Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012


ΑΠΟ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Χρωματιστές, βιολογικές ντομάτες
Δημοσιεύθηκε στις: 02-03-2012

Ντομάτες... μαύρες, πορτοκαλί, με πράσινες αποχρώσεις και άλλες με... 'τιγρέ' εμφάνιση! Αυτά είναι ορισμένα από τα υβριδικά είδη τομάτας που καλλιεργούν στα Χανιά και στην Κρήτη παραγωγοί σε μια προσπάθεια να μπουν σε μια αναδυόμενη αγορά που αφορά κυρίως 'γκουρμέ' εστιατόρια και ξενοδοχεία αλλά και όσους αναζητούν κάτι το διαφορετικό στη γεύση αλλά και στην... αισθητική του φαγητού τους.
Οι καλλιέργειες αυτές που ακόμα βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, αφήνουν ένα καλύτερο εισόδημα στον παραγωγό καθώς οι 'χρωματιστές' βιολογικής καλλιέργειας ντομάτες πουλιούνται σε τιμή σχεδόν διπλάσια από τις κόκκινες βιολογικές ντομάτες.
Ενας τέτοιος παραγωγός είναι ο κ. Κώστας Κρεμμύδας, τεχνολόγος γεωπόνος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογική Γεωργία, που παράγει και εμπορεύεται βιολογικά προϊόντα. «Οι χρωματιστές ποικιλίες υπήρχαν ανέκαθεν είτε ως καλλιεργήσιμες είτε στη Φύση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτό που κάνουν οι επιστήμονες είναι να παίρνουν τις 'μάνες' -τους σπόρους- και να τα διασταυρώνουν με άλλες ποικιλίες. Πρόκειται ουσιαστικά για υβριδισμό και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με γενετικά τροποποιημένα», εξηγεί. Στο θερμοκήπιό του, που επισκεπτόμαστε στην Κίσαμο, έχει φυτέψει κίτρινες ντομάτες και άλλες με πράσινη απόχρωση, ενώ για τη νέα σοδειά ετοιμάζει να φυτέψει και μαύρες.
«Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο σε γκουρμέ εστιατόρια, στα ξενοδοχεία αλλά και κόσμος που του αρέσει να φτιάχνει ξεχωριστά πιάτα, με περισσότερο χρώμα. Γευστικά έχουν πολύ καλή γεύση. Είναι πιο γλυκές καθώς έχουν περισσότερη φρουκτόζη και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο που συντελεί στην αντιγήρανση», αναφέρει ο κ. Κρεμμύδας.

Η ΤΙΜΗ
Η τιμή πώλησης της βιολογικής 'χρωματιστής' ντομάτας είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την κόκκινη βιολογική ντομάτα. «Για τη βιολογικη κόκκινη ντομάτα ο παραγωγός παίρνει 60 - 70 λεπτά το κιλό, ενώ για τη βιολογική μαύρη ντομάτα θα πάρει 1.40 το κιλό, ενώ στον καταναλωτή θα φτάσει μέχρι και τα 3 ευρώ το κιλό», λέει ο κ. Κρεμμύδας, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η καλλιέργεια βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα. Είναι λίγοι ακόμα οι παραγωγοί που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις καλλιέργειες. Για την ώρα δεν νομίζω να γίνεται εξαγωγή στο εξωτερικό αλλά πιθανόν στο μέλλον να μπορεί να γίνει». Η δική του συμβουλή προς άλλους παραγωγούς είναι «να δοκιμάσουν αυτές τις εναλλακτικές καλλιέργειες αν πρώτα βρουν τα κατάλληλα 'κανάλια' διάθεσης αυτού του προϊόντος. Γιατί δεν είναι μόνο η τιμή του. Ακόμα πολύ κόσμος δεν έχει συνηθίσει την εικόνα της μαύρης ντομάτας και σου λέει δεν τη θέλω, εγώ ξέρω ότι η ντομάτα είναι κόκκινη. Κάποιοι μου είπαν ότι η εικόνα τους παραπέμπει σε... μακάβριο θέαμα. Ομως είναι πολλοί που τις δοκιμάζουν, τους αρέσουν και τις θέλουν. Όπως ακριβώς έγινε και με τις πιπεριές. Παλιότερα όλοι ξέραμε την πράσινη και την κόκκινη και τα τελευταία χρόνια μπήκαν στη ζωή μας και οι πορτοκαλί και οι κίτρινες».

ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ένα στρέμμα μαύρης ντομάτας, μετά από συνενόηση με έμπορο, έχει φυτέψει ο κ. Στρατής Μποτωνάκης βιοκαλλιεργητής στην περιοχή της Κουντούρας στο Σέλινο. «Η τιμή της μαύρης ντομάτας είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την κόκκινη. Βέβαια έχει πολύ πιο χαμηλή απόδοση. Παραδείγματος χάριν, αν στο ένα στρέμμα βγάλεις 15 τόνους στην κόκκινη, στη μαύρη βγάζεις 10 τόνους. Είναι όμως καλό προϊόν ποιοτικό, γευστικό, βιολογικό και φυσικό», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου