Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012


ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Στα ύψη η τιμή της τσικουδιάς
Δημοσιεύθηκε στις: 11-01-2012

Εξομοίωση της τσικουδιάς με τα άλλα ποτά, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής της από 2 - 3 ευρώ το κιλό στα 16 - 17 ευρώ, φέρνει το πολυνομοσχέδιο για το φορολογικό, που κατατίθεται εντός των επομένων ημερών στη Βουλή!
'Αν ισχύσει αυτό που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο μας κλείνει. Προσπαθούν να το φέρουν… νύχτα με τη διαδικασία του κατεπειγόντως και έχουμε κινητοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ν. Χανίων.
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Την απαγόρευση της απευθείας πώλησης χύμα τσικουδιάς και τσίπουρου από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς καθώς αυτοί θα μπορούν να παρασκευάζουν μόνο 150 λίτρα για δική τους χρήση και για οποιαδήποτε περαιτέρω παραγωγή θα φορολογούνται κανονικά για το προϊόν τους ως αλκοόλ.
• Για τα παραδοσιακά ποτά, όπως η τσικουδιά και το τσίπουρο, προβλέπεται μόνο η τυποποιημένη διακίνησή τους με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κάτι που τα εξομοιώνει με αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι, η βότκα, η τεκίλα, το ρούμι κ.ά.
'Εχουμε ένα πολύ άσχημο κτύπημα στα οικονομικά του αγρότη, που βάλλεται από παντού καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει και την εισφορά του επιτηδευματία και άλλα μέτρα πέρα από αυτά για τα ποτά', αναφέρει ο κ. Σταματάκης.
Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για τα όσα καταγγέλλονται, ότι το σύστημα παραγωγής που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή από ορισμένους χωρίς την ανάλογη φορολόγηση, ο κ. Σταματάκης απαντά πως 'παράνομο εμπόριο θα συνεχίσει να γίνεται από αυτούς που λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο έτσι και αλλιώς. Το πολυνομοσχέδιο κάνει ζημιά στους νόμιμους παραγωγούς που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά που προβλέπει. Αν ισχύσει το κράτος θα χάσει γιατί πολλοί από εμάς δεν θα βγάλουν άδειες όπως έβγαζαν κάθε χρόνο στα τελωνεία και από τα οποία εισέπρατταν χιλιάδες ευρώ'.
Ηδη οι αποσταγματοποιοί μέσω των Συλλόγων τους σε όλη τη χώρα έχουν ενημερώσει βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα και δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου