Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Το «μπαλάκι» στους Δήμους για τη μεταφορά μαθητών
Δημοσιεύθηκε στις: 21-12-2011

Το «μπαλάκι» στους Δήμους για τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τη δαπάνη και με ήδη «κουτσουρεμένη» την ετήσια χρηματοδότηση, πετά το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, μεταφέροντας τη συζήτηση που έγινε για το θέμα στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, επεσήμανε πως «αποτελεί μια πολύ κακή εξέλιξη και υπάρχει ο κίνδυνος από της 7 Γενάρη να βρεθούμε μπροστά σε ένα κενό, που θα προκαλέσει χάος και δεν θα μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους».
Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Κουκουλόπουλος, στην Π.Ε.Δ., τονίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί παράταση στις ισχύουσες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί από τις τέως Νομαρχίες, αλλά θα αναλάβουν να καλύψουν το κόστος της μεταφοράς. Ειδικότερα, με βάση τον νόμο προβλέπεται μεταξύ άλλων:
- Αν το παιδί έχει μετοικήσει από το χωριό του σε άλλο χωριό, κωμόπολη, πόλη για να φοιτήσει στο εκεί σχολείο θα λαμβάνει 80 ευρώ τον μήνα.
- Αν καθημερινά πηγαίνει με λεωφορείο η χιλιομετρική αποζημίωση είναι 30 σεντς από το σπίτι ως το σχολείο, αλλά μόνο για τη μια διαδρομή καθώς δεν προβλέπεται η επιστροφή!
«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καταβάλουμε ως Δήμοι το κόστος της μεταφοράς από ίδιους πόρους. Ποιους πόρους, αφού δεν υπάρχει τίποτα; Ακόμα και αν πιστεύουν ότι είναι υπέρογκα τα χρήματα που ζητάνε τα ΚΤΕΛ, δεν πάμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μαζί τους, αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε χρήματα που δεν έχουμε», ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΜΕΣΚΛΑ
Το Δ.Σ. συζήτησε και το αίτημα των φορέων των Μεσκλών (Τοπικό Συμβούλιο, Συνεταιρισμός, Τ.Ο.Ε.Β., Αγροτικός Σύλλογος, συνέλευση κατοίκων, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο κ.ά.) αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης του νερού των πηγών της περιοχής. Οι κάτοικοι των Μεσκλών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, κ. Δ. Μανωλαράκη, διεκδικούν: α) πληρωμή του νερού ύδρευσης με το παλιό σύστημα κατά άτομο 10 ευρώ τον χρόνο, β) άρνηση πληρωμής και αίτημα διεκδίκησης ελάχιστης ετήσιας αποζημίωσης από τρίτους που εκμεταλλεύονται το νερό από τις πηγές των Μεσκλών.
Οι θέσεις των κατοίκων των Μεσκλών βρήκαν τη σύμφωνη άποψη του Δήμου. Ο εισηγητής από πλευράς του Δήμου, κ. Μανώλης Σολιδάκης, σημείωσε πως «προσανατολιζόμαστε για να χρησιμοποιήσουμε την πιο χαμηλή τιμή ζωνών ύδρευσης που υπάρχει στον Δήμο για την κοινότητα των Μεσκλών. Θα έχουμε δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή μόνο για τα Μεσκλά. Από εκεί και πέρα είμαστε μαζί τους στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. Εχουμε σκοπό να ζητήσουμε αντισταθμιστικά από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. όχι μόνο για τα Μεσκλά, αλλά και για τον Φουρνέ.
Τέλος, ο δήμαρχος, κ. Μαλανδράκης, ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη φωταγώγηση αύριο, στις 5 το απόγευμα, στον Ομαλό.

ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ: «ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Για ουσιαστική διάλυση της Αυτοδιοίκησης από τη συνεχή περικοπή των πόρων έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Αγοραστάκης. Ο κ. Αγοραστάκης σημείωσε πως, ενώ οι πόροι της Αυτοδιοίκησης το 2009 ήταν 4 δισ., έχουν πέσει στα 2,6 δισ. «Ουσιαστικά έτσι η Αυτοδιοίκηση τίθεται στο περιθώριο, δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τα λειτουργικά της έξοδα. Και ενώ θα περίμενε κανείς οι Δήμοι να έχουν κλείσει διαμαρτυρόμενοι για αυτήν την κατάσταση, βλέπουμε τα όργανα της Αυτοδιοίκησης να μην κάνουν ουσιαστικά τίποτα», ανέφερε.

Αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. Πλατανιά
Αλλαγές επήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έκανε δεκτή την ανάκληση της παραίτησης του τέως δημάρχου Πλατανιά, κ. Γ. Τσαγκαράκη (αρχικά είχε παραιτηθεί για το Εφετείο), έτσι εδώ και μερικές συνεδριάσεις νέος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Τσαγκαράκη είναι ο Σ. Μαυρεδάκης. Επίσης, ανακοινώθηκε η ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου, κ. Γιάννη Αλυγιζάκη, από τον συνδυασμό του κ. Στ. Νικηφοράκη. Αναφέροντας τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής του σημείωσε πως πήρε την απόφαση αυτή μετά την παραίτηση Νικηφοράκη και προκειμένου να συνεχίσει να ψηφίζει κατά συνείδηση στο Δ.Σ.
Επειδή ο κ. Αλυγιζάκης ήταν και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και η θέση αυτή ανήκει σε εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Δ.Σ. ψήφισε νέο αντιπρόεδρο τον κ. Παρασκάκη από την παράταξη του κ. Νικηφοράκη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Προθεσμία έως 15 Ιανουαρίου για εξόφληση λογαριασμών νερού
Προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 δίνει ο Δήμος Αποκορώνου στους δημότες για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς νερού. Μετά από εκείνη την ημερομηνία, προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε διακοπή των συνδέσεων παροχής νερού.
Σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, Μανώλης Χαριτάκης, απευθυνόμενος στους δημότες επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι κατανοείτε τη δυσχερή οικονομική θέση του Δήμου μας, ο οποίος πασχίζει κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, να διαχειριστεί την καθημερινότητα και να εξυπηρετεί τις βασικές και επείγουσες ανάγκες των πολιτών. Ομως, όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς οικονομικούς πόρους δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν ικανοποιητικά αυτές οι ανάγκες». Στη συνέχεια ευχαριστεί «όλους τους δημότες που έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο» και απευθύνει «έκκληση προς όλους που δεν το έπραξαν, να κατανοήσουν πως είναι ανάγκη να καταβάλουν τις οφειλές τους για να μπορεί και ο Δήμος να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων.
Εξ άλλου, από τον Αύγουστο 2011 έχουν ενημερωθεί εγγράφως όσοι οφείλουν ποσό άνω των 1.000 ευρώ».
Και καταλήγει:
«Ολοι μας γνωρίζουμε και κατανοούμε τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πολίτες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης της χώρας, όμως, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία για όλους, ενημερώνουμε, με μεγάλη μας λύπη, ότι από 15 Ιανουαρίου 2012 θα αναγκαστούμε να προβούμε στο δυσάρεστο μέτρο της διακοπής του νερού σε όλους τους οφειλέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου