Πέμπτη 5 Απριλίου 2012


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
«Σε άτακτη υποχώρηση τα εργατικά δικαιώματα»
Δημοσιεύθηκε στις: 05-04-2012

Σε άτακτη υποχώρηση βρίσκονται τα εργατικά δικαιώματα με τις συλλογικές συμβάσεις να καταργούνται, τους μισθούς να μειώνονται συνεχώς, την ανεργία να εκτοξεύεται και τη δημόσια περιουσία να ξεπουλιέται. Αυτό τονίσθηκε μεταξύ άλλων στο χθεσινό απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
«Δεν δεχόμαστε περικοπές μισθών, δεν υπογράφει κανένας μας δυσμενείς επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία σύγχρονων σκλάβων που θα δουλεύουν πεινασμένοι για να χοντρύνουν περισσότερΟ τα ήδη παραφουσκωμένα πορτοφόλια των επιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ε.Κ. κ. Δημήτρης Κορναράκης.
Προηγήθηκε οικονομικός και διοικητικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, πρόγραμμα δράσης για τη χρονιά που διανύουμε και στο τέλος οι αντιπρόσωποι κλήθηκαν να ψηφίσουν πάνω σε αυτά τα θέματα.
«Οι χρονιές που πέρασαν την τελευταία 3ετία είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την ανελέητη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας σε κάθε φιλεργατικό, σε κάθε κατάκτηση που είχε απομείνει. Η επίθεση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα από τους εργοδότες και την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και αυτό έχει να κάνει με τις απαιτήσεις της ίδιας της εργοδοσίας για φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό», σημείωσε ο κ. Φώτης Ρηγανάκος από το ΠΑΜΕ και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Ο ίδιος κάλεσε τους εργαζόμενους «να γυρίσουν την πλάτη και σε αυτούς που βάζουν το δρόμο των κοινωνικών διαλόγων που μας οδήγησαν εδώ, δηλαδή τις συνδικαλιστικεές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και τον προσανατολισμό που έχει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων».
Την ανάγκη έντασης των εργατικών αγώνων ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση των εργαζομένων τόνισε η κα Μαλάμω Ιορδανίδου μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. από την 'Αυτόνομη Παρέμβαση'. Η ίδια τόνισε πως «για το 2011 κοντά σε όλα τα προβλήματα που είχαμε, η διοίκηση του Ε.Κ. δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε, δεν συσπείρωσε εργαζόμενους, δεν λειτούργησαν τα σωματεία». Η κα Ιορδανίδου πρότεινε στη συνέλευση να πάρει θέση στο θέμα ανάθεσης σε ιδιώτες εργολάβους εργασιών του δημοσίου υπογραμμίζοντας πως «τις προσλήψεις του προσωπικού πρέπει να τις κάνει ο ίδιος ο φορέας π.χ. ο Δήμος και όχι να αναθέτει τη δουλειά σε ιδιωτικά συνεργεία, στα οποία ο εργολάβος τσεπώνει πάρα πολλά λεφτά και οι εργαζόμενοι παίρνουν ελάχιστα και δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας».

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΝΟ
Οι σύνεδροι κλήθηκαν να τοποθετηθούν και για την απεργία της ΠΝΟ την οποία έσπευσαν να καταγγείλουν εργοδοτικοί και κυβερνητικοί φορείς. «Η θέση του Εργατικού Κέντρου είναι ότι όταν θίγονται τα δικαιώματα οποιουδήποτε κλάδου το μόνο μέσο που του έχει απομείνει είναι η απεργία. Δεν έχουμε και πολλές επιλογές για τα δικαιώματά μας. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των συνδικάτων της ΠΝΟ να συνεκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν αν πρέπει τώρα να κάνουν την απεργία τους. Εμείς πάντως όποια απόφαση και να πάρουν τη στηρίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ. κ. Δ. Κορναράκης.
«Οι εργοδοτικοί φορείς, ο περιφερειάρχης και τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μας είπαν αν καταστρέφεται ή όχι η τοπική οικονομία από τις αυξήσεις των εφοπλιστών που ανακοίνωσαν προχθές. Αφού... τόσο ενδιαφέρονται για τους αγρότες και τους εργάτες. Είναι δίκαιος 100% ο αγώνας της ΠΝΟ και στεκόμαστε στο πλευρό της. Καλούμε επίσης και τους αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που τους λένε πως για ό,τι γίνεται φταίνε σήμερα οι ναυτεργάτες, αύριο οι ιδιωτικοϋπάλληλοι, μεθαύριο οι αγρότες. Ενας είναι ο αντίπαλος, αυτοί που αναγκάζουν τον κόσμο να αυτοκτονεί, ο καπιταλισμός», τόνισε ο κ. Ρηγανάκος.
Για το ίδιο θέμα η κα Ιορδανίδου τόνισε πως «είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους αγώνες. Τα ΜΜΕ συντελούν στον κοινωνικό αυτοματισμό, βάλλοντας σε βάρος οποιουδήποτε αγωνίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα των ναυτεργατών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου