Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012



ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ
Φωνή αγωνίας
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 21-01-2012

Την αγωνία τους για την καθημερινότητα, την ερημοποίηση της περιοχής, την απομάκρυνση των Υπηρεσιών, την απουσία έργων υποδομής αλλά και τη διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους εξέφρασαν με τον πιο εμφατικό τρόπο κάτοικοι του Σελίνου αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε στην Κάντανο παρουσία του περιφερειάρχη κ. Σ. Αρναουτάκη, βουλευτών, υπηρεσιακών παραγόντων.
Στο στόχαστρο πολλών κατοίκων αλλά και δημοτικών συμβούλων οι κυβερνήσεις, προηγούμενη και τωρινή, αλλά και οι πολιτικοί των Χανίων για τα οικονομικα μέτρα, την κρίση, την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Ο κ. Αρναουτάκης θέλησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για μια σειρά από θέματα που αφορούν την αγροτική οικονομία, το χωροταξικό, τις επενδύσεις, ενώ ειδικότερα για την περιοχή δεσμεύτηκε για ορισμένα ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά:
• Η ένταξη του Βιολογικού της Παλιόχωρας στο ΕΣΠΑ μόλις ξεπεραστούν τα δικαστικά προβλήματα, στις 7 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή σε βάρος του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζήτησε, όμως, την εκπόνηση μελετών, ώστε το έργο να προχωρήσει άμεσα και να υπάρξει και σχέδιο β΄ σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση δεν είναι θετική.
• Ανέφερε, για πρώτη φορά από την Κάντανο, πως τα 40 εκατ. για αστικές αναπλάσεις μέσω του προγράμματος ΟΣΑΠΥ, μπορούν να γίνουν 80 εκατ. ευρώ (2 εκατ. ευρώ συν για κάθε Δήμο της Κρήτης) αν έχουν προετοιμαστεί με μελέτες.
• Ανακοίνωσε τη συνχρηματοδότηση με 100.000 ευρώ από μεριάς Περιφέρειας Κρήτης του έργου ανάπλασης του κάστρου της Παλιόχωρας από κοινού με την Περιφέρεια Βενετίας, ένα αίτημα που κατέθεσε και ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου.
• Επίσης, δήλωσε πως θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση του Ιστορικού Μουσείου στην Κάντανο.
• Για τις ανεμογεννήτριες επανέλαβε την πρότασή του για εταιρεία λαϊκής βάσης. Σημείωσε, μάλιστα, πως οι ΑΠΕ θα πρέπει να αναπτυχθούν με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών απαντώντας στη δριμεία κριτική συμβούλων και πολιτών για τις δεκάδες άδειες που δίνουν η ΡΑΕ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και Υπηρεσίες της Περιφέρειας χωρίς να ερωτηθούν Δήμοι και κάτοικοι. Στην αναφορά του κ. Μ. Μπουζάκη ότι κακώς επιλέχθηκε μόνο η 'Παγκρήτια Τράπεζα' και όχι και η 'Συνεταιριστική Χανίων' για την εταιρεία ΑΠΕ Λαϊκής Βάσης απάντησε πως θα το δει το συγκεκριμένο θέμα.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης απαρίθμησε μια σειρά από οδικά έργα που προγραμματίζονται για την περιοχή. Και οι δύο στάθηκαν στην ανάγκη να υπάρχουν ώριμες μελέτες από τους Δήμους, χωρίς όμως να δώσουν επαρκείς διευκρινίσεις με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν αυτές.

Ο Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
Μια σειρά από προτεραιότητες του Δήμου Καντάνου - Σελίνου για τη στήριξη των οποίων ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας απαρίθμησε ο κ. Γ. Δερμιτζάκης. Ανάμεσα σε αυτά έθιξε ιδιαίτερα την ανάγκη χρηματοδότησης του Βιολογικού της Παλιόχωρας και την ολοκλήρωση μελετών για τον βιολογικό της Σούγιας. Ζήτησε την ενίσχυση με 50.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το γήπεδο Καντάνου αλλά και τη στήριξη της μελέτης του Δήμου για τον Νότιο Οδικό Άξονα. Παράλληλα τόνισε τη σημασία ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Σελίνου με την ίδρυση τριών Μουσείων (Ιστορίας - Εθν. Αντίστασης στην Κάντανο, Εκθεση αρχαιολογίας στο Ροδοβάνι, Ποιμενικό Μουσείο στον Ομαλό) και με 5 διαδρομές για τη σύνδεσή τους ύψους 1.5 εκατ. ευρώ. Επίσης, μίλησε για τη δημιουργία νέου σφαγείου στην Κάντανο, για τη χρηματοδότηση του Γενικού Πολεοδομικού Σελίνου, την αξιοποίηση του λιμανιού της Παλιόχωρας, το θέμα των διαβρώσεων των ακτών του Νότου, την αποκατάσταση βυζαντινών εκκλησιών, τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, την κατασκευή νέου κτηρίου για το Περιφερειακό Ιατρείο Παλιόχωρας κ.ά.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για «τριτοκοσμική κατάσταση στο Σέλινο εξαιτίας της εγκατάλειψης από την Πολιτεία», μίλησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γ. Ζουρίδης. Ο κ. Ζουρίδης ζήτησε δεσμεύσεις ότι δεν θα κλείσουν σχολεία όπως το Δ.Σ. Ροδοβανίου, το Γυμνάσιο Καντάνου, ενώ επεσήμανε πως «χάσαμε όλες τις Υπηρεσίες: ΟΤΕ, Τράπεζες, Ταχυδρομείο, πού θα πάει αυτή η κατάσταση;». Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και για το θέμα της υγείας αλλά και τον αγροτικό τομέα, ενώ άφησε αιχμές και σε βάρος των βουλευτών καθώς «ό,τι περνάει από τη Βουλή το ψηφίζουν και μετά κάνουν επερωτήσεις».
Με καταγγελίες σε βάρος του πρώην δημάρχου Καντάνου κ. Δασκαλάκη ξεκίνησε ο κ. Μ. Μπουζάκης για το θέμα του λατομείου αλλά και την μετέπειτα τοποθέτησή του ως σύμβουλος του Υπουργού Υποδομών και του κ. Καρούντζου. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ επισημαίνοντας πως «δεσμεύουν κορυφές χωρίς να ρωτάνε την Αυτοδιοίκηση, τους κατοίκους». Παράλληλα τόσο αυτός όσο και η κα Αλφιέρη στη συνέχεια ρώτησαν γιατί δεν υλοποιείται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Λαφονησίου και τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση.
Με βολές σε βάρος της πρώην και της νυν κυβέρνηση για «τα χαράτσια και την κατακρήμνιση των λαϊκών εισοδημάτων», ξεκίνησε την τοποθέτησή της η κα Σ. Αλφιέρη. Και η κα Αλφιέρη έθιξε το ζήτημα των ΑΠΕ και στάθηκε στο θέμα της λειτουργίας των Υπηρεσιών λέγοντας πως παρά τις υποσχέσεις των βουλευτών ότι καμία Υπηρεσία δε θα κλείσει στο Σέλινο έχουν κλείσει ο ΟΤΕ, Τράπεζες, κλείνει το Ειρηνοδικείο και κινδυνεύουν με κλείσιμο σχολεία. Τέλος, έβαλε θέμα ανάδειξης των αρχαίων πόλεων του Σελίνου αλλά και την προστασία των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Ο κ. Μπουζάκης και η κα Αλφιέρη εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το ότι η πρόσκληση για το Δ.Σ. δεν απευθύνονταν σε άλλους κοινοβουλευτικούς πλην του κ. Δαμιανάκη.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ. Κονταδά, Καστανάκη, Φιωτοδημητράκη, Φιωτάκη, Κουκουβιτάκη κ.ά.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο κ. Ε. Δαμιανάκης και η κα Ε. Κουρουπάκη που απάντησαν σε αιχμές που ακούστηκαν κυρίως από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και μίλησαν για τα αναπτυξιακά θέματα του Σελίνου. Ο κ. Δαμιανάκης επισήμανε: «Είχα δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει. Οσο είναι η κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει υβριδικό πάρκο στο Αποπηγάδι. Αυτό είχα υποσχεθεί. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Αυτό το χειρίζεται ο περιφερειάρχης. Η θέση μου είναι ότι είναι αυθαίρετο και παράνομο να χαρακτηρίζονται δημόσιες εκτάσεις με αίτηση απλού ιδιώτη και δήλωσα την αντίθεσή μου. Δεν είμαι όμως ούτε κράτος,ούτε κυβέρνηση». Για τις αναφορές για το κλείσιμο υπηρεσιών είπε: «Είναι μια άθλια προβοκάτσια κάποιων ανθρώπων. Η Αγροτική Τράπεζα, δεν είναι Υπηρεσία αλλά τραπεζικό Ιδρυμα. Πήγαμε στην Αθήνα με την κα Αλφιέρη, τον κ. Κονταδά, τον κ. Δερμιτζάκη, την κα Κουρουπάκη με δικό μου ραντεβού με τον διοικητή της, τον κ. Παντελάκη, που μας είπε ότι με τις 400.000 ευρώ που έχει καταθέσεις η ΑΤΕ Καντάνου δεν είναι δυνατόν να έχει 3 υπαλλήλους. Για Υπηρεσίες όπως το Κέντρο Υγείας, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Ταχυδρομείο δεν έγινε ποτέ νύξη ούτε θα γίνει όσο τουλάχιστον μου πέφτει λόγος». Τέλος για το γενικότερο αναπτυξιακό του Σελίνου δήλωσε: «Θα πρέπει να τελειώσει άμεσα το θέμα των βιολογικών Πελεκάνου και Σούγιας, να τακτοποιηθεί ο άξονας Κάντανος - Τεμένια - Αν. Σέλινο και αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να μπορέσει να γίνει ο δρόμος από Λαφονήσι προς Παλιόχωρα όπως το προτείνει ο δήμαρχος, γιατί ο κόσμος αυτός που φεύγει από το Λαφονήσι θα διοχετεύεται σε όλο το Σέλινο δίνοντας μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική».
«Δεν μπορεί να ισοπεδώνονται όλα», ανέφερε η κα Κουρουπάκη υπογραμμίζοντας πως η ίδια είναι βουλευτής έναν χρόνο και δεν μπορεί να χρεωθεί πράξεις πολιτικών πριν από 30 χρόνια. Η βουλευτής ζήτησε ενημέρωση και συνεργασία από τον κ. Δερμιτζάκη για τα θέματα της περιοχής και δήλωσε «τη δεδομένη βουλή και διάθεσή μου για συμπόρευση και από κοινού διεκδίκηση λύσεων των προβλημάτων του Σελίνου».
Πανό στο οποίο αναφέρονταν 'Το Σέλινο πολέμησε το ’41 τους Ναζί. Σήμερα πολεμά τη νέα κατοχή', αναρτήθηκε έξω από το Δημοτικό Κατάστημα Καντάνου αλλά και στον χώρο της εκδήλωσης. Κατά την άφιξη του κ. Δαμιανάκη δημιουργήθηκε μικροένταση όταν άτομα τον αποδοκίμασαν χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια.

ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Συζήτηση για το Πολεοδομικό του Δήμου Καντάνου - Σελίνου
Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης θα γίνει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου.
Στα θέματα είναι η στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του πρώην Δήμου Πελεκάνου (νυν Δήμου Καντάνου - Σελίνου), Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Περιφερειάρχης... Χάρι Πότερ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος θέλησε να δώσει έναν ευχάριστο τόνο και να κατευνάσει την ένταση. Ετσι αναφορικά με μια σειρά από αιτήματα που διατυπώθηκαν προς τον περιφερειάρχη, τόνισε πως «ο κ. Αρναουτάκης δεν είναι ο... Χάρι Πότερ» συμπληρώνοντας, για τον μικρό... μάγο των βιβλίων και του σινεμά, ότι πρόκειται για απάτη.

Πρόταση Αρναουτάκη για τη λιμνοδεξαμενή Ομαλού
Πρόταση προς το Δ.Σ. Καντάνου -Σελίνου προκειμένου να λυθεί το θέμα της λιμνοδεξαμενής Ομαλού, κατέθεσε ο κ. Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης, που για το θέμα αυτό είχε το χθες το πρωί σύσκεψη με τους κ. Δερμιτζάκη και Μαλανδράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες πρότεινε: Να απαλλοτριωθούν με χρήματα από το έργο 80 στρέμματα στον Ομαλό, 50 ιδιοκτησίας του Δήμου Πλατανιά και 30 ιδιωτών. Η έκταση αυτή των 80 στρεμμάτων θα δοθεί στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις ότι όλη η δεξαμενή, 160 συνολικά στρεμμάτων, γίνεται στη δική του περιφέρεια. Ετσι, με τα 80 στρ. που θα πάρει θα μετριαστεί η έκταση που θα χάσει. Η πρόταση θα εξειδικευτεί και γραπτά προς το Δ.Σ. Καντάνου - Σελίνου, το οποίο και θα κληθεί να πάρει απόφαση. Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως το έργο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 73% και έχουν δαπανηθεί 1.5 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε. κάτι που σημαίνει ζημιά ύψους 3 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Μπουζάκης είχε εκφράσει την αντίρρησή του στην κατασκευή της λιμνοδεξαμενής υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία μελέτη σκοπιμότητας. Στην αρχή σχεδίασαν μια λιμνοδεξαμενή για 1.5 εκατ. κυβικά, μετά 700.000 τώρα λένε 600.000 κυβικά όταν όλο το Οροπέδιο ποτίζεται με 50.000 κυβικά. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι θέλουμε αυτό το νερό, πού θα το χρησιμοποιήσουμε και τι θα το κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου