Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ:
“Παλεύουμε για το μεροκάματο”
Δημοσιεύθηκε στις: 22-03-2012

«Εμείς, τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, της πόλης, παλεύουμε για το μεροκάματο. Δεν βγάζουμε τρελά κέρδη, εν αντιθέσει με τις πολυεθνικές». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, κ. Σήφης Κουρομιχελάκης.
Οι κρεοπώλες των Χανίων, προκειμένου να απαντήσουν σε μια φημολογία που υπάρχει στην αγορά, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο αγοράζουν και πόσο πουλούν τα προϊόντα τους.
Ειδικά για το αρνί, που αυτήν την εποχή, λόγω Πάσχα, απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, οι κρεοπώλες παρουσίασαν μια σειρά από στοιχεία. Μαζί με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, κ. Κώστα Φιωτάκη, ο κ. Κουρομιχελάκης πήρε ένα αρνί, το ζύγισε, έδειξε το τιμολόγιο αγοράς, έκοψε τα κομμάτια που δεν είναι εμπορεύσιμα, το ξαναζύγισε και υπολογίστηκε ότι το κέρδος για τον κρεοπώλη, σε γενικές γραμμές, δεν ξεπερνά τα 80 λεπτά στο κιλό. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Φιωτάκης στους δημοσιογράφους:
• Ενα αρνί, που αγοράστηκε με τιμολόγιο από έμπορο στις 15 Μαρτίου στην τιμή των 5,80 ευρώ το κιλό, συν τον Φ.Π.Α., κοστίζει 6,70 ευρώ το κιλό. Εμείς το δίνουμε στην τιμή των 9,50 ευρώ το κιλό. To αρνί έχει βάρος 8 κιλά και 860 γρ., χωρίς να υπολογίσουμε το βάρος που χάνεται μετά από 1 - 2 ημέρες από το σφάξιμο, η λεγόμενη 'φύρα' που είναι περίπου 500 γρ.
• Ολο το αρνί των 8 κιλών και 860 γρ. μας κόστισε η αγορά του 59 ευρώ και 36 λεπτά.
Βγάζουμε το κεφαλάκι και βγάζουμε και τη συκωταριά που δεν πουλιούνται ως κρέας στον πελάτη μας παρά μόνο το Πάσχα. Γιατί όλο τον υπόλοιπο χρόνο πουλάμε 1 ευρώ το κεφαλάκι και 2 - 3 ευρώ τη συκωταριά ή τα χαρίζουμε γιατί δεν τα αγοράζει σχεδόν κανένας.
• Ζυγίζοντας το αρνί μετά την αφαίρεση κεφαλιού και συκωταριάς αυτό ζυγίζει 7 κιλά και 80 γρ. Πουλώντας το στον πελάτη στην τιμή των 9,50 ευρώ βγάζουμε για όλο το αρνί 67,26 ευρώ, όταν μας κόστισε 59,36 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή έχουμε κέρδος 0,80 λεπτά για κάθε κιλό που πουλάμε.
«Οι φίλοι μας οι κτηνοτρόφοι ζητάνε 6 ευρώ το κιλό. Αν το πάρουμε σε αυτήν την τιμή, τότε θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε ακριβότερα και τότε οι πολυεθνικές θα πουλήσουν τα δικά τους αρνιά. Οι κτηνοτρόφοι είναι φίλοι, έχουν χίλια δίκια, γιατί οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις τιμές», αναφέρει ο κ. Κουρομιχελάκης. Ο ίδιος επεσήμανε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πως «είδατε σήμερα και σας καλέσαμε για να το δει και ο καταναλωτής ότι ούτε παρανομία κάνουμε ούτε εκμεταλλευόμαστε τον κτηνοτρόφο. Είδατε στην πράξη ότι βγάζουμε 80 λεπτά το κιλό και με αυτά θα καλύψουμε τα έξοδα συντήρησης του μαγαζιού, Τ.Ε.Β.Ε., ρεύμα, νερό, υπάλληλο όσοι έχουν. Κυριολεκτικά παλεύουμε για το μεροκάματο και είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβει ο καταναλωτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου