Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Προς πλήρη απαξίωση η ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων
Δημοσιεύθηκε στις: 14-01-2012

Για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων κατηγορούν ευθέως τη διοίκηση της Ενωσης οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας πως η συνεταιριστική οργάνωση οδηγείται στο κλείσιμο.
Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πρατήριο της ΕΑΣ στις Καλύβες όπου και μοίραζαν φυλλάδια στον κόσμο που προσερχόταν προκειμένου να τον ενημερώσουν όπως ανέφεραν "για το τι συμβαίνει στην Ενωση και τα έργα και τις ημέρες του Συμβουλίου". Από τις ευθύνες οι εργαζόμενοι διαχώρησαν το μέλος του Δ.Σ. κ. Β. Καβρουλάκη και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
"Είμαστε 25 εργαζόμενοι που η διοίκηση με ανακοίνωση της αποφάσισε πως... δεν υπάρχουν" ανέφερε ο εκπρόσωπός τους κ. Κωνσταντίνος Κοκολάκης. Ερωτηθείς για την κατηγορία της διοίκησης ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν την εξυγίανση της Ενωσης ο κ. Κοκολάκης απάντησε πως "ήμασταν οι πρώτοι που πιέσαμε να φύγει η παλιά διοίκηση και να έλθει η καινούργια άσχετα αν και αυτή πήρε λάθος δρόμο. Ήμασταν οι πρώτοι που τους είπαμε να πάρουμε κάποια μέτρα για να εξυγιανθεί η ΕΑΣ έτσι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε, γιατί εμείς θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί. Η διοίκηση πήρε κάποιους συμβούλους που την οδήγησαν σε λάθος δρόμους. Συμβούλους που τους κυνηγάνε από διάφορες πρώην εργασίες τους".
Για το κατά πόσο είναι βιώσιμη πλέον η ΕΑΣ ο κ. Κοκολάκης, αφού τόνισε ότι η συγκεκριμένη Ένωση ήταν για χρόνια από τις πιο ισχυρές στη χώρα με πολύ μεγάλο αριθμό παραγωγικών δραστηριοτήτων, συμπλήρωσε πως "τώρα την οδήγησαν σε αδιέξοδο. Πλέον το μόνο που λειτουργεί είναι το πρατήριο στις Καλύβες, τα 4 ελαιουργεία της ΕΑΣ δεν λειτουργούν, ούτε το τυποποιητήριο, και τα περισσότερα πρατήρια έκλεισαν".
"Η διοίκηση αποφάσισε μονομερώς ότι έχουμε αποχωρήσει από τις αρχές του 2010 και δεν αναγνωρίζει μισθούς και δεδουλευμένα και την ίδια στιγμή δεν μας απολύει. Αν δεν μας κάνει επίσημη απόλυση δεν μπορούμε να πάμε ούτε στο ταμείο ανεργίας", δήλωσε ο κ. Σέργιος Αλεξιάδης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Εργαζομένων στις Ενώσεις και εργαζόμενος στην ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων επισημαίνοντας πως "τα 4 ελαιουργία μας έκλεισαν χωρίς καμία Γενική Συνέλευση αλλά μόνο με απόφαση του Δ.Σ. και την ίδια στιγμή ο αγροτικός κόσμος ταλαιπωρείται".

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση. Ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο είπε πως "οι Ενώσεις είναι ένα εργαλείο του αγρότη, έγιναν κρατικοδίαιτες και κομματικοεξαρτημένες με αποτέλεσμα να έχουν έλθει στα όρια της διάλυσης. Θέλουμε Ενώσεις που να λειτουργούν προς όφελος του αγρότη και του καταναλωτή. Υπάρχουν τα μέσα να γίνουν και παραγωγικές και όχι να ξεπουλιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία".
Το "παρών" έδωσαν και στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Β. Καβρουλάκης που διαχώρισε τη θέση του από το υπόλοιπο Δ.Σ. της Ενωσης και τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων. Για το Συμβούλιο της ΕΑΣ είπε "όποτε θέλουν κάνουν τα Δ.Σ., σε χώρους εκτός Ένωσης, χωρίς να ενημερώσουν κανένα. Οταν ο πρόεδρος κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι αυτοί έχουν φέρει την Ενωση σε αυτήν την εξαθλίωση και του λέω ότι «αφού αυτοί φταίνε για όλα γιατί δεν τους πάτε στον εισαγγελέα;», δεν απαντάει". Ο κ. Καβρουλάκης στη συνέχεια τόνισε πως "το κράτος έχει φέρει την εξαθλίωση στους Συνεταιρισμούς με τους νόμους του, τον διορισμό των αντιπροσώπων και των Διοικητικών Συμβουλίων. Είπα και στον Υπουργό, τον κ. Σκανδαλίδη όταν είχε έλθει στα Χανιά να διατάξουν ελέγχους και να πάρουν τα περιουσιακά στοιχεία και να βάλουν φυλακή όπους έκλεψαν και μου είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Ουσιαστικά επαινεί αυτούς που έφαγαν τα χρήματα των ενώσεων και «μουτζώνει» τους τίμιους ανθρώπους".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Στο κείμενο που μοίραζαν στον κόσμο οι εργαζόμενοι αναφέρονταν σε μια σειρά από ενέργειες της διοίκησης, που όπως υποστηρίζουν είναι παράνομες και οδηγούν στη διάλυση την ΕΑΣ:
? Δεν αποδίδουν ΦΠΑ και τους φόρους μισθωτών περιουσίων και την ίδια στιγμή η Εφορία τους δίνει φορολογική ενημερότητα.
? Δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, που παρά τις καταγγελίες 20 εργαζόμενων συνεχίζει να τους δίνει ασφαλιστική ενημερότητα.
? Δεν πληρώνει τους μισθούς πολλών μηνών στους υπαλλήλους.
? Δηλώνει ψευδώς με ανακοινώσεις προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τις αρχές του 2010. Παράδοξο. Οι εργασίες της ΕΑΣ (επιδοτήσεις, πρατήρια, τυποποιητήριο, λογιστήριο) εκτελούνταν κανονικά με σημαντικό τζίρο ως το τέλος του 2011 από τους υπαλλήλους της ΕΑΣ.
? Ο πρόεδρος αλλάζει κλειδαριές στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσέλθουν στους χώρους εργασίας για να εξυπηρετήσουν τους συναλλασσόμενους.
? Ο πρόεδρος αποφασίζει να προσλάβει 7 νέους υπαλλήλους για την υλοποίηση του επιδοτούμενου προγράμματος γενετικής βελτίωσης σφακιανού προβάτου. Αποτέλεσμα: Καμία δράση του προγράμματος αυτού δεν έχει υλοποιηθεί από τότε που ξεκίνησε καθώς οι υπάλληλοι εργάζονται σε πόστα που δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράδοξο, παρά τη μη υλοποίηση του προγράμματος το Υπ. Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκταμιεύουν χρήματα προς την ΕΑΣ.
? Το Δ.Σ. αποφασίζει να αμείβεται ο πρόεδρος με 2.000 ευρώ τον μήνα και αποφασίσει να προσλάβει και οικονομικό σύμβουλο της διοίκησης με 3.000 ευρώ τον μήνα. Αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσό δεσμεύεται από τον πρόεδρο και τον οικονομικό του σύμβουλο αντί να πάνε στις υποχρεώσεις της ΕΑΣ. Παράδοξο. Για την αμοιβή του προέδρου θα έπρεπε να αποφασίσει η Γεν. Συνέλευση της Ενωσης, κάτι που δεν έγινε ποτέ και για την πρόσληψη οικονομικού συμβούλου δεν έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος από άλλους οικονομολόγους.
? Ο πρόεδρος αποφασίζει και διαχειρίζεται τα οικονομικά της ΕΑΣ υποκαθιστώντας όλες τις υπάρχουσες οικονομικές υπηρεσίες της Ενωσης.
? Ο πρόεδρος αποφασίσει τη διαχείριση του κοινοτικού προγράμματος 867/2008 με αποτέλεσμα να σταματήσει το πρόγραμμα καθώς αφαιρέθηκαν από τον ειδικό λογαριασμό τα χρήματα για την εφαρμογή του.
? Το Δ.Σ. αποφασίζει την ανάληψη και εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας το 2010 από την Ενωση και όχι από πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό όπως προτάθηκε από τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα, δέσμευση των χρημάτων των δύο τελευταίων ψεκασμών στο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την προσκόμιση ενημεροτήτων με συνέπεια να παρακρατηθεί το 15% από τις αμοιβές των ψεκαστών και των συνεργείων και τη μη συμμετοχή της ΕΑΣ στο πρόγραμμα δακοκτονίας 2011.
? Διαχείριση και πώληση του παραγόμενου ελαιολάδου απευθείας από τα ελαιουργεία σε εμπόρους την ελαιοκομική περίοδο 2010 - 2011 χωρίς να περνάνε από ποιοτικό έλεγχο και ζύγισμα από τον αρμόδιο της Ενωσης στον Στύλο, όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Αποτέλεσμα: Κλείσιμο των ελαιουργείων της Ενωσης, απομάκρυνση των παραγωγών και αναζήτηση ιδιωτικών ελαιουργείων, μη παράδοση ελαιολάδου στο τυποποιητήριο της Ενωσης, αύξηση του ποσοστού δικαιώματος από τα ιδιωτικά ελαιουργεία σε βάρος των παραγωγών.

«Αψυχολόγητη η στάση της διοίκησης»
«Ο δικαστικός αγώνας των εργαζομένων στην Ε.Α.Σ. αποδεικνύεται πολύ σκληρός κυρίως λόγω της αψυχολόγητης όσο και σαφώς εχθρικής απόφασης της διοίκησης της Ένωσης να εξαντλήσει όλα τα δικονομικά περιθώρια για παρέλκυση των διαδικασιών. Πράγματι, έχοντας απορρίψει όλες τις συμβιβαστικές προτάσεις μας, που ουσιαστικά μάλιστα διευκόλυναν την Ένωση να συνεχίσει να υπάρχει, μετέρχονται όλα τα δυνατά μέσα προκειμένου να καθυστερήσουν τη δικαστική δικαίωση των εργαζομένων, ανάμεσά τους και καταφανή ψεύδη, όπως το ότι? δεν γνωρίζουν να εργάζονται σ? αυτήν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που, όμως, διαπιστώθηκε από δύο κρατικές υπηρεσίες ότι προσέρχονται κανονικά στις θέσεις τους", ανέφερε ο δικηγόρος των εργαζομένων κ. Α. Μπαλωμενάκης.
Ο ίδιος επισήμανε πως "μου κάνει εντύπωση ότι τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, άγνωστο σε μένα το γιατί, αγνοούν ή υποτιμούν ότι επίκειται και η άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της μη καταβολής δεδουλευμένων, της ψευδούς δήλωσης προς της Αρχές και της απατηλής πρόκλησης βλάβης, για τα οποία ήδη έχουν καταγγελθεί. Είναι αυτονόητο ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα στα αστικά και ποινικά δικαστήρια μέχρι την τελική δικαίωση των εργαζομένων και την ικανοποίηση των δικαίων απαιτήσεών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου