Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μνήμη Αλ. Γρηγορόπουλου
Δημοσιεύθηκε στις: 07-12-2011

Συλλαλητήριο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους και στα Χανιά για την τρίχρονη επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μαθητές κυρίως, αλλά και φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Μαθητές από σχολεία των Χανίων, σε πολλά εκ των οποίων χθες πραγματοποιήθηκαν ημερήσιες καταλήψεις, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία, από όπου και ξεκίνησαν πορεία στη 1 το μεσημέρι.
«Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, εδώ δεν θα περάσει ο φασισμός», «Σε κάθε γωνία υπάρχει Αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73», όπως επίσης και συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας ήταν ανάμεσα σε αυτά που κυριάρχησαν. Η πορεία κινήθηκε προς την πλατεία Δικαστηρίων με τους μαθητές να γράφουν συνθήματα σε τοίχους. Ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας με διμοιρίες με εξάρτυση ΜΑΤ και άντρες της Ασφάλειας. Στην πλατεία Δικαστηρίων ομάδα νεαρών προκάλεσε φθορές στο ΑΤΜ της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές πέταξαν πορτοκάλια και νεράντζια στο κτήριο της τέως Νομαρχίας. Οι συγκεντρωμένοι έμειναν στην πλατεία για 20 λεπτά και μετά ξεκίνησαν την επιστροφή προς την πλατεία Δημοτικής Αγοράς μέσω της Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Σε αυτό το σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις πλησίασαν σε κοντινή απόσταση την πορεία (20 - 30 μ.) ακολουθώντας την στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Φοιτητές του Πολυτεχνείου δημιούργησαν αλυσίδα στο τέλος της πορείας, ενώ άλλοι διαδηλωτές αναποδογύρισαν κάδους τόσο στην Ηρ. Πολυτεχνείου όσο και στην Ελ. Βενιζέλου. Στη συμβολή των δύο οδών πέταξαν και πέτρες στους αστυνομικούς που συνέχισαν να τους ακολουθούν. Φτάνοντας κοντά στο κεντρικό κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας οι αστυνομικοί πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής από τους διαδηλωτές που συνέχισαν να οπισθοχωρούν με αλυσίδες ως την πλατεία Αγοράς. Η Αστυνομία παρέμεινε στο ύψος του Ε.Β.Ε.Χ. και στους γύρω δρόμους και οι διαδηλωτές στην πλατεία από όπου και διαλύθηκαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Γιατί διαδήλωσα σήμερα;
Δύο μαθητές μίλησαν στα «Χ.Ν.» απαντώντας στην ερώτηση, γιατί βγήκαν χθες στους δρόμους των Χανίων. «Κατεβήκαμε στην πορεία για να τιμήσουμε τη μνήμη του παιδιού. Η δολοφονία αυτή είναι μόνο μια αφορμή για να βγει ένα παιδί στους δρόμους σήμερα και να διαδηλώσει. Εχει πολλούς λόγους να διαδηλώσει σήμερα ένας νέος άνθρωπος. Από το ότι δεν έχουμε βιβλία στο σχολείο μέχρι την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τις οικογένειές μας και φυσικά και εμάς», ανέφερε ο Λευτέρης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος. «Διαδήλωσα στους δρόμους των Χανίων μαζί με τους συμμαθητές μου για να διαμαρτυρηθούμε για το θλιβερό συμβάν που είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια και να τιμήσουμε ένα νέο παιδί που χάθηκε τόσο άδικα. Παράλληλα, φωνάξαμε για όλα αυτά που κάνουν την καθημερινότητά μας δύσκολη. Το βεβαρημένο μας ωράριο, δεν προλαβαίνουμε από τα σχολεία, στα φροντιστήρια, στις άλλες δραστηριότητες, αλλά και για την οικονομική κρίση που βιώνουν οι οικογένειές μας», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου