Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μοντέλο αυτοδιαχείρισης προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Δημοσιεύθηκε στις: 05-03-2012

Το παράδειγμα των αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους και πως κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, ήταν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης στην εκδήλωση με θέμα: "Νίκη στους εργατικούς αγώνες" που πραγματοποιήθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Μωυσής Λίτσης, μέλος της εργασιακής επιτροπής της "Ελευθεροτυπίας" οι εργαζόμενοι της οποίας παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο, και σε απεργία διαρκείας από τις 22 Δεκεμβρίου με βασικό αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
«Η ανταπόκριση που είχαμε από τον κόσμο σε αυτήν την απεργιακή "Ελευθεροτυπία" δείχνει ότι ως εργαζόμενοι μπορούμε να εργαστούμε χωρίς αφεντικά και να βγάλουμε ένα εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο φύλλο, παρά τις επί μέρους κριτικές και διαφωνίες πολλών για το περιεχόμενο των απεργιακών φύλλων.
Αυτού του είδους πρωτοβουλίες μπορεί να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με τη γραμμή συναίνεσης που υπάρχει με την μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ απέναντι στις πολιτικές του μνημονίου» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λίτσης.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής, επαναλειτούργησαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους τους, χωρίς τις προηγούμενες ιδιοκτησίες και νέα αφεντικά, ο κ. Λίτσης είπε: «Η εμπειρία της Αργεντινής είναι ενθαρυντική. Γιατί αν το 2001 - 2002 δεν ξέραμε πού θα πάει αυτή εξέλιξη, σήμερα γνωρίζουμε ότι ακόμα και η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει αναγνωρίσει αυτές τις επιχειρήσεις των εργαζομένων ως νόμιμες.
Εφόσον οι εργοδότες εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις τους, δεν υπάρχει άλλη λύση από εμάς, από το να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».
Ο κ. Λίτσης επεσήμανε την ανάγκη, η αριστερά να μιλάει περισσότερο τη λογική των επιχειρημάτων και όχι την ξύλινη γλώσσα, προσπαθώντας να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον εργαζόμενο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου