Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012


ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Σκυλίσια ζωή...
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 16-01-2012

Δεν είναι μόνο ο 'Λουκάνικος', ο 'διάσημος' σκύλος που συνοδεύει τους διαδηλωτές σε κάθε μεγάλη πορεία της Αθήνας και ανακάλυψαν οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ κατά την παραμονή τους στη χώρα μας. Υπάρχουν και άλλα αξιαγάπητα τετράποδα, όπως ο 'Αλήτης', η μασκότ της Χατζημιχάλη Νταλιάνη, ο 'Γιώργος' ο ποιμενικός γεράκος 'σήμα - κατατεθέν' της οδού Χάληδων όπως και o 'Παππούς' με τη 'Τζούλια', που από το 2006 είναι οι 'φύλακες' των Δικαστηρίων. Αδέσποτα τετράποδα των Χανίων τόσο δημοφιλή όσο και αγαπητά για την εξυπνάδα, τα κατορθώματα και τη συμπεριφορά τους.

Ο 'Αλήτης' της Χατζημιχάλη Νταλιάνη
Το κανονικό του όνομα είναι 'Βαλεντίνος', όμως για τους καταστηματάρχες και τους διαβάτες είναι ο 'Αλήτης' της Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
Έτσι τον ξέρουν όσοι περνάνε τον δρόμο πίσω από τον μιναρέ, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στέκι των Χανιωτών.
Το αδέσποτο, που κουτσαίνει ελαφρώς στο ένα του πόδι, με την πανέξυπνη φάτσα που μοιάζει με αλεπού, το ασπρόμαυρο σημάδι στη μουσούδα και στο κεφάλι υιοθετήθηκε από τα καταστήματα της περιοχής και φιλοξενείται στην πιτσαρία 'Πίτσες Μπλε'. Είναι η μασκότ του μαγαζιού, σε μια γωνιά του οποίου φιλοξενείται τα τρία τελευταία χρόνια ο 'Αλήτης'. Εκεί είναι το σπίτι του και θα τον βρει να κοιμάται όποιος επισκεφθεί το κατάστημα. Είναι πολύ φιλικός με όλους και δέχεται ευχαρίστως τα χάδια από όποιον φιλόζωο τον πλησιάσει. Και εκείνος ανταποδίδει τα χάδια, με νάζια και χαρές.
Όπως μας λέει ο Αλέξης, ιδιοκτήτης της πιτσαρίας,
«'Αλήτη' τον βγάλαμε εμείς. Το πραγματικό του όνομα είναι 'Βαλεντίνος'. Τον είχε βρει ένας παππούλης που έμενε σε κάποιο στενό της Νταλιάνη και τον βλέπαμε που περιφερόταν ελεύθερος στον δρόμο. Στην αρχή δεν μας πλησίαζε πολύ, ήταν λίγο φοβισμένος. Όμως από τη μέρα που άνοιξε το μαγαζί, έτρεξε μπήκε μέσα και έκατσε στη γωνία, αυτή η γωνία έγινε δική του».
Πριν δύο χρόνια ένα αυτοκίνητο χτύπησε τον 'Αλήτη' και τον τραυμάτισε στο πόδι. Το ζώο εγχειρίστηκε αλλά το τραύμα δεν επουλώθηκε εύκολα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ένα άλλο αυτοκίνητο τον τραυμάτισε και πάλι. Από τότε ο Αλήτης κουτσαίνει. Παρ? όλα αυτά είναι συνέχεια σε κίνηση.
Όπου πηγαίνω, έρχεται πίσω μου... Όταν κλείνω την πιτσαρία με ακουλουθεί σε όποιο μαγαζί και αν πάω και με περιμένει. Για μια περίοδο τον έπαιρνα μαζί στο σπίτι μου. Τώρα που μετακόμισα, του πήρα ένα μικρό κρεβατάκι και κοιμάται μέσα στο μαγαζί», μας είπε ο Αλέξης.

Ο 'Παππούς' της Οδού Χάληδων
Ο... καλοφαγάς 'Παππούς', σκύλος που συναντά κανείς να κοιμάται συνήθως έξω από την κρεπερί 'Ρωξάνη' στην αρχή της οδού Χάληδων είναι ήδη πάνω από δώδεκα χρονών. Οι καταστηματάρχες του δρόμου, τον έχουν ονομάσει 'Γιώργο'.
Αγαπά τον ύπνο και... το φαγητό. Εξαιτίας του βάρους αλλά και της ηλικίας του, είναι πολύ δύσκολο να μετακινείται, όπως μας λέει η Ιωάννα που εργάζεται στην κρεπερί 'Επί ποδός'.
«Πάνω από δέκα χρόνια τον βλέπουμε να περιφέρεται εδώ γύρω στην περιοχή. Τον ταΐζουμε εμείς και όλα τα μαγαζιά της οδού Χάληδων αλλά από το πολύ πάχος δεν κινείται. Γι? αυτό και μονίμως κοιμάται», ανέφερε.
Ο μεγαλόσωμος ποιμενικός, είναι σε πολλούς Χανιώτες γνωστός διότι για πολλά χρόνια ήταν παρέα με τον 'Σήφη' -τον αδέσποτο σκύλο του παλιού λιμανιού που πρόσφατα σκότωσε ένα λεωφορείο- και τη 'Λίζα'. Τώρα έχει μείνει μόνος του ως το σήμα κατατεθέν του παλιού λιμανιού.
Ωστόσο, όπως μας λένε οι επαγγελματίες της περιοχής, δεν είναι λίγα όσα έχει περάσει το συμπαθητικό τετράποδο.
«Κάποτε το ζώο από τον φόβο του είχε δαγκώσει κάποιον πολίτη έξω από την Τράπεζα. Δεν πέρασε πολύ καιρός και ο συγκεκριμένος πολίτης για να εκδικηθεί το ζώο, το περιέλουσε με καυτό λάδι στην πλάτη. Από τότε το αδέσποτο είναι φοβισμένο και επειδή είναι γεράκος πολλές φορές δεν έχει υπομονή, εκνευρίζεται εύκολα. Γι? αυτό ο 'Γιώργος' είναι καλός, αρκεί να μην τον πειράζεις», μας είπαν.

Οι 'φύλακες' των Δικαστηρίων
Σήμα κατατεθέν των Δικαστηρίων των Χανίων αποτελούν εδώ και μια 6ετία ένα ζευγάρι σκύλων, o 'Παππούς' και η 'Τζούλια'. Τα δύο σκυλιά εμφανίσθηκαν στην περιοχή τον Ιούνιο του 2006. «Τότε είδαμε την 'Τζούλια' που είχε σκάψει ένα λαγούμι στη γη και εκεί γέννησε τρία σκυλάκια. Τα δύο εξ αυτών παρέμειναν εδώ. Το άλλο έφυγε, χάθηκε», μας εξηγεί επαγγελματίας της περιοχής, ένας από τους ανθρώπους που καθημερινά φροντίζει τα 4 πλέον σκυλιά.
Δικηγόροι των δικαστηρίων έδωσαν από 300 ευρώ για κάθε σκυλί προκειμένου να τα στειρώσουν, ενώ άλλοι επαγγελματίες της πλατείας έχουν αναλάβει τον εμβολιασμό τους. Τα ζώα έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Καθημερινά θα τα βρεις είτε κάτω από τα μεγάλα δέντρα του περιβόλου των Δικαστηρίων είτε στις γωνιές των εξωτερικών τοίχων. Στα έξι χρόνια παρουσίας τους στην πλατεία δεν έχει αναφερθεί κάποιο άσχημο περιστατικό. Μόνο μια φορά αναφέρθηκε ένα κυνήγι σε υπάλληλο των Δικαστηρίων και γενικά φαίνεται να έχουν προηγούμενα με τους... ποδηλάτες, τους οποίους κυνηγούν όταν θα περάσουν από την περιοχή. Το όνομα 'Τζούλια' δόθηκε από κάποιον δικηγόρο, το 'Παππού' -άγνωστος ποιος είναι ο νονός- έχει να κάνει με την ηλικία του που φτάνει τα 13. Όσο για τα παιδιά τους 'Τζίνα' και 'Λίζα' τα ονόματα τους δόθηκαν και αυτά από δικηγόρους των Δικαστηρίων.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ? ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Από τη Σπλάντζια μέχρι την Τριμάρτυρη και στους δρόμους της παλιάς πόλης, ο 'γέρος' ή 'blue' -γνωστός με πολλά ονόματα- είχε στόχο να? συνετίσει τους θορυβώδεις δικυκλιστές που περνούσαν μέσα από τις πλατείες. Δυστυχώς, εδώ και περίπου έναν μήνα, έχει εξαφανιστεί από τα 'στέκια' που τον συναντούσαμε μαζί με την παρέα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου