Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012


ΣΤΑ ΧΑΙΡΕΘΙΑΝΑ
Ανάπλαση οικισμού
Δημοσιεύθηκε στις: 28-03-2012

Στην πρότυπη ανάπλαση του οικισμού των Χαιρεθιανών, 5 χλμ. περίπου από το Καστέλι, προχωρά ο Δήμος Κισάμου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα 'Α. Μπαλτατζής'.
Μια ανάπλαση - οδηγό για ανάλογες παρεμβάσεις στην ενδοχώρα προκειμένου να κρατηθεί ο ενεργός πληθυσμός των χωριών και να δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις για την προσέλκυση και άλλων κατοίκων. Συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου είναι 990.000 ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.
«Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο ανάπλασης σε έναν οικισμό που έχει τις προϋποθέσεις να το αξιοποιήσει και να αναπτυχθεί οικιστικά. Με την ολοκλήρωση των εργασιών οι κάτοικοι των Χαιρεθιανών θα ζουν σε ένα πολύ πιο όμορφο οικιστικό περιβάλλον που θα τους προδιαθέτει θετικά να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους και να κτίσουν και καινούργια», δήλωσε ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης, επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός του έργου και η μελέτη του ξεκίνησε μετά από ομόφωνη απόφαση του πρώην Δημοτικού Συμβούλιο Μηθύμνης. Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «με αυτό το έργο και τις αναπλάσεις πολλών οικισμών που έχουν προεγκριθεί και τώρα μελετώνται, ώστε να ενταχθούν στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου του Π.Ε.Π. Κρήτης, θα δοθεί μια ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση στην ενδοχώρα του Δήμου μας, που έχει ανάγκη τέτοια έργα, ώστε να μείνει ζωντανή και να αντιστρέψει την τάση εγκατάλειψης που υπάρχει μέχρι σήμερα».
Δίνοντας μια σειρά από τεχνικά στοιχεία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Νεκτάριος Κουμάκης, επεσήμανε πως η ανάπλαση των Χαιρεθιανών ήταν μια από τις τρεις προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος στο πρόγραμμα 'Α. Μπαλτατζής'. «Το έργο αυτό θα είναι ένα πρότυπο έργο ολοκληρωμένης ανάπλασης ενός οικισμού με αναπτυξιακές δυνατότητες. Προχωράμε επίσης στην ολοκλήρωση των μελετών που ήδη έχουν προεγκριθεί για αναπλάσεις 6 οικισμών και για μικρότερες αναπλάσεις σε επίπεδο του Δήμου. Ο Δήμος Κισάμου έχει ένα πρόβλημα στην τεχνική του στήριξη καθώς έχουμε πολύ μικρό αριθμό μηχανικών, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι και να μην έχουμε απώλειες πόρων», ανέφερε ο κ. Κουμάκης, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα έρθει και η έγκριση δημοπράτησης και το έργο, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.
Ενθουσιασμένος για την πραγματοποίηση του έργου δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαιρεθιανών, κ. Γιώργος Θεοδωρογλάκης. «Η ανάπλαση θα δώσει ζωή, θα δώσει αξία στον τόπο, αλλά και στον ντόπιο, στον ξένο και στον επισκέπτη την ευκαιρία να καμαρώσει και να χαρεί αυτό το έργο», σημείωσε, ευχαριστώντας προσωπικά τον δήμαρχο, τους κ. Ν. Κουμάκη και Α. Σχετάκη, όλη τη Δημοτική Αρχή, την υπεύθυνη εκπόνησης της μελέτης και τους Χαιρεθιανούς «για τη στήριξή τους».
Ο ίδιος επεσήμανε πως η ανάπλαση θα δώσει κίνητρα παραμονής στον κόσμο και θα φέρει και άλλους κατοίκους και τόνισε τη σημασία της ύπαρξης μελετών προκειμένου να προχωρούν άμεσα τα έργα, ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τι προβλέπει το έργο
- Επίστρωση με κυβόλιθους στα σοκάκια του οικισμού.
- Διαμόρφωση καναλιού επιφανειακής απορροής ομβρίων υδάτων.
- Γενική ανάπλαση των δύο κύριων πλατειών και του χώρου που βρίσκεται στο κοινοτικό πατητήρι (νέες επιστρώσεις, φυτεύσεις, μικροκατασκευές, όπως κράσπεδα, παρτέρια, σκίαστρα, χαμηλές εξέδρες, εξοπλισμός, μεταφορά θέσεων υφιστάμενων μνημείων).
- Αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα του κεντρικού δρόμου από την είσοδο του χωριού μέχρι τη διασταύρωση για Περβολάκια και δημιουργία των απαραίτητων τεχνικών έργων για την απορροή των ομβρίων υδάτων.
- Εγκατάσταση δικτύου φωτισμού και ηλεκτροφωτισμός με φανοστάτες.
- Καθαρισμοί και τοπικά συμπλήρωση λίθινων ακανόνιστων πλακών στα καλντερίμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου