Παρασκευή 6 Απριλίου 2012


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
“Μέτωπο” για τις συμβάσεις εργασίας
Δημοσιεύθηκε στις: 06-04-2012

Για ανάγκη «μετώπου απέναντι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», μίλησε ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού – τουρισμού Νομού Αττικής, μέλος της αντίστοιχης Ομοσπονδίας σε χθεσινή εκδήλωση στα Χανιά. Την εκδήλωση οργάνωσε η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ με την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων .
«Πρέπει να σηκωθεί μέτωπο ικανό που να σταματήσει ενδεχόμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ειδικότερα της κλαδικής και της πανελλαδικής σύμβασης εργασίας. Αν δεν σηκωθεί μέτωπο που να πει καμία μείωση μισθού και να παρθούν πίσω όλες οι απώλειες των τελευταίων ετών η ζωή των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επισιτισμό θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή τους», ανέφερε μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Παπαγεωργίου.
Αναφερόμενος στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επισήμανε πως άμεσα θα σημαίνει: «Μείωση κατά 25% του μισθού γιατί μιλάμε για κατάργηση οικογενειακού, εποχιακού επιδόματος, κατάργηση του ανθυγιεινού για μάγειρες και καμαριέρες, ενώ καταστροφική θα είναι και η κατάργηση του δικαιώματος της επαναπρόσληψης κάτι που σημαίνει ότι κανείς συνάδελφος δεν θα μπορεί να διεκδικήσει να εργάζεται στην ίδια επιχείριση όπως πριν, ένα δικαίωμα που το είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι».
Τέλος, αναφορικά με την αντίδραση εργοδοτικών φορέων του τουρισμού στην απεργία της ΠΝΟ ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως «η αδυναμία των εργαζομένων στην Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη να κάνουν τουρισμό είναι αυτό που καταστρέφει την οικονομία και δεν είναι σε καμία περίπτωση η απεργία των ναυτεργατών που είναι δίκαιη και σωστή».

Ερώτηση Κριτσωτάκη
Στην ανεργία οδηγούνται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι αρνούνται να αποδεχθούν μειώσεις των αποδοχών τους. Αυτό επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης και συνεχίζει:
«Σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων καταγγέλλουν ότι 'οι ξενοδόχοι σπεύδουν να κάνουν επαίσχυντες συμφωνίες με τους εργαζόμενους οι οποίοι απειλούμενοι από το φάσμα της ανεργίας και εκβιαζόμενοι εν ψυχρώ από τους διευθυντές δεν μπορούν να αντιδράσουν'. Στο Ηράκλειο ήδη 15 εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Σωματείο τους ότι 'βρέθηκαν χωρίς δουλειά, γιατί αρνήθηκαν να αποδεχθούν μείωση του μισθού τους'».
Τέλος τον ρωτά τι μέτρα θα ληφθούν «προκειμένου να σταματήσει ο ωμός και ανήθικος εκβιασμός των εργοδοτών - ξενοδόχων σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, να μην καταγγελθεί η κλαδική συλλογική σύμβαση και να μην μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου