Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012


ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Εισιτήριο στον Μπάλο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 20-01-2012

Εισιτήριο ένα ευρώ στον Μπάλο και φέτος αλλά με ανταποδοτικά έργα υποδομής για τους επισκέπτες του. Πάνω σε αυτή τη βάση θα λειτουργήσει και φέτος η περιοχή, όπως διεμήνυσε σε tour operators, ιδιοκτήτες πλοίων, ξενοδόχους και άλλους επαγγελματίες της περιοχής ο Δήμος Κισάμου.
Στη χθεσινή σύσκεψη ο Δήμος αναφέρθηκε σε όσα σχεδιάζει για την περιοχή κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. Από τη μεριά των tour operators πάντως ζητήθηκαν πιο συγκεκριμένα πράγματα από τον Δήμο και πιο ξεκάθαρες προτάσεις, ενώ υπήρχε για άλλη μια φορά δυσαρέσκεια αναφορικά με το εισιτήριο.
«Το εισιτήριο του ενός ευρώ είναι ανταποδοτικό και το ζητάμε με τη δέσμευση ότι θα υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα υποδομής. Αλλά και οι tour operators θα πρέπει να πάρουν πίσω την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούν την ακύρωση του εισιτηρίου», ανέφεραν ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης, ένα θέμα πάντως για το οποίο όπως ανέφεραν ο εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων θα αποφασίσουν οι διοικήσεις των εταιρειών τους.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Δήμου για τον Μπάλο ο κ. Πιτσιγαυδάκης υπογράμμισε πως αυτές έχουν βάση διαχειριστικό σχέδιο του Μπάλου. Στις προθέσεις του Δήμου είναι:
• Λειτουργία δύο αναψυκτηρίων, ένα στον χώρο στάθμευσης των οχημάτων στη Χερσόνησο της Γραμπούσας και ένα δεύτερο στον Μπάλο, σε χώρο που θα επιλεγεί με τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας. Αρχικά από μεριάς των ιδιοκτητών των πλοίων που μεταφέρουν επιβάτες υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις για τη χωροθέτηση του δεύτερου αναψυκτηρίου καθώς εκτίμησαν πως θα λειτουργεί ανταγωνιστικά και σε βάρος τους. Από μεριάς του Δήμου αναφέρθηκε πως τα αναψυκτήρια θα τα λειτουργεί η Δημοτική Επιχείριση και θα διακινεί τα βασικά είδη κυλικείου.
• Ο Δήμος θα αναλάβει τη δημιουργία τουαλετών. Το ζήτημα τέθηκε επιτακτικά από τους εκπρόσωπους των tour operators, ορισμένοι εκ των οποίων ανέφεραν πως πέρυσι είχαν πάρει τέτοιες διαβεβαιώσεις. Από μεριά του Δήμου ο κ. Μυλωνάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το πώς θα απομακρύνονται τα λύματα από τον Μπάλο γι’ αυτό και δεν έγιναν πέρυσι W.C. Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης τόνισε πως ο Δήμος δεσμεύεται ότι το αργότερο στις αρχές Μαΐου θα λειτουργούν τουαλέτες στην περιοχή.
• Καθαριότητα. Οι tour operators μίλησαν για βελτίωση της κατάστασης τη σεζόν που πέρασε, συμπληρώνοντας όμως ότι απαιτείται επιπλέον προσπάθεια. O κ. Χηνόπουλος, εκ των πλοιοκτητών, ζήτησε ο Μπάλος να καθαριστεί από τον Μάρτιο, ενώ τόνισε την ανάγκη τα συνεργεία καθαρισμού να δίνουν την καλύτερη δυνατή εικόνα στους επισκέπτες. Ο κ. Πιτσιγαυδάκης ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να προσληφθούν 6μηνίτες συμβασιούχοι και όχι 2μηνίτες, ώστε να μην αλλάζει συνέχεια το προσωπικό κάθε δύο μήνες.
• Οταν ζητήθηκε από τους tour operators να μην υπάρξει καμία αύξηση του εισιτηρίου του ενός ευρώ, ο κ. Μυλωνάκης υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα γίνει για φέτος, όμως για του χρόνου θα δεσμευτεί ότι δεν θα ζητήσει αύξηση αν κι εκείνοι δεχτούν τα λεωφορεία που έρχονται από κοντινή στο Καστέλι απόσταση να σταθμεύουν και μία ώρα στην πόλη της Κισάμου. Η πρόταση του δημάρχου δεν έγινε δεκτή με... ικανοποίηση από τους tour operators που ζήτησαν πιο συγκεκριμένες προτάσεις, που να προβλέπουν φιλοξενία, κάποιο κέρασμα, χορευτικό συγκρότημα κ.ά. για τα γκρουπ.
«Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του κόσμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κ. Μυλωνάκης στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας πως αυτή η σύσκεψη έγινε νωρίς προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση εταιρειών, επιχειρηματιών, τουριστικών γραφείων για τις προθέσεις του Δήμου.

108.000 στον Μπάλο
Τεράστια είναι η επισκεψιμότητα της Γραμπούσας και του Μπάλου. Με βάση τα εισιτήρια που κόπηκαν πέρυσι από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιχείρισης του Δήμου Κισάμου που διαχειρίζεται την περιοχή κ. Μανώλη Ξυπολιτάκη.
Ερωτηθείς από τα 'ΧΝ' ο κ. Μυλωνάκης αν η περιοχή μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών απάντησε πως «αν διαιρέσουμε αυτόν τον αριθμό θα δούμε ότι δεν είναι πάνω από 600 - 700 άτομα την ημέρα, ένας αριθμός που αντέχει η περιοχή». Σημειώνεται πως οργανωμένα οι επισκέψεις στον Μπάλο ξεκινούν από τις αρχές Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου