Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ενεργειακή αυτάρκεια με ανανεώσιμες πηγές
Δημοσιεύθηκε στις: 01-03-2012

Ενεργειακή αυτάρκεια με Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο) και ποιότητα ζωής με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας σε μια προοπτική 20ετίας αποτελεί τη θέση της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας (παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο) στο μείζον ζήτημα της ενέργειας στην Κρήτη.
Σε μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Τ.Ε.Ε. η παράταξη παρουσίασε τις θέσεις της, ενώ παράλληλα υπήρξαν εισηγήσεις με κοινά στοιχεία, αλλά και αρκετές διαφορές με τις θέσεις της Ρ.Σ., που έδωσαν το έναυσμα για διάλογο.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης αναφέρθηκε στην τρέχουσα πρόταση 'ουσιαστικά μη πρόταση, που γίνεται χωρίς σχέδιο και οδηγεί σε εκούσιο χάος' που προβλέπει 'μίγμα Α.Π.Ε. και εισαγόμενων υδρογονανθράκων, καλώδιο διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα που θα το πληρώσει το κράτος, δηλαδή εμείς οι πολίτες, εγκαταστάσεις στην Κρήτη 6 φορές περισσότερο από τις ανάγκες της (5.000 ΜW), οδηγός της πρότασης η αγορά και αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος'. Ο ίδιος επεσήμανε πως η 'μη πρόταση αυτή θα έχει ελάχιστο τοπικό όφελος, τεράστιο μέγεθος, βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ά.'. Αναλύοντας την πρόταση της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας επεσήμανε πως βασίζεται στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, σε ηλιακές στέγες παντού σε δημόσια κτήρια και οικίες, σε ποικιλία πηγών Α.Π.Ε. που εξασφαλίζουν σταθερότητα (ηλιοθερμικά, κύματα, ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, υβριδικά άλλες τεχνολογίες), στη χωροταξική κατανομή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτάρκεια και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Η διαχείριση του ενεργειακού συστήματος θα γίνει από μια τοπική δημόσια 'Κρητική ΔΕΗ'.
Ο συντάκτης του πρόσφατου χωροταξικού σχεδίου για τις ανεμογεννήτριες στην Κρήτη, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Θεοχάρης Τσούτσος, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό αυτό που έχει παραδοθεί προς διαβούλευση τονίζοντας πως 'υπάρχουν περιοχές που μπορεί να εγκατασταθεί αιολική και ηλιακή ισχύς με μοναδική ευκολία και να είναι οι πάντες ευχαριστημένοι και περιοχές που είναι πιο δύσκολη. Ας ξεκινήσουμε από τις εύκολες περιοχές'. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα 'Ηλιος' απάντησε πως 'τεχνολογικά ως Πολυτεχνείο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά από πλευράς της ωφέλειας θα πρέπει να το ξαναδούμε. Μπορούμε να παράγουμε 800 MW αιολικής ενέργειας με απόλυτη προστασία και χωρίς να ενοχλείται κανένας. Θα μπορούσαμε να παράγουμε και 4000 ΜW σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Το θέμα είναι οι κάτοικοι θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο;'.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας τόνισε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, εκπρόσωπος της Greenpeace. 'O κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής -προκειμένου να γλυτώσει ο πλανήτης και η ανθρώπινη υπάρξη- επιβάλλει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Οραματιζόμαστε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο και για την Κρήτη και την Ελλάδα που να έχει 100% Α.Π.Ε., 100% καθαρή ενέργεια μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αυτό απαιτεί μια συνολική προσπάθεια από όλες τις περιοχές και την Κρήτη και για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά και να συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάξει αυτό που γίνεται σήμερα', είπε ο κ. Γρηγορίου, που τάχθηκε υπέρ της διασύνδεσης της Κρήτης και των άλλων νησιών με το σύστημα ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς 'ένα σύστημα αποκεντρωμένο θα μεταφέρει την καθαρή ενέργεια από τη μια περιοχή στην άλλη'. Για το σχέδιο 'Ηλιος' παρατήρησε πως 'επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους. Να μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια. Μιλάμε για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, γιατί όχι και καθαρή ενέργεια: Βέβαια πρέπει να υπάρχει μέτρο στο που θα βάλουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, αλλά επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους'.
Τέλος, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, κ. Γ. Σταθάκης, ερωτηθείς και αυτός για το πρόγραμμα 'Ηλιος' τόνισε πως 'όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί θα είναι καταστροφικό γιατί θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στην προοπτική μιας πραγματικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται με όρους που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των βορείων χωρών, δίδεται αποκλειστικά ως κερδοφόρα δραστηριότητα και πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία στη σημερινή του μορφή'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου