Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012


ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Δημοσιεύθηκε στις: 09-01-2012

Ελάχιστοι είναι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν υπογράψει τη σύμβαση με τον νέο ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που προέκυψε από τη συνένωση του ΙΚΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων των εμπόρων και των δημοσίων υπαλλήλων.
Στα Χανιά τη σύμβαση έχουν υπογράψει μόλις 40 από τους 300 ιατρούς και ήδη αρκετοί από αυτούς θέλουν να αποσύρουν τα ονόματά τους, σύμφωνα και με τα στοιχεία του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου.
'Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που ζήτησαν να αποσύρουν τα ονόματά τους και άλλοι που θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες', δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Μηνάς Βουλγαρίδης.
Η μειωμένη συμμετοχή των γιατρών στις συμβάσεις με τον νέο ασφαλιστικό φορέα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επωμίζονται το κόστος.
'Εχει υποσχεθεί το Υπουργείο στους ασφαλισμένους των τριών Ταμείων που συνενούνται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχουν 22.000 γιατροί στη διάθεσή του. Είμαστε στις 10 Ιανουαρίου και μετά βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, υπάρχουν 10.000 γιατροί. Αυτοί προκύπτουν από τους 6.000 γιατρούς του ΙΚΑ, που αυτόματα περνούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και από 4.000 γιατρούς που ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι έχουν υπογράψει συμβάσεις', λέει ο κ. Βουλγαρίδης, συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία του Υπουργείου δεν είναι σωστά καθώς: 'Στις λίστες που έχουν ανακοινώσει υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ονόματα που αφορούν γιατρούς που δεν πληρούν τους όρους που θέτει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 16 Δεκεμβρίου. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι είτε δεν έχουν υποβάλει αίτηση μέσα στη διωρία είτε δεν είχαν συμβάσεις στον Ο.Π.Α.Δ. ή στον Ο.Α.Ε.Ε., άρα δεν είναι σύννομοι. Υπάρχουν επίσης άλλοι που ήδη υπηρετούν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή και άλλοι γιατροί που έχουν ζητήσει να διαγραφούν τα ονόματά τους από τις λίστες, αλλά δεν έχουν διαγραφεί. Ο αριθμός που δίνει το Υπουργείο είναι ψεύτικος και αυτό ανάγκασε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να προσφύγει στα δικαστήρια'.
Παράλληλα, εκκρεμούν δεκάδες άλλα ζητήματα, καθαρά λειτουργικά.
'Δεν έχει καθοριστεί ποιο είναι αυτό το 4ωρο που θα δέχονται οι συμβεβλημένοι γιατροί τους ασφαλισμένους, δεν έχει λυθεί πώς θα βεβαιώνεται η επίσκεψη των ασφαλισμένων στο ιατρείο, δεν έχει θεσμοθετηθεί πως θα καλύπτονται οι παρακλινικές εξετάσεις (καρδιογράφημα, υπερηχογράφημα). Θα είναι μέσα στην αμοιβή των 10 ευρώ μεικτών, θα είναι χωριστά;', αναφέρει ο κ. Βουλγαρίδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στο μεταξύ, οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων συνεχίζουν την αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία έως την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ οι ειδικευόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε το Νοσοκομείο θα λειτουργήσει με επιμελητές, όπως μας είπε χθες το βράδυ η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Χανίων, Κατερίνα Μανιμανάκη.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία των γιατρών στην Αθήνα για να συζητήσει το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου