Τρίτη 3 Απριλίου 2012


ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
Καθυστέρηση έργων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 03-04-2012

Πολλά παραμένουν τα ανοικτά μέτωπα για το ενετικό λιμάνι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς μια σειρά από σημαντικές εργασίες καθυστερούν. Αιτία, σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η εγκύκλιος που σταματάει τις απευθείας αναθέσεις για μικρά έργα. Την ίδια στιγμή το Δημ. Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου προσπαθεί να επέμβει όπου μπορεί προκειμένου το μνημείο της πόλης να παρουσιάζει την καλύτερη δυνατή εικόνα.
«Είχαμε φέτος μια δύσκολη χρονιά με έντονα καιρικά φαινόμενα στο λιμάνι των Χανίων που προκάλεσαν πολλές ζημιές», αναφέρει ο πρόεδρος του Δημ. Λιμενικού Ταμείου κ. Νίκος Ξυνίδης, συμπληρώνοντας πως «είχαμε προγραμματίσει τόσο στο πρόγραμμα έργων όσο και στον προϋπολογισμό την επισκευή της προβλήτας που βρίσκεται μπροστά στο Γιαλί Τζαμί και είναι σε άθλια κατάσταση, την επισκευή του κρηπιδώματος κάτω από τη σημαία στον Φιρκά που κάθε χρόνο παθαίνει καθίζηση, όπως επίσης την επισκευή του λιμενοβραχίονα από το Μόρο ως το Καρνάγιο. Για όλα αυτά υπάρχουν τεχνικά δελτία, ωστόσο με εγκύκλιο που ήλθε δεν επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις. Αυτό σημαίνει διαγωνισμός, δημοπράτηση και μια διαδικασία που είναι δύσκολο να γίνει άμεσα. Ενώ με απευθείας ανάθεση θα μπορούσαμε σε έναν μήνα να τα έχουμε ολοκληρώσει».
Για τα υπόλοιπα θέματα του λιμανιού το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησε σε μια σειρά από κινήσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Ξυνίδης:
? Για την πλακόστρωση που έχει πάθει ζημιά σε διάφορα σημεία, υπάρχει καλή συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες -τις οποίες θέλω να τις ευχαριστήσω- και με αυτεπιστασία θα αντικαταστήσουν τις φθαρμένες πλάκες. Η εργασία αυτή θα ξεκινήσει άμεσα .
? Εχουμε πάρει το Γιαλί Τζαμί, το έχουμε αναμορφώσει πλήρως με βαψίματα, ηλεκτρικά έτσι ώστε αρχές Απριλίου στις πρώτες εκθέσεις να είναι σε θέση να λειτουργήσει.
? Εχουμε επιστήσει την προσοχή στους αμαξάδες, για αυστηρή τήρηση της διαδρομής που κάνουν και καλή συμπεριφορά στους επισκέπτες. Είναι μια όμορφη εικόνα για το λιμάνι και την παλιά πόλη αλλά θα πρέπει να λειτουργούν και σωστά.
? Στηρίζουμε την προσπάθεια της ΔΕΔΙΣΑ για το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή 'Πόρτα - πόρτα'.
? Εχουν φτιαχθεί όλα τα φώτα. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση δύο στύλων στον Φιρκά που έσπασαν από την κακοκαιρία καθώς δεν υπάρχουν εφεδρικοί και δεν υπάρχει ούτε η πρωτότυπη 'μίτρα'. Κάνουμε μια προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Χθες το πρωί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με τον δύτη κ. Σπύρο Παπακαστρίτσιο και τη ΔΕΔΙΣΑ προχώρησαν στον καθαρισμό του βυθού κατά μήκος της Ακτής Τομπάζη, μπροστά από το Λιμεναρχείο και το ΚΑΜ. Ανάμεσα στα ευρήματα... δεκάδες ελαστικά, ένα τραπέζι, αλλά ακόμα και ένας κάδος απορριμμάτων! «Κάναμε μια προσπάθεια να καθαρίσουμε ό,τι μπορούσαμε στο ενετικό λιμάνι με τη βοήθεια του κ. Παπακαστρίτσιου. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε το λιμάνι μας να παραμείνει σε καλή κατάσταση γιατί είναι το στολίδι των Χανίων», ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου