Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011


ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Αρρωστημένες καταστάσεις
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 22-12-2011

«Πλέον στα χωριά μας έρχεται ο γιατρός μία φορά τον μήνα. Και όποιος πρόλαβε - πρόλαβε. Ειδικά για τους ηλικιωμένους η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ανύπαρκτη».
Η κα Ερμιόνη Κουτρούλη, κάτοικος των Λάκκων είναι απογοητευμένη, όπως και το σύνολο των ανθρώπων στο χωριό αλλά και στα Καράνου, στ? Ορθούνι, στ? Ασκορδαλού σε όλα τα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων.
Εδώ και μήνες οι επισκέψεις του αγροτικού γιατρού από 2 - 3 την εβδομάδα περιορίσθηκαν σε μία τον μήνα! Οι περικοπές, η συνεχής υποβάθμιση του Κ.Υ. Καντάνου από το οποίο καλύπτεται υγειονομικά η περιοχή, έχει οδηγήσει τους κατοίκους σε απόγνωση. «Πριν από λίγα χρόνια είχαμε γιατρούς 3 φορές την εβδομάδα, μετά μειώθηκαν σε 2 γιατρούς την εβδομάδα και από τον περασμένο Μάιο που έφυγε ο τελευταίος γιατρός έχουμε μόνο έναν γιατρό τον μήνα. Το να πας στο Νοσοκομείο Χανίων δεν είναι και λύση. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να καταφεύγουμε είτε στον αγροτικό γιατρό στον Φουρνέ, που έχει όμως τεράστιο φόρτο και είναι δύσκολο να προσεγγίσεις την περιοχή ή σε άλλο γιατρό στον Αλικιανό. Στους Λάκκους ζουν 170 άτομα και οι 100 είναι ηλικιωμένοι. Χωρίς γιατρούς είμαστε ουσιαστικά εγκαταλελειμμένοι», δηλώνει η κα Κουτρούλη.
Απόλυτα σύμφωνος και ο κ. Γρηγόρης Μιχελετάκης. «Εμείς δεν έχουμε τεράστιες απαιτήσεις. Εστω μια φορά την εβδομάδα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε γιατρό; Θα καταστραφεί το κράτος;», λέει στα «Χ.Ν.» Η καθημερινότητα πλέον για τους κατοίκους του χωριού είναι δύσκολη. «Θέλω να γράψω ένα φάρμακο τι κάνω; Επειδή πλέον δεν μπορώ και να οδηγήσω, θα πρέπει να πληρώσω αυτοκίνητο ή να πάρω ταξί για να πάω στον Αλικιανό. Σκέτη ταλαιπωρία για μένα αλλά και για άλλους που είναι πιο ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να κινηθούν», τονίζει.
Ενας άλλος κάτοικος ο κ. Κωνσταντίνος Βολάνης δηλώνει έντονα προβληματισμένος. «Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων στους Λάκκους είναι πολύ υψηλός. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη την άμεση ιατρική παρακολούθηση. Δυστυχώς, βλέπουμε να γυρίζουμε χρόνια πίσω» τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Κουκουλάκης. «Είναι το τελικό χτύπημα για τους συνταξιούχους. Τους έχουν κατακόψει τις συντάξεις, το λάδι δεν έχει τιμή και τώρα δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη περίθαλψη. Από τα χωριά αυτά περνάει τόσος κόσμος χειμώνα - καλοκαίρι για να επισκεφθεί τον Ομαλό ή το φαράγγι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός», μας εξηγεί.

ΚΑΡΑΝΟΥ
Ιδια η κατάσταση και στα Καράνου, το άλλο γειτονικό χωριό. Το κτήριο του Αγροτικού Ιατρείου παραμένει κλειστό. «Ετσι όπως πάμε στο τέλος δεν ξέρω ποιος θα απομείνει στα χωριά των Λευκών Ορέων», αναφέρει ο κ. Νίκος Φυτράκης. Πλέον για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως μας εξηγεί ή θα πρέπει να κατεβούν στον Αλικιανό ή να πάνε σε ιδιώτη γιατρό και να πληρώσουν. «Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι απαραίτητη. Έστω και μια φορά την εβδομάδα δεν νομίζω ότι είναι παράλογο το αίτημά μας», εξηγεί.
Για την 70χρονη Πηγή Μαυριδάκη πλέον η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. «Το βιβλιάριο το δίνω στα παιδιά μου για να το πάνε στον γιατρό κάθε φορά που έρχονται στο χωριό. Όσο για εξετάσεις, πλέον ούτε την πίεσή μας δεν μπορούμε να δούμε. Για μας τους ηλικιωμένους η μη παρουσία γιατρού σε εβδομαδιαία βάση μάς έχει φέρει στο απροχώρητο», λέει. Μια άλλη γυναίκα που κατοικεί, επίσης, στα Καράνου σημειώνει πως πλέον και για την πιο απλή ιατρική εξέταση οι 80 κάτοικοι του χωριού είναι υποχρεωμένο να μετακινηθούν. «Δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι οι περισσότεροι έχουμε τα χρονάκια μας και ειλικρινά δεν μπορούμε να κάνουμε τόσες μετακινήσεις», είναι τη δική της παρατήρηση για τους αρμοδίους.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ:
«Απελπιστική κατάσταση»
Ως απελπιστική περιγράφει την κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών της ρίζας των Λευκών Ορέων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πλατανιά για την περιοχή της Δ.Ε. Μουσούρων κ. Μ. Σολιδάκης (φωτ.).
«Επανειλημμένα έχουμε μια αλληλογραφία με τη ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο, το Νοσοκομείο Χανίων, το Κ.Υ. Καντάνου, το Υπουργείο Υγείας και ζητάμε την κάλυψη των Ιατρείων. Είμαστε σε άθλια κατάσταση σε ό,τι αφορά την ιατρική κάλυψη της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων. Σε Λάκκους, Καράνου, Ορθούνι, Ασκορδαλού έρχεται μόλις μια φορά τον μήνα ένας γιατρός κατόπιν πιέσεων και προσπαθειών. Στον Αλικιανό, ενώ προβλέπεται διθέσιο Ιατρείο, έχουμε μόνο έναν γιατρό μια φορά την εβδομάδα και καλύπτει Αλικιανό. Βατόλακκο, Ψαθογιάννο, Μπαμπιόλο, Κουφό, Σκονίζο ένα τεράστιο αριθμό χωριών. Έχουμε και έναν γιατρό στον Φουρνέ που εξυπηρετεί Μεσκλά, Ζούρβα. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι στα αιτήματά μας, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο», αναφέρει ο κ. Σολιδάκης.
Eπειδή ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το Αγροτικό Ιατρείο Αλικιανού δεν ενδείκνυται, θα το μεταφέρουμε στον χώρο του πρώην ΚΕΠ. «Για να πληροί τους όρους και τις προυποθέσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δαπάνη 7.000 ευρώ. Το Νοσοκομείο που είχε υποσχεθεί ότι θα κάλυπτε τη δαπάνη αυτή αδυνατεί λόγω οικονομικών και από το υστέρημά μας καταλήξαμε να μαζέψουμε τα αμάζευτα, να κόψουμε από αλλού, ώστε να διαμορφώσουμε κατάλληλα τον χώρο και να μεταφέρουμε εκεί το Ιατρείο», τονίζει ο κ. Σολιδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου