Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012


ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ
“Εμπλοκή” στο θέμα της λιμνοδεξαμενής;
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 15-02-2012

Στο 'ψυγείο' φαίνεται να μπαίνει η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου - Σελίνου να απορρίψει την πρόταση του περιφερειάρχη προκειμένου να τελειώσει το έργο.
Σημειώνεται πως μετά τη δικαστική προσφυγή και τη δικαίωση του τέως Δήμου Ανατολικού Σελίνου σε βάρος του έργου, σταμάτησαν οι εργασίες, ενώ είχε εκτελεστεί ένα σημαντικό τμήμα τους και έχουν διατεθεί περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται να προωθείται η πρόταση το κράτος να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης και η λιμνοδεξαμενή να ολοκληρωθεί.
'Λόγω της κατάληψης στο κτήριο της Π.Ε. Χανίων δεν έχω πάρει την απόφαση γραπτώς στο χέρι μου. Μόνο προφορικά με ενημέρωσε ο δήμαρχος. Αποψη δική μου είναι ότι το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί με βάση τις προδιαγραφές που συντάχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα βρούμε τον τρόπο, δεν ξέρω αν θα είναι αναγκαστική απαλλοτρίωση, αλλά θα ψάξουμε τον τρόπο', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Απόστολος Βουλγαράκης.
Από τη μεριά του ο γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Γιάννης Μπατζέλης, σημείωσε πως 'πλέον είναι θέμα της πολιτείας τι θα κάνει'. Ο κ. Μπατζέλης υπογράμμισε πως βλέπει δύο λύσεις:
• Αποκατάσταση των έργων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και πληρωμή του εργολάβου κανονικά σαν να έχει γίνει το έργο.
• Αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης και εκτέλεση του έργου.
'Τις αποφάσεις αυτές θα τις πάρει η πολιτεία, η περιφέρεια, όχι ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. Ή το χάνουμε το έργο ή πάμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Δυστυχώς, το Δ.Σ. δεν έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Αρναουτάκη, που, κατά την άποψή μου, ήταν πολύ καλή', κατέληξε. Τα 'Χ.Ν.' επικοινώνησαν και με τον δήμαρχο Καντάνου - Σελίνου, κ. Δερμιτζάκη, ο οποίος και ανέφερε πως δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.
Σημειώνεται πως σε σύσκεψη που είχε γίνει στα μέσα Ιανουαρίου είχε προτείνει 'να απαλλοτριωθούν με χρήματα από το έργο 80 στρέμματα στον Ομαλό, 50 ιδιοκτησίας του Δήμου Πλατανιά και 30 ιδιωτών. Η έκταση αυτή των 80 στρεμμάτων θα δοθεί στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις ότι όλη η δεξαμενή, 160 συνολικά στρεμμάτων, γίνεται στη δική του περιφέρεια. Ετσι, με τα 80 στρ. που θα πάρει θα μετριαστεί η έκταση που θα χάσει'. Ο περιφερειάρχης είχε αναφέρει τότε 'πως το έργο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 73% και έχουν δαπανηθεί 1,5 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε. κάτι που σημαίνει ζημιά ύψους 3 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου