Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
Ξανά στα λευκά η ενδοχώρα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-03-2012

Τέσσερις χιονιάδες μέσα σε διάστημα τριών μηνών έχουν πλήξει τον ορεινό όγκο των Χανίων! Μια συχνότητα που ελάχιστοι παλιοί θυμούνται στο παρελθόν, καθώς από τα μέσα Δεκέμβρη κάθε 20 περίπου μέρες παρουσιάζονται έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά των Σφακίων, στο Ανατολικό Σέλινο, σε περιοχές της Κισάμου, και φυσικά στη ρίζα των Λευκών Ορέων και του Ομαλού.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από τις 16 Νοεμβρίου τα Λευκά Ορη είναι συνεχώς, στις ψηλές τους περιοχές, καλυμμένα με χιόνι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μ. Σολιδάκης αντιδήμαρχος Πλατανιά.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν άσχημες για σήμερα και για αύριο ενώ βελτίωση αναμένεται για το Σαββατοκύριακο.

ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ
«Με την επέμβαση των δικών μας μηχανημάτων και εργολάβων, τόσο οι δρόμοι Περιφερειακής αρμοδιότητας, οι δημοτικοί δρόμοι, οι γειτονιές και όλα τα χωριά είναι προσβάσιμα» ανέφερε ο κ. Σολιδάκης. Τα προβλήματα που υπήρξαν με την ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκαν και χθες το βράδυ σύμφωνα με τον Δήμο όλα τα χωριά είχαν παροχή ρεύματος. «Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης είχαμε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε Καράνου, Ορθούνι, Σέμπρωνα, Λάκκους και Ομαλό.
Ολα είχαν αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι και με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου αποκαταστάθηκε το ρεύμα και στον Ομαλό στις 8 το βράδυ» ανέφερε ο κ. Σολιδάκης που απευθυνόμενος στους Χανιώτες σημείωσε πως «θα μπορούν από την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο να αποδράσουν και να απολαύσουν το χιόνι στην περιοχή του Ομαλού. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη προσέλευσή τους στην περιοχή» σημείωσε.

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ
Ανοικτοί δρόμοι παρά τη σφοδρή χιονόπτωση και στα Σφακιά. «Τα ξημερώματα της Τετάρτης έριξε πάρα πολύ χιόνι αλλά δεν έκλεισε ο δρόμος γιατί βάλαμε δικά μας μηχανήματα από τη νύκτα κιόλας. Από τον "Λευκορείτη" μέχρι τα τούνελ έριξε πάρα πολύ χιόνι και μετά το έριξε και στις νότιες πλαγιές» αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Μανούσος Χιωτάκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως «αναθέσαμε σε ένα εργολάβο, τον Νίκο Λιμογιάννη το δρόμο από Αλίκαμπο προς Κράπη. Ο άνθρωπος δούλεψε και τη νύκτα ακόμα και έτσι ο δρόμος έμεινε ανοικτός. Ετσι το πρωί ξεκίνησαν και τα τα μηχανήματα της Περιφέρειας και καθάρισαν όλο το δρόμο».

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ
«Ολοι οι δρόμοι προς το Ανατολικό Σέλινο είναι ανοικτοί. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς» τόνισε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για το Ανατολικό Σέλινο κ. Ευτύχης Πυροβολάκης. Ο κ. Πυροβολάκης επεσήμανε πως «αυτόν τον χειμώνα είχαμε 4 χιονιές, αριθμός πολύ μεγάλος. Ευτυχώς είχαμε πάρει τα μέτρα μας και από νωρίς ξεκίνησαν να εργάζονται τα μηχανήματα τα δικά μας και εργολάβων!
Ετσι γρήγορα η κίνηση προς και από τα χωριά του Ανατολικού Σελίνου γίνεται κανονικά. Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας που θα έχουμε από την Πέπτη πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ
Συνέχιση κακοκαιρίας σήμερα και αύριο
Βροχές, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Μανώλης Λέκκας επισημαίνει πως «ενώ οι μετρήσεις δείχνουν -αρχικά- βελτίωση του καιρού, έχουμε ξαφνικά συνέχιση της κακοκαιρίας. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη ψύξη της ατμόσφαιρας σε σύγκριση με το παρελθόν. Εχει εγκατασταθεί ψυχρή μάζα πάνω και από την Ελλάδα και έρχεται μία ακόμα ψυχρότερη από πάνω της, γι’ αυτό και έχουμε χιονοπτώσεις πολύ πιο χαμηλά. Σήμερα και αύριο συνεχίζονται οι βόρειοι άνεμοι έντασης 5,6 μποφόρ πρόσκαιρα και 7 χωρίς να υπάρχει ανησυχία για προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινιωνίες. Οι βροχές και τα χιόνια δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη ένταση παρά μόνο πρόσκαιρα και σε ορισμένες περιοχές. Από το Σαββατοκύριακο αναμένουμε βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου