Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Κίνδυνος διάλυσης
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 21-03-2012

Αλλαγές πάνω στον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς, που να διασφαλίζουν την περιουσία τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση ό,τι διαθέτουν οι Ενώσεις ακόμα και οι πρωτοβάθμιες θα ξεπουληθούν σε χρόνο 'μηδέν', ζητούν οι συνεταιριστές των Χανίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες δύο Γενικές Συνελεύσεις Ενώσεων (ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων, ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου) που θα αποφάσιζαν τη μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς αναβλήθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε μόνο η Συνέλευση της 'Σταφιδικής', η οποία προετοιμάζεται για το μέλλον ως 'όχημα' για 'απορρόφηση' των υπαρχουσών Ενώσεων.
Οι τροπολογίες που ζητούν σε πανελλήνιο επίπεδο όλες σχεδόν οι Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ, βρίσκουν σύμφωνους, σύμφωνα με πληροφορίες, τους συμβούλους του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης, ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
«Αν δεν δεχτεί ο υπουργός να δώσει μια παράταση 6 μηνών στην εφαρμογή του νόμου και δεν καθίσουμε από κοινού και συμφωνήσουμε τις τροπολογίες που μπαίνουν από όλη την Ελλάδα και την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο νόμος αυτός θα τινάξει το συνεταιριστικό κίνημα και τα περιουσιακά στοιχεία θα τα πάρουν αρπακτικά», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος της 'Σταφιδικής' κ. Γιώργος Γωνιωτάκης.
Μιλώντας για την προχθεσινή Συνέλευση της 'Σταφιδικής' που κλήθηκε να πάρει θέση πάνω στον νέο νόμο για τις συνεταιριστικές Οργανώσεις ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε πως «έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση μεταξύ των αντιπροσώπων και διαβάστηκε άρθρο προς άρθρο ο νόμος. Εξετάσθηκαν τα δύο σενάρια που προβλέπει ο νόμος για μετατροπή των ΕΑΣ είτε σε πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς είτε σε ΑΕΣ (Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις). Η απόφαση της Συνέλευσης καταγράφει τους προβληματισμούς μας για την πορεία του συνεταιριστικού κινήματος. Κατά την άποψη της Συνέλευσης ο νόμος αυτός είναι δαιδαλώδης, γραφειοκρατικός, δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά ο φόβος μας είναι ότι και αυτό το κομμάτι του συνεταιριστικού κινήματος που έχουμε θα το χάσουμε. Ειδικότερα φοβόμαστε ότι θα χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία του συνεταιριστικού κινήματος που, όπως προβλέπει ο νόμος, υπάρχει μια διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, δεν μπορούν να υπάρχουν αναγκαστικές διατάξεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως είναι οι συνεταιριστικές ενώσεις».

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΙ
Ο νόμος προβλέπει την εκκαθάριση της περιουσίας των Συνεταιρισμών που είναι ανενεργοί και που δεν έχουν αρνητικούς ισολογισμούς ή καθόλου ισολογισμούς. Σε ό,τι αφορά τους πρωτοβάθμιους Α.Σ. η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ανενεργοί ωστόσο διαθέτουν μικροπεριουσία (αποθήκες, κάποιοι ελαιουργεία, οικόπεδα). Σε ό,τι αφορά τους δευτεροβάθμιους με εξαίρεση τη 'Σταφιδική', την 'ΕΑΣ Σελίνου' και την 'Κεντρική Ενωση' οι υπόλοιπες ΕΑΣ εδώ και χρόνια δεν έχουν καν... ισολογισμούς κάτι που κάνει την ύπαρξή τους δύσκολη με βάση τη νέα νομοθεσία.

ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ
Όπως τονίζει ο κ. Γωνιωτάκης η έννοια 'ανενεργός' είναι σχετική καθώς «μπορεί σήμερα να έχουμε έναν ανενεργό Συνεταιρισμό και αύριο τα μέλη του να αποφασίσουν να τον κάνουν ενεργό. Οι αναγκαστικές διατάξεις που λένε ότι αν είναι ανενεργός τον πάμε για εκκαθάριση, σημαίνει ότι οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία έχει ο Συνεταιρισμός εκποιούνται με διαδικασία πλειστηριασμού. Ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό και να αρπάξει την περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί. Διαφωνούμε με αυτήν τη λογική. Ο νόμος θα πρέπει να συμβάλει στην εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και να δημιουργήσει κάτι νέο που να στηρίζεται σε γερά πόδια. Οι διαδικασίες που βάζει ο νόμος είναι τόσο 'σφιχτές' χρονικά που δεν μπορούν να γίνουν. Το να πάρει μια πρώτη απόφαση η κάθε Ένωση ως τις 21 Μαρτίου στην πρώτη Συνέλευση και να προχωρήσει στη δεύτερη Συνέλευση άμεσα για να συγχωνευθεί με τους πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς - μέλη της, να κάνει αποτίμηση της περιουσίας των Συνεταιρισμών, να φτιαχθεί νέο Καταστατικό, να πάει στο Ειρηνοδικείο, να οριστεί δικάσιμος κ.λπ. δεν βγαίνει ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο. Αρα, ο υπουργός θα πρέπει να κάνει χρήση του νόμου που του δίνει δικαίωμα παράτασης για 6 μήνες στην εφαρμογή του νόμου. Αυτές οι ενστάσεις αφορούν όλη την Ελλάδα και το αίτημα είναι για τροπολογίες που θα απλοποιούν τη διαδικασία του νέου νόμου και θα εξασφαλίζουν την περιουσία των Ενώσεων. Με τις υπάρχουσες διαδικασίες και το είχαμε τονίσει και στον υπουργό και στους συμβούλους του δεν διασφαλίζονται τα περιουσιακά στοιχεία. Το παραδέχθηκαν και οι σύμβουλοι του υπουργού που είχαν έλθει στα Χανιά αλλά δυστυχώς τροπολογίες δεν έχουμε δει ακόμα».

ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ;
Με τις Ενώσεις ειδικά στα Χανιά να έχουν χάσει κάθε κύρος, ένα ζήτημα είναι ποιοι από αυτούς θα συμμετέχουν στις νέες Ενώσεις καθώς το ενδιαφέρον είναι μικρό. Απαντώντας σε αυτό ο κ. Γωνιωτάκης επισήμανε πως «ένας αριθμός κόσμου θέλει να φτιαχθεί κάτι καινούργιο. Σίγουρα δεν θα ακολουθήσουν όλοι. Ας γίνει η αρχή με αυτούς που θέλουν και μέσα από τη δουλειά καταξιώνεις τον θεσμό και έχει τις πόρτες ανοιχτές, ώστε να μπουν περισσότεροι αγρότες. Αν είχαμε μια ισχυρή, παρεμβατική Ένωση θα ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα για τον παραγωγό. Εχοντας κατά νου τη Μεσσηνία και τη Λακωνία όπου υπάρχει μια Ενωση, καταξιωμένη με παρέμβαση στην αγορά οι τιμές παραγωγού είναι 10 - 15 λεπτά παραπάνω σε σύγκριση με εμάς. Είναι ουσιαστικά τα μεταφορικά. Το πρόβλημα είναι το κράτος που αφήνει ασύδοτους τους κερδοσκόπους να εισάγουν και να πουλούν όσο θέλουν. Υπό αυτές τις συνθήκες το συνεταιριστικό κίνημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

Η Ε.Α.Σ. Αποκορώνου - Σφακίων
«Σε εμάς όλοι οι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί είναι ανενεργοί. Η Συνέλευση των αντιπροσώπων θα αποφασίσει τι θα γίνει με την ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων αλλά η πρόταση για μια Ενωση σε επίπεδο Νομού, προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο. Είναι μια καλή λύση αν καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο, αρκεί να το αποφασίσουν οι Συνελεύσεις και να αποφασίσουμε όλοι ότι θα προχωρήσουμε σε μια νέα αρχή», ανέφερε ο κ. Σπύρος Βουτσαδάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων. Η προγραμματιζόμενη για χθες πρώτη Γεν. Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ενωσης αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους της Ενωσης ο κ. Βουτσαδάκης απάντησε πως η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια που θα κρίνουν ποιος έχει δίκιο και θα βγάλουν τις αποφάσεις τους.

Συνέλευση Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμπούσας
Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμπούσας την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο καφενείο του Παναγιώτη Τσικαλάκη με θέμα την έγκριση νέου Καταστατικού του Συνεταιρισμού. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου