Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012


ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Οι Γερμανοί δεν έρχονται…
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 19-03-2012

'Πάρα πολλοί Γερμανοί πελάτες μας και παλιοί ακόμα μάς ρωτάνε αν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ενα μικρότερο ποσοστό μας λέει αν γίνονται φασαρίες', αναφέρει ο κ. Γιώργος Τζιλεδάκης, υπεύθυνος του ξενοδοχείου 'Corissia Princess', που με 155 δωμάτια στη Γεωργιούπολη Χανίων, είναι από τα πολλά ξενοδοχεία της περιοχής που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στη γερμανική αγορά.
Η γερμανική τουριστική κίνηση παρουσιάζει πολύ μεγάλη πτώση για την Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων καθώς πολλοί Γερμανοί πολίτες έχουν την εντύπωση πως οι Ελληνες τους αντιμετωπίζουν ως εκπροσώπους της Μέρκελ ή ακόμα χειρότερα των ναζί, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Για τα Χανιά η όποια κίνηση Γερμανών περιορίζεται στην περιοχή της Γεωργιούπολης καθώς η παρουσία τους στον υπόλοιπο Νομό είναι ελάχιστη.
Εχοντας σημαντική εμπειρία από τους Γερμανούς καθώς έχει ζήσει και σε αυτή τη χώρα, ο κ. Τζιλεδάκης τονίζει πως 'υπάρχει ένα ποσοστό που του έχουν πουλήσει το παραμύθι ότι με τα λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων σώζεται η Ελλάδα. Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και το βλέπω και από τα τηλέφωνα που παίρνουμε που είναι σκεφτικό και μας ρωτάει ευθέως: «Θα είμαστε καλοδεχούμενοι;». Βλέπουν π.χ. να καίνε κάποιες γερμανικές σημαίες και να τους παρομοιάζουν με τους ναζί και ανησυχούν γιατί για κάποιες εικόνες που βλέπουν από γεγονότα στην Αθήνα νομίζουν ότι σε όλη την Ελλάδα γίνεται το ίδιο'.
Αυτό που εξηγεί ο κ. Τζιλεδάκης στους Γερμανούς τουρίστες είναι πως 'είστε καλοδεχούμενοι και σας περιμένουμε. Βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας, η ποιότητά μας είναι αυτή που γνωρίζετε και προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε ούτε φασαρίες γίνονται ούτε επεισόδια, όλα κινούνται φυσιολογικά, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτό τους μεταφέρουμε'.
Πάντως από τη Γερμανία υπάρχει ένα γενικό 'πάγωμα' σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις και όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Τζιλεδάκης 'η γενική εικόνα που μας δίνουν οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε στη Γερμανία είναι ότι υπάρχει μια μείωση των κρατήσεων της τάξης του 25% για όλη τη χώρα. Για το δικό μας ξενοδοχείο η πτώση αυτή είναι μικρότερη, γύρω στα 15% με βάση τα περυσινά στοιχεία. Τώρα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν δεν το ξέρει κανείς'.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ:
'Δεν ισχύουν αυτά που βλέπετε στην τηλεόραση'
'Ζω από το 1983 στην Ελλάδα και από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στα Χανιά. Προσωπικά καλώ φίλους, συγγενείς να έρθουν και φέτος στην Ελλάδα. Η εικόνα δεν είναι αυτή που βλέπουν στην τηλεόραση', λέει ο Γιώργος Ωστεν, που ζει μόνιμα στα Χανιά και έχει γίνει πλέον Κρητικός. 'Οντως υπάρχουν μερικές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, σε μερικά σημεία, όπου γίνονται επεισόδια, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλη την πόλη ή πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Αξίζει να έρθει κάποιος για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά και για να μείνει μόνιμα. Προσωπικά αγαπώ την Ελλάδα, μερικοί Ελληνες -ανάμεσά τους και κάποιοι κυβερνώντες- αμφιβάλλω αν αγαπούν την Ελλάδα', είναι τα λόγια του πολύ γνωστού και αγαπητού στους Χανιώτες φωτογράφου.

'ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ'
'Ζω 25 χρόνια μόνιμα στα Χανιά και διατηρώ δωμάτια και βίλες για ξένους επισκέπτες. Εχω καθημερινή επικοινωνία με πολλούς συμπατριώτες μου και αυτό που τους λέω είναι ότι είναι πολύ ασφαλείς, τα πράγματα είναι οργανωμένα και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει και οποιοδήποτε ζήτημα όλο το καλοκαίρι. Εξάλλου, η Κρήτη είναι μακριά από την Αθήνα', μας αναφέρει η κα Λένα Ντίτλεφσεν - Γαρουφαλιά, που είναι καλή γνώστρια της τουριστικής αγοράς καθώς αυτή είναι η δουλειά της. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά: 'Οι πελάτες μου, που προτιμούν μικρά δωμάτια και βιλίτσες δίπλα στο ενετικό λιμάνι, δεν έρχονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, όπως οι περισσότεροι τουρίστες που μένουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Οι άνθρωποι που προτιμούν τις βιλίτσες και τα μικρά δωμάτια αγαπούν την Ελλάδα, τους αρέσει η χώρα και ο καθημερινός τρόπος ζωής. Αυτός ο Γερμανός θα έρθει στην Ελλάδα για να τη στηρίξει, όπως και διαδήλωσε υπέρ της Ελλάδας ή ρώτησε με mail πως μπορεί να βοηθήσει με φάρμακα, τρόφιμα ή οτιδήποτε χρειαστεί. Οι Ελληνες να μην βλέπουν ό,τι γράφουν κίτρινες εφημερίδες όπως η π.χ. η Bild, αυτοί που διαβάζουν Bild έτσι και αλλιώς δεν νομίζω ότι θα έρθουν στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Γερμανών έχει καλή άποψη για τη χώρα, δεν κατηγορεί τους Ελληνες, αλλά τους πολιτικούς τους, για τη διαχείριση που έκαναν τόσα χρόνια'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου