Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
Το καρναβάλι δίχασε την Παλιόχωρα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-02-2012

Το θέμα του βασιλιά καρνάβαλου δίχασε την Παλιόχωρα. Σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, από τον Δήμο υπήρξε λογοκρισία πάνω στο άρμα του βασιλιά καρνάβαλου ενώ από τη μεριά του Δήμου αυτό που επισημάνθηκε είναι πως οι όποιες αλλαγές έγιναν, αφορούσαν την καρναβαλική επιτροπή που είναι ανοικτή και στην οποία συμμετέχουν πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είχαν ενοχληθεί από την προσπάθεια να περάσουν πολιτικά μηνύματα μέσα από το καρναβάλι.
Το άρμα του βασιλιά είχε ως θέμα τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να χαιρετάει ναζιστικά και να κρατάει ως μαριονέτα τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο η εμφάνισή του με καπέλο με την αμερικάνικη σημαία πάνω και τα πόδια ψηλά, προκάλεσε την αντίδραση μελών της καρναβαλικής επιτροπής που αποφάσισαν να μπει ένα μαύρο πανί πάνω στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου ώστε να μην φαίνονται τα χαρακτηριστικά του. «Φέτος στο Παλιοχωρίτικο καρναβάλι, ένα από τα μεγαλύτερα του νομού μας, υπήρξε μια πράξη λογοκρισίας. Το θέμα του Βασιλιά Καρνάβαλου ο οποίος ανοίγει την καθιερωμένη παρέλαση, ήταν η Μέρκελ να κρατάει στο χέρι τον Παπανδρέου ως μαριονέτα. Ξαφνικά την τελευταία στιγμή το "καθεστώς κατοχής" του Δήμου Καντάνου-Σελίνου ανάγκασε τους καλλιτέχνες- κατασκευαστές του άρματος να κρύψουν το πρόσωπο του Παπανδρέου βάζοντας πάνω του μαντίλι μαύρο. Μήπως η φήμη μας έφτασε μέχρι την καγκελάριο που έδωσε εντολή στους "μασκαράδες υποτακτικούς της" να φιμώσουν τον αυθορμητισμό και το κέφι των ανθρώπων του τόπου μας;» δήλωσε στα "Χ.Ν." ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Ζουριδάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ζουριδάκη η καρναβαλική επιτροπή είχε αποφασίσει 2 μήνες πριν ότι το θέμα του καρνάβαλου θα ήταν η Μέρκελ με τον Παπανδρέου. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πριν δύο μέρες μέλη της επιτροπής με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο για θέματα Πολιτισμού κ. Β. Κουκουβιτάκη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρισης και άλλους, είπαν στους καλλιτέχνες που επιμελούνταν το άρμα ότι θα πρέπει να μην φαίνεται ο πρώην πρωθυπουργός γιατί προσβάλεται η προσωπικότητά του. "Το καρναβάλι είναι για να διασκεδάσει ο κόσμος, να ξεφαντώνει ελεύθερα. Δεν μπορούν να το λογοκρίνουν 4 - 5 άνθρωποι, να το βάζουν σε επιτήρηση" κατέληξε ο κ. Ζουριδάκης.

Ο ΔΗΜΟΣ
Εντελώς αντίθετη άποψη για τα γεγονότα κατέθεσε στα "Χ.Ν." ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού κ. Βασίλης Κουκουβιτάκης. "Η καρναβαλική επιτροπή συγκροτείται κάθε χρόνο 2 μήνες πριν το καρναβάλι και βγάζει το πρόγραμμα για όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων. Η επιτροπή είναι ανοικτή και συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν. Το θέμα του καρναβαλιού το αποφασίζουν οι καλλιτέχνες. Στην αρχή είχε αποφασιστεί να εμφανίζεται η Μέρκελ και να κρατάει στα χέρια της την Ελλάδα, όχι τον Παπανδρέου. Μια μέρα ξαφνικά μέσα στην επιτροπή ανακοινώθηκε ότι ως μαριονέτα θα μπει ο Παπανδρέου. Κανείς μας δεν είχε το οποιοδήποτε προβλημα. Όμως οι υπεύθυνοι έφτιαξαν ένα Παπανδρέου με καπέλο με την αμερικάνικη σημαία πάνω και τα πόδια ψηλά, που παρέπεμπε σε σεξουαλική στάση. Για αυτό μπήκε θέμα από πολίτες όπως επίσης και από Γερμανίδες κατοίκους της Παλιόχωρας για την εικόνα της Μέρκελ. Το δεύτερο ξεπεράσθηκε, το πρώτο όχι καθώς παρέπεμπε σε ξεκάθαρη πολιτική θέση, όχι δεξιά αλλά ακροδεξιά" τόνισε. Ο κ. Κουκουβιτάκης τόνισε πως "η δική μου παρέμβαση ήταν μαζί με τον Παπανδρέου να μπουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που ψήφισαν το μνημόνιο. Η καρναβαλική επιτροπή αποφάσισε τελικά στο πρόσωπο του Παπανδρέου να μπει ένα μαντίλι. Αυτό ήταν η απόφαση της καρναβαλικής επιτροπής, το σημειώνω αυτό, και όχι του Δήμου ή δική μου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου