Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012


ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΕ ΧΑΝΙΑ - ΚΙΣΑΜΟ
Και άνεργοι και ανασφάλιστοι!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-01-2012

Εγκλωβισμένοι στην ανεργία και αντιμέτωποι με την έλλειψη και της στοιχειώδους ακόμα ασφαλιστικής κάλυψης βρίσκονται οι οικοδόμοι και στα Χανιά. Χθες οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του ΙΚΑ και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον διευθυντή κ. Ανετάκη.
Πλέον, ο ασφαλιστικός οργανισμός ζητάει 90 ένσημα ετησίως για να σφραγίσει βιβλιάριο υγείας, από 50 που ήταν στο παρελθόν, αριθμός που για τους περισσότερους οικοδόμους είναι απλησίαστο όνειρο. Χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι οικοδόμοι με τους οποίους συνομιλήσαμε μας ανάφεραν πως έχουν να δουλέψουν από 3 έως 5, 8 και 9 μήνες ακόμα.
«Ο κλάδος μας μαστίζεται από τεράστια ανεργία, που φτάνει το 90% και στα Χανιά αν εξαιρέσεις δύο - τρία δημόσια έργα το υπόλοιπο κομμάτι της κατασκευής είναι σε πλήρη αδράνεια», ανάφερε ο κ. Θωμάς Σαριδάκης, γραμματέας του Σωματείου Οικοδόμων. Συνολικά στα Χανιά δραστηριοποιούνταν περίπου 4.500 οικοδόμοι, ελάχιστοι εκ των οποίων είνα σε θέση να καλυφθούν ασφαλιστικά.
«Απαιτούμε από το ΙΚΑ να σφραγίσει τα βιβλιάρια των άνεργων οικοδόμων. Προσωπικά η τελευταία δουλειά που είχαν ήταν πριν από 3 μήνες και ήταν μερεμέτια όχι κανονική δουλειά», είπε ο κ. Σαριδάκης συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ είναι ξεκάθαρο πως έχει στόχο την κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει μέχρι σήμερα, να βάλει και άλλους φόρους και να περάσει αναίμακτα τα μέτρα που θέλει η πλουτοκρατία, ντόπια και ευρωπαϊκή».
Από το Σωματείο Πλακάδων ο κ. Γιώργος Παπουτσάκης επισήμανε πως «και στον δικό μας κλάδο το 95% είναι ανασφάλιστοι και άνεργοι. Είναι κρίμα να μείνουν τα παιδιά μας χωρίς γιατρό. Με τα σημερινά δεδομένα τα 90 ένσημα που ζητάει το ΙΚΑ είναι αδύνατον να τα συγκεντρώσουμε γιατί δεν υπάρχουν δουλειές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οικοδόμοι στην περιοχή της Κισάμου. Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Κισάμου κ. Γιάννης Βεργεράκης, ανέφερε πως «στην Κίσαμο φέτος είναι ζήτημα αν δουλεύουν δύο οικοδομές στο Καστέλι. Η ανεργία είναι πάνω από 90%. Ενσημα και να ψάξει να αγοράσει κάποιος δεν υπάρχουν. Εγώ προσωπικά έχω να δουλέψω 8 μήνες και το ίδιο και πάρα πολλοί συνάδελφοι».
Οι οικοδόμου συνάντησαν τον κ. Ανετάκη και του μετέφεραν τα αιτήματά τους προκειμένου να τα μεταβιβάσει στη διοίκηση του ΙΚΑ. Παράλληλα μετά τη Συνέλευσή τους στις 2 Φεβρουαρίου στις 6.30 στο Εργατικό Κέντρο θα φέρουν και γραπτώς τις προτάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου