Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Ελλειμματικές υποδομές
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-08-2011

Λιγοστοί δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ελλειμματικές υποδομές, ανύπαρκτοι ελεύθεροι χώροι και προβληματικές δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης για τα πολύ μικρά παιδιά.
Αυτά και άλλα πολλά καταγράφει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας των Χανίων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δραστηριοποιηθεί έντονα σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά τον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτόν τομέα.
Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα μέλη του Συλλόγου δεν πτοούνται και συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα.
'Δυστυχώς για μας τους γονείς δεν υπάρχουν οι δομές στήριξης των οικογενειών μας. Στα Χανιά υπάρχουν μόλις 6 παιδικοί σταθμοί δημόσιοι και 30 ιδιωτικοί -κάτι που δείχνει πόσο ανάγκη υπάρχει- και ελάχιστοι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί', αναφέρει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα Φαίδρα Καραδήμα.
Δεν είναι όμως μόνο οι λιγοστοί δημόσιοι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί σε έναν Δήμο που, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έχει φτάσει τους 108.000 κατοίκους. Είναι και άλλες βασικές υποδομές. 'Στα Χανιά δεν υπάρχουν βασικές υποδομές για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας π.χ. χώροι πρασίνου, ασφαλείς παιδικές χαρές και παιδότοποι προσαρμοσμένοι σε αυτά τα παιδιά που γεννιούνται και μέχρι να πάνε στο σχολείο δεν υπάρχει κάτι που να τα απασχολήσει δημιουργικά και εκπαιδευτικά', τονίζει η κα Καραδήμα.
Και φέτος πολλοί γονείς δεν έκαναν καν αίτηση στον Δήμο Χανίων προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς τους καθώς βλέπουν ότι με τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί δύσκολα θα βρουν μια θέση.

'ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ'
'Ο αριθμός των σταθμών δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Πολλοί γονείς λόγω των κριτηρίων δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν αίτηση, ενώ και από αυτούς που κάνουν ένα ποσοστό περίπου 40% απορρίπτεται', λέει η κα Κική Χατζηευαγγέλου, γραμματέας του Συλλόγου.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Συλλόγου έγινε επαφή με την αρμόδια αντιδήμαρχο του Δήμου Χανίων κα Χ. Χατζηδάκη και την πρόεδρο του ΔΟΚΟΙΠΠ κα Χ. Χαριτάκη. 'Τους βάλαμε μια σειρά από ζητήματα πέρα από αυτά των υποδομών και της ανάγκης δημιουργίας νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών. Ενα από αυτά είναι το προσωπικό που είναι σε αριθμούς σε οριακά σημεία. Μας είπαν ότι θα μεταφερθεί κάποιο βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς από τα ΚΑΠΗ π.χ. καθαρίστριες καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για προσλήψεις. Ωστόσο, όπως έχουμε συζητήσει και με τους εργαζομένους είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ανατροπές στην καθημερινότητα των παιδιών, να μην έχουμε αλλαγές προσωπικού, γιατί τα παιδιά εξοικειώνονται μαζί τους, τους εμπιστεύονται και δεν είναι καλό κάθε λίγο να αλλάζει το προσωπικό. Παράλληλα, βάλαμε και το θέμα των τροφείων για τα οποία από μια έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αύξησή τους, κάτι το οποίο μας βρίσκει 100% αντίθετους', λέει η κα Χατζηευαγγέλου.
Σύμφωνα με τους γονείς η οικονομική κρίση αποτελεί μια 'καλή δικαιολογία' προκειμένου να μην στηριχθεί όπως θα έπρεπε ένας τόσο σημαντικός τομέας όσο η προσχολική αγωγή. 'Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, όταν υπάρχει αυτή όλα αντιμετωπίζονται. Λύσεις προσωρινές μπορούν να βρεθούν π.χ. να βρεθεί κάποιο κονδύλιο ώστε οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες να επιδοτηθούν ώστε να πάνε σε κάποιον ιδιωτικό παιδικό σταθμό, να υπάρξει μια ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, όταν όλοι διαπιστώνουμε πως οι ανάγκες είναι μεγάλες. Το παράδειγμα του Δήμου Πετρούπολης δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις', λέει η γραμματέας του Συλλόγου.
Οι γονείς έχουν προτείνει την παραχώρηση στον Σύλλογό τους για μερικές ώρες εβδομαδιαίως χώρων όπως η βίλα Κούνδουρου προκειμένου να γίνονται δραστηριότητες για τα παιδιά, ενώ συνεχίζουν την καταγραφή ελλείψεων και προβλημάτων που παρατηρούνται σε πάρκα και παιδικές χαρές, συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών και προγραμματίζουν ενημερωτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά.
'Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε όλα αυτά που πιστεύουμε ότι αξίζουν τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες', καταλήγει η κα Καραδήμα.

ΙΤΑΛΟΙ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΧΑΝΙΑ



ΟΜΑΔΑ ΙΤΑΛΩΝ
Από την Ιταλία στην Κίσαμο με ιστιοφόρο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-08-2011

Σπάνιο μνημείο μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αποτελεί το κάστρο της Γραμπούσας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτιστικής εταιρείας 'Marco Polo system' από την Ιταλία.
Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στην Κίσαμο, τον τελευταίο σταθμό μιας πολυήμερης θαλάσσιας περιοδείας με ιστιοφόρο στα ενετικά κάστρα της Αδριατικής και της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τη Βενετία η ομάδα των Ιταλών επισκέφθηκε οχυρώσεις στο Μαυροβούνιο, στην Κέρκυρα, στην Πάργα, στη Μεθώνη, στην Κορώνη, στην Πύλο, στα Κύθηρα και στην Κρήτη. Συγκέντρωσε στοιχεία, φωτογράφισε κάθε οχύρωση και ήρθε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Προχθές το βράδυ ο Δήμος Κισάμου υποδέχθηκε επίσημα το πλήρωμα του ιστιοφόρου 'Arina'. Τους Ιταλούς καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Σχετάκης και τους διασκέδασε το συγκρότημα του Λαϊνάκη, ενώ χόρεψε και τοπικό χορευτικό σχήμα.
'Στόχος του ταξιδιού αυτού είναι η μελέτη όλων των βενετσιάνικων κάστρων που κατά καιρούς κτίστηκαν στη θαλάσσια ρότα που οδηγεί από την πολη της Βενετίας στην Κρήτη. Επισκεφθήκαμε πάνω από 20 λιμάνια, στα πλαίσια ενός προγράμματος μελέτης των οχυρώσεων', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο καπετάνιος του ιστιοφόρου, κ. Enrico Brozzola.
Ανάμεσα στα κάστρα που επισκέφθηκαν οι Ιταλοί στάθηκαν ιδιαίτερα σε αυτό της Γραμπούσας, για το οποίο και επεσήμαναν στην εφημερίδα μας ότι είναι το πιο αξιόλογο. 'Είναι πραγματικά ξεχωριστό ως κάστρο και αποτελεί ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο. Χρήζει ιδιαίτερης αξίας γιατί ήταν σε στρατηγικό σημείο στις πορείες των βενετσιάνικων πλοίων', ανέφερε ο κ. Brozzola. Την ιταλική αντιπροσωπία συνόδευε και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας 'Il Gazzettino', κ. Maurizio Crema, που κάλυπτε τις επισκέψεις του ιστιοφόρου σε κάθε περιοχή.
'Ελληνες φίλοι στη Βενετία μας έφεραν σε επαφή με την πολιτιστική αυτή εταιρεία και πριν από τρεις μήνες μας ενημέρωσαν πως έβαλαν στο πρόγραμμα επίσκεψής τους τα κάστρα της Γραμπούσας και του Καστελλιού. Είναι προφανές ότι, αν αναληφθούν δράσεις από τους Ιταλούς, τους Βενετσιάνους και τους Κρητικούς, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, κάτι που ήδη φαίνεται από την επισκεψιμότητα της Γραμπούσας', ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Αντώνης Σχετάκης.
Παράλληλα, ο κ. Σχετάκης τόνισε τη συμβολή του 'Γιάννη Σαβαλάνου, που ως πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Κισάμου κατάφερε να εγκριθούν 317 εκατ. για σωστικές, στερεωτικές εργασίες και τη δημιουργία χώρων αναψυχής στο νησί της Γραμπούσας. Ηδη ο Δήμος ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάδειξη του νησιού με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας'.