Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011


ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Χρεώσεις με λάθη...
Δημοσιεύθηκε στις: 24-11-2011

Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης και λανθασμένους συντελεστές παλαιότητας, χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτήρια, επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους και δεκάδες άλλα προβλήματα με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες και στα Χανιά.
«Και στην περιοχή μας έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις και για εκτός σχεδίου ακίνητα, που υπολογίζεται το τέλος με τη διπλάσια έκταση της δομημένης επιφάνειας, άρα έχουμε πλασματική επιβολή του τέλους σε τετραγωνικά που δεν είναι πραγματικά και για εσφαλμένες εγγραφές της τιμής ζώνης», αναφέρει η κα Αντωνία Φουντουλάκη, εκπρόσωπος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).
Και οι ιδιοκτήτες στα Χανιά διαπιστώνουν πως, αν δουν στο ειδικό τέλος να τους γίνεται κάποια χρέωση, που σύμφωνα με την άποψή τους είναι λανθασμένη, δύσκολα καταφέρνουν να ξεδιαλύνουν την κατάσταση. Δήμος, ΔΕΗ και Δ.Ο.Υ. εμπλέκονται στην υπόθεση και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πολίτης χάνεται ανάμεσα στις Υπηρεσίες.
«Ο ιδιοκτήτης έχει δύο δυνατότητες. Τη διόρθωση και την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Εμείς ως Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. συστήνουμε στους ιδιοκτήτες να εξαντλήσουν τη δυνατότητα της διόρθωσης, που τουλάχιστον για μας είναι πρωταρχικό θέμα του Δήμου. Αν δεν δικαιωθεί τότε να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Κάτι τέτοιο έγινε στην Καλαμάτα και ο ιδιοκτήτης δικαιώθηκε», αναφέρει η κα Φουντουλάκη.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό, αν κάποιος ιδιοκτήτης από τα Χανιά έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Οσο για τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. έχει επισημάνει τη θέση της ότι και αυτή θεωρεί την επιβολή αυτού του φόρου αντισυνταγματική.
«Υπάρχει μια προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο ΣτΕ ενάντια στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Διάβασα και στην εφημερίδα σας ότι στο ΣτΕ θα κάνουν παρεμβάσεις και Δήμοι και ο Δήμος Χανίων. Πιστεύω ότι εκεί θα επιλυθεί το θέμα. Μέχρι τώρα έχει δοθεί μία αναστολή στη διακοπή ηλεκτροδοτήσεων και από όσο γνωρίζουμε δεν έχει προχωρήσει η διακοπή ηλεκτροδότησης σε κάποιο σπίτι ή επιχείρηση», τονίζει η κα Φουντουλάκη.

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Σύμφωνα με την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. τα τελευταία χρόνια οι επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες με φόρους έχουν επταπλασιαστεί, ενώ με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 το κράτος σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τις εισπράξεις του από φόρους που αφορούν τα ακίνητα. Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Ακινήτων μιλούν για:
- Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και μείωση των συντελεστών εμπορικότητας παντού, όπου η εμπορικότητα έχει μειωθεί ή και εξαφανιστεί.
- Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων γενικά και ειδικότερα για την αγορά ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
- Μείωση σε 20% του Φ.Π.Α. στην οικοδομή και σε 10% την ανακαίνιση - ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτηρίων.
- Οριοθετημένη αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτου και όχι μόνον για την πρώτη κατοικία.
- Κατάργηση του Φ.Α.Π. στα μη προσοδοφόρα ακίνητα, κάτι που θα ενθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές να αγοράσουν κλειστά ή εγκαταλελειμμένα ακίνητα.
- Αλλαγή της νομοθεσίας που επιβάλλει χρονοβόρα αδειοδότηση για την αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις πάμπολλες «παραμεθόριες» περιοχές της χώρας.
- Ενεργοποίηση του ιδιαίτερα χρήσιμου θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
Σημειώνεται ότι ενάντια στην υπερφορολόγηση των ακινήτων έχει ταχθεί με ψήφισμά της και η Διεθνής Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μείωση κατά 30% των ενοικίων
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της κρίσης φαίνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες και από μόνοι τους, αλλά και μετά από αίτημα των ενοικιαστών, έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των ενοικίων. «Η μείωση των ενοικίων είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο μερών, γιατί έτσι στηρίζεται και ο επιχειρηματίας, που ασκεί μια δραστηριότητα και ο ιδιοκτήτης, γιατί με τη μεγάλη προσφορά των ακινήτων που υπάρχει είναι εύκολο να βρει κάποιος ξενοίκιαστα ακίνητα σε κάλες τιμές», λέει η κα Φουντουλάκη. Πέρα από τις κατοικίες που διαπιστώνεται μείωση της τιμής των ενοικίων μεγάλες είναι και οι αλλαγές στο θέμα της επαγγελματικής στέγης. «Bλέπουμε πλέον στα Χανιά πάρα πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Τζανακάκη και η Δημοκρατίας. Ιδιοκτήτης που ζητούσε για κατάστημα στην Τζανακάκη 2.500 ευρώ τον μήνα, τώρα ζητά 1.700 ευρώ. Μιλάμε για πολύ μεγάλη μείωση. Οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μειώσεις και είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί», αναφέρει η εκπρόσωπος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου