώρος γύρω από τη σόμπα είναι σημείο συνάθροισης, συζήτησης, κουβέντας ανάμεσα στην οικογένεια, στους φίλους, στους συγγενείς. «Ετσι ξεφεύγεις και από το χαζοκούτι», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Νίκη.
Σόμπα αγόρασε και ο κ. Γιώργος Ξυλάκης. «Θερμαίνει άριστα, είχα και παλιά σόμπα και ξέρω ότι είναι πολύ αποτελεσματική», μας λέει. Η άγρια φορολόγηση του πετρελαίου ήταν από τους βασικούς λόγους που και ο κ. Ξυλάκης προτίμησε αυτόν τον τρόπο θέρμανσης. «Με την τιμή που έχει φτάσει το πετρέλαιο συμφέρει πάρα πολύ να έχεις ξυλόσομπα. Ακόμα και να αγοράζεις τα ξύλα δεν απαιτούνται πολλά χρήματα», αναφέρει.

Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ
«Φτιάχνω σόμπες εδώ και 30 χρόνια. Κάποια στιγμή σταμάτησε κάθε ενδιαφέρον γιατί όλοι έβαζαν καλοριφέρ. Όμως την τελευταία διετία όλα έχουν αλλάξει. Πέρυσι είχαμε αυξημένο ενδιαφέρον και φέτος οι πωλήσεις είναι πάνω κατά 70%, γιατί λόγω της τιμής του πετρελαίου πολλοί έχουν γυρίσει στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης», μας εξηγεί ο κ. Μιχάλης Μανουσέλης, που κατασκευάζει χειροποίητες ξυλόσομπες.
Σόμπες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια καθώς όπως μας δείχνει υπάρχουν μικρές με 200 ευρώ, πιο μεγάλες κατάλληλες για μαγείρεμα που μπορεί να φτάσουν και τα 500 ευρώ. «Αυτό που λένε όλοι είναι ότι συμφέρει οικονομικά πάρα πολύ.
Μπορείς να βρεις και ξύλα στην τιμή των 120, 130, 140 ευρώ, ελιόξυλο, χαρουπόξυλο τον τόνο, όταν ο τόνος το πετρέλαιο φτάνει τα 1000 ευρώ. Παράλληλα καταναλώνεις και λιγότερο ρεύμα γιατί μπορείς να μαγειρεύσεις στα μάτια, στον φούρνο, να διατηρήσεις ζεστό το φαγητό», λέει ο κ. Μανουσέλης. Σε ό,τι αφορά την απόδοση της ξυλόσομπας ο κ. Μανουσέλης λέει ότι είναι πολύ καλή. «Για το δωμάτιο που ζεσταίνει ένα σώμα καλοριφέρ η σόμπα είναι πολύ πιο αποδοτική. Περνώντας δε τα μπουριά από διαφορα δωμάτια μπορείς να διαχύσεις τη θερμοκρασία σε όλο το σπίτι», υπογραμμίζει.
Τόνος ξύλο 130 ευρώ
Τιμή πετρελαίου θέρμανσης 98 λεπτά
Τιμή σόμπας 200 ευρώ έως 500 ευρώ
Κατανάλωση 2 τόνους ξύλα τον χρόνο.
Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου