Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Προβληματισμός για χρέος και Ε.Ε.
Από: Δημήτρης Μαριδάκης- Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 06-02-2012

Προβληματισμοί για την κρίση, το χρέος και την Ε.Ε. διατυπώθηκαν σε εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά. Στη μια εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του οικονομολόγου - ερευνητή Γιάννη Τόλιου με θέμα: «Κρίση 'απεχθές' χρέος και αθέτηση πληρωμών. Το ελληνικό... δίλημμα!». Τονίστηκε ότι η διαγραφή του χρέους αλλά και μια συνολική αλλαγή πολιτικής αποτελεί τον μονόδρομο εξόδου από την κρίση. Στη δεύτερη εκδήλωση μίλησαν το μέλος του 'Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής', Κώστας Παπουλής και το μέλος της 'Πρωτοβουλίας κατά του Ευρώ και της Ε.Ε.', Θοδωρής Βουρεκάς, με θέμα «Υπάρχει άλλος δρόμος. Έξοδος από τη φυλακή του ευρώ και της Ε.Ε.».

«Υπάρχει άλλος δρόμος»
«Το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ είναι όντως καταστροφικό αλλά είναι καταστροφικό για τη ζώνη του ευρώ και όχι για τους χαμένους της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα και η περιφέρεια της ευρωζώνης.
Παράλληλα, με την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε. η χώρα θα ανακτήσει τα εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής που αυτή τη στιγμή έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Τα παραπάνω επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, το μέλος του 'Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής', Κώστας Παπουλής, και το μέλος της 'Πρωτοβουλίας κατά του Ευρώ και της Ε.Ε.', Θοδωρής Βουρεκάς, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα 'Υπάρχει άλλος δρόμος. Έξοδος από τη φυλακή του ευρώ και της Ε.Ε.', που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Χανιά.
Ο κ. Παπουλής μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ανέφερε σχετικά ότι «δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ ως αναγκαία προϋπόθεση για μια άλλη πορεία της χώρας και κυρίως για να βγει από την οικονομική κρίση» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ιστορική αμνησία. Μέσα σε μόλις μία δεκαετία ξεχάστηκε ότι τα κράτη ρυθμίζουν την οικονομική τους πολιτική με βάση ορισμένα εργαλεία όπως η δημοσιονομική πολιτική, η συναλλαγματική πολιτική κ.ά. και μπορούν να κάνουν υποτίμηση όπως σήμερα που χρειάζεται ρευστότητα η αγορά. Όλα αυτά τα εργαλεία όμως έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πολιτική υπέρ της χώρας. Αν δεν ανακτήσει η Ελλάδα τα μέσα οικονομικής πολιτικής η χώρα δεν μπορεί να βγει από αυτή την κρίση. Είναι η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που είναι σε μια τέτοια βαθιά κρίση και δεν έχει κανένα εργαλείο οικονομικής πολιτικής».

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ»
Ερωτηθείς το μέλος της 'Πρωτοβουλίας κατά του Ευρώ και της Ε.Ε.' Θοδωρής Βουρεκάς για το αν είναι εφικτή η 'επιβίωση' της χώρας έξω από τον πυρήνα της Ε.Ε. σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον κόσμο» και ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με άλλες χώρες.
«Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Μπορούμε να συνδυάσουμε την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε. που για εμένα είναι απόλυτα συναρτημένα με μια διεθνή συνεργασία. Μια συνεργασία που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στη δικαιοσύνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν γειτονικοί λαοί «με μεγάλη πολιτιστική παράδοση και εμπειρία εξεγέρσεων, αντίστασης και επαναστάσεων».
«Είναι οι χώρες της Ευρώπης και κυρίως της νότιας Ευρώπης, είναι οι χώρες της Μεσογείου, του Μαγκρέπ και της Βόρειας Αφρικής, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και τα Βαλκάνια. Μπορούμε να πορευτούμε και δεν είναι μονόδρομος να συμμαχούμε με τις ηγεμονικές, ιμπεριαλιστικές, καπιταλιστικές δυνάμεις της Ε.Ε. που μας έφεραν σε αυτό τον καταστροφικό δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου