Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ
Καλαμάρι - γίγας
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-03-2012

Το γιγάντιο θράψαλο, βάρους 12 κιλών και 200 γραμμαρίων και μήκους πάνω από 1,5 μέτρο, εντόπισαν κολυμβητές χθες το πρωί στην παραλία της Νέας Χώρας σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακτή. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες το θράψαλο είχε βγει έξω από τα νερά, είχε χάσει τον προσανατολισμό του.
Επαγγελματίας από κατάστημα της περιοχής μπήκε μέσα στη θάλασσα και με τη βοήθεια μιας κλούβας κατάφερε να το τραβήξει έξω. «Ήταν ζαλισμένο αλλά ζωντανό. Το πλησίασα και μια κλούβα το έριξα μέσα και το σήκωσα. Πώς βρέθηκα σε τόσο ρηχά νερά είναι απορίας άξιο. Κάποιοι ψαράδες μού είπαν ότι έχασε τον προσανατολισμό του γι’ αυτό και βρέθηκε τόσο κοντά στην ακτή», ανέφερε ο κ. Γιώργος Γρηγορομιχελάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλία της Νέας Χώρας.
Ο κ. Γρηγορομιχελάκης ζύγισε το θράψαλο και το βρήκε 12.200 γραμμάρια, ενώ το μήκος του με τα πλοκάμια ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο.
Ψαράς της περιοχής μάς είπε πως τέτοιου είδους μαλάκια απαντώνται σε πολύ μεγάλα βάθη. «Συνήθως ψαρεύονται στα 100, 150, 200 μέτρα. Επειδή όμως τα θράψαλα αυτά είναι κυνηγοί είναι πολύ πιθανό να κυνήγησε κάποιο ψάρι και να πλησίασε στην επιφάνεια. Οταν βγαίνουν από τα 'νερά' τους πολλές φορές χάνουν τον προσανατολισμός τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα μεγάλα βάθη που ζουν», μας σημείωσε ψαράς συμπληρώνοντας ότι και παλιότερα είχαν ψαρευτεί μεγάλα καλαμάρια - θράψαλα αλλά δεν θυμάται ποτέ κάποιο τόσο μεγάλο και τόσο κοντά στην ακτή.
Το θράψαλο έγινε αντικείμενο παρατήρησης για πολύ κόσμο που έμαθε το νέο και πέρασε από την ταβέρνα για να το δει από κοντά. Σύμφωνα με τον κ, Γρηγορομιχελάκη αποτελεί ένα εξαιρετικό μεζέ είτε τηγανητό είτε ψητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου