Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟN ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Εισήγηση για αύξηση ανταποδοτικών τελών
Δημοσιεύθηκε στις: 29-02-2012
Την αύξηση κατά 7% των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Χθες, σε συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα στην αύξηση αυτή προκειμένου να συνεχιστεί η ανταποδοτική προσφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
'Προχωρήσαμε στην αύξηση αυτή γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 115.000 ευρώ σε αυτήν την υπηρεσία και γιατί δεν είχε γίνει καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών εδώ και μια τριετία', ανέφερε ο αντιδήμαρχος, κ. Μανώλης Σολιδάκης, που προήδρευε της επιτροπής καθώς ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, απουσίαζε στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Σολιδάκη, 'ουσιαστικά έγινε μια αναδιανομή των τελών και ένα μεγάλο μέρος των δημοτών δεν επιβαρύνεται από την αύξηση των τελών. Aυτή η αύξηση του 7% είναι το μίνιμουμ που μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να αντεπεξέλθουμε ως Υπηρεσία, γιατί από το 2011 είχαμε ένα έλλειμμα της τάξης των 115.000 ευρώ'.
Ο Δήμος Πλατανιά χωρίζεται σε τρεις ζώνες με βάση τις οποίες υπολογίζονται και τα δημοτικά τέλη.
Ειδικότερα:
• Παραλιακή: Για την παραλιακή ζώνη τα δημοτικά τέλη θα φτάσουν το 1,81 ευρώ το τ.μ., ενώ για την επαγγελματική στέγη θα φτάσουν τα 3,85 ευρώ το τ.μ.
• Ενδοχώρα: Τα δημοτικά τέλη θα φτάσουν το 1,61 ευρώ το τ.μ. για τις οικίες και τα 2,95 ευρώ το τ.μ. για την επαγγελματική στέγη.
• Ορεινός Ογκος: Τα δημοτικά τέλη θα φτάσουν το 1,45 ευρώ για τις οικίες και για την επαγγελματική στέγη τα 2,35 ευρώ το τ.μ.
Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' γιατί υπάρχει η εισήγηση για αυξήσεις προς το Δ.Σ. σε μια εποχή πολύ δύσκολη, ειδικά για τους εργαζομένους, ο κ. Σολιδάκης απάντησε πως 'είναι το μίνιμουμ που μπορούμε να κάνουμε, δεδομένου ότι το 2009 δεν είχαμε καμία αύξηση, το 2010 πάλι δεν έγινε καμία αύξηση τελών και εμείς αναλαμβάνοντας από 1-1-2011 δεν προχωρήσαμε επίσης σε καμία αύξηση. Δεν έγινε καμία αύξηση σε επίπεδο τριετίας και φτάσαμε στο 2012 και την ίδια στιγμή έχουμε μια επιβάρυνση της υπηρεσίας μας εξαιτίας της αύξησης της τιμής σε καύσιμα, Φ.Π.Α., ΔΕΗ σε ποσοστό πάνω από 20%. Εχοντας να αντιμετωπίσουμε μια τόσο μεγάλη αύξηση κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σε διαφορετική περίπτωση. Δεν το κάναμε αβασάνιστα, ξέρουμε και καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και με την άρδευση καθώς συμφωνήσαμε στην αύξηση όχι όμως στο ποσοστό καθώς η Υπηρεσία Αρδευσης παρουσιάζει έλλειμμα 400.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, το επόμενο διάστημα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Επιχορηγήσεις από το κράτος δεν έχουμε, η τακτική χρηματοδότησή μας ίσα - ίσα που φτάνει για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου και δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να καλύψουμε από ιδίους πόρους τα όποια προβλήματα'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου