Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Προσπάθεια για επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων
Δημοσιεύθηκε στις: 22-03-2012

Προσπάθεια για την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων εντός του Απριλίου, ώστε να προλάβουν το Πάσχα, κάνει ο Συνεταιρισμός των Κτηνοτρόφων. Tην ίδια στιγμή επισημαίνει ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα Χανιά δεν έχουν καμία επαφή με τους ντόπιους παραγωγούς.
«Η προσπάθειά μας έχει επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων με τη σύμπραξη που έχει γίνει με τη δημοτική επιχείριση "Κύδων". Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένα σφαγείο που θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις και θα έχουμε μια υπηρεσία που θα ανήκει σε όλους τους συνεταίρους, θα ανεβάζει την τιμή για τους κτηνοτρόφους και θα εξασφαλίζει ομαλότητα τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον επαγγελματία», τόνισε ο κ. Σπύρος Βιγλάκης, γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με τον κ. Βιγλάκη γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε «να φέρουμε σε λειτουργία το σφαγείο στις αρχές Απριλίου, κάτι δύσκολο σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια. Προσπαθούμε μέσα στον Απρίλη. Απλά υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα που ελπίζουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θεωρούμαι πάντως ότι θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, στη διάθεση των καταναλωτών και των επαγγελματιών. Η περίοδος είναι δύσκολη, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα που αντιστρατεύονται το σφαγείο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προβούμε σε ενέργειες που θα επηρεάσουν επαγγελματικά ένα συγκεκριμένο κλάδο ή χώρο, αλλά θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των παραγωγικών και των επαγγελματικών φορέων μπορούμε να αντέξουμε τις δύσκολες καταστάσεις και να μην καταφεύγουμε σε τυχοδιωκτικές κινήσεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στην αγορά».

Η ΔΙΑΘΕΣΗ
Αναφορικά με την τιμή του αρνιού εν όψει Πάσχα ο κ. Βιγλάκης αναφέρθηκε στις επαφές που έχει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος με τους κρεοπώλες και το αίτημά του για αγορά 6 ευρώ το κιλό του αρνιού από τον παραγωγό. «Η πρότασή μας στους κρεοπώλες ήταν για αγορά του αρνιού στα 6 ευρώ από τον παραγωγό. Καταλαβαίνουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και υπάρχει ένα κόστος σφαγής, μεταφοράς, η λειτουργία του καταστήματος για τους κρεοπώλες. Γι’ αυτό και είμαστε σε διαβούλευση με τους κρεοπώλες και τα super market με τα οποία συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να βρούμε μια λύση που θα είναι καλή και για μας και για τον καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά το κρέας εμείς αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι τα κρέατα που υπάρχουν στα Χανιά και τα οποία διαχειρίζονται είτε τοπικά super market είτε παραδοσιακά κρεοπωλεία των Χανίων είναι χανιώτικα και μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Ο καταναλωτής πρέπει να καταλάβει ότι όταν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων μιας πόλης θα αντέξουμε αυτήν τη δύσκολη εποχή. Για τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τους ντόπιους παραγωγούς. Άρα τα super market τα πολυεθνικά δεν αντιπροσωπεύουν χανιώτικο προϊόν και εμείς ως κτηνοτρόφοι δεν εγγυόμαστε ούτε την ποιότητα, ούτε την προέλευση του κρέατος».

Η ΤΙΜΗ
Κληθείς να σχολιάσει όσα αναφέρουν οι κρεοπώλες ότι δεν μπορούν να αγοράσουν το αρνί στην τιμή των 6 ευρώ καθώς θα αναγκαστούν να το πουλήσουν ακριβότερα στον καταναλωτή ο κ. Βιγλάκης ανάφερε πως «σίγουρα υπάρχει ένα κόστος σφαγής, μεταφοράς στο κρεοπωλείο. Την τιμή των 6 ευρώ τη ζητάμε για τη συγκεκριμένη περίοδο, το Πάσχα, επειδή είναι πιο εύκολο να πουλήσεις το αρνί ολόκληρο, άρα μειώνεται για τον κρεοπώλη η "φύρα", γιατί το πουλάει ολόκληρο, συν τα παραπροϊόντα που είναι προς πώληση και τους δίνουν ένα επιπρόσθετο κέρδος. Αρα για αυτήν την εποχή μπορεί ο καθένας να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα τον παραγωγό να επιβιώσει, να έχει και αυτός ένα επιπλέον εισόδημα. Γιατί αν ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ζήσει και να παράγει, τότε θα κυριαρχήσουν τα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας».

Εκλογές - Συνέλευση
Ανοιχτό κάλεσμα για να παραβρεθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι - μέλη αλλα και νέοι κτηνοτρόφοι ώστε να εγγραφούν στη Συνέλευση της Παρασκευής απεύθυνε ο κ. Γιώργος Βενετάκης. «Εχουμε τη Γενική Συνέλευσή μας την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο με θέμα εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Εποπτικού Συμβουλίου και αντιπροσώπου για το ανώτερο συνεταιριστικό όργανο και τροποποίηση Καταστατικού. Απαραίτητη είναι μόνο η αστυνομική ταυτότητα, ενώ 50 ευρώ είανι η συνδρομή για το 2012. Καλούμε τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να είναι εκεί», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου