Κυριακή 8 Απριλίου 2012


ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Πρωτοβουλία για τις αποζημιώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 07-04-2012

«Γερμανία ανέλαβε τις ευθύνες σου», λέει η πρωτοβουλία Γερμανών πολιτών που ζουν στα Χανιά και οι οποίοι εγκαλούν τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση για τις τελευταίες δηλώσεις της απόρριψης των αποζημιώσεων που αξιώνει η Ελλάδα για όσα δεινά υπέστη κατά τη διάρκεια της κατοχής, τα αναγκαστικά δάνεια, τις αρπαγές και τα εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.
Μέχρι στιγμής 5 Γερμανοί πολίτες από τα Χανιά έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα για πρώτη φορά από τα 'Χ.Ν.' σε μια κατεύθυνση συλλογής και άλλων υπογραφών.
«Ξεκινάμε εμείς και ελπίζουμε να συνυπογράψουν και άλλοι Γερμανοί με σκοπό να πάρει διαστάσεις το θέμα, να δημοσιευτεί και αλλού το κείμενό μας και να μαζέψουμε πολλές υπογραφές και στην Ελλάδα και παντού. Αυτή τη στιγμή είναι υποχρέωση των Γερμανών να καθαρίσουν το σπίτι τους», τονίζει ο Kοnstantin Fischer, ένας Γερμανός που ζει εδώ και 20 χρόνια στα Χανιά και είχε συμβάλει παλαιότερα σημαντικά στο να εντοπίσει εν ζωή Χανιώτες που είχαν κρατηθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να τους βοηθήσει στη συνέχεια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία για όσα υπέστησαν.
Οι λόγοι της πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον κ. Fischer είναι δύο:
• Πρώτα από όλα η ντροπή που νιώθω απέναντι στους Έλληνες που βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έζησαν την κατοχή και τον πόλεμο και ακούνε μια δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών που δεν στέκει. Ντροπή και προς τους νέους Γερμανούς που τους ρίχνουν μια ευθύνη που δεν είναι δική τους, δεν πρέπει να είναι δική τους. Μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί αθώωσαν πολλούς Ναζί προκειμένου να συνεργαστούν απέναντι στην ΕΣΣΔ και στο Ανατολικό Μπλοκ. Αφησαν τους Ναζί στη θέση τους και αυτοί συνέχισαν να λειτουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και φόρτωσαν την ευθύνη στην επόμενη γενιά και η επόμενη γενιά στη δική μου γενιά. Και τώρα ουσιαστικά η δική μου γενιά που επιρρίπτει την ευθύνη στην επόμενη γενιά και αυτό δεν το θέλω.
• Δεύτερον, επειδή θεωρώ ότι η Γερμανία με τη συγκεκριμένη πολιτική υπονομεύει τον διάλογο ανάμεσα σε νέους ανθρώπους στην Ευρώπη. Και αυτό εντάσσεται στη γενική πολιτική της Γερμανίας να απομονώνει το τμήμα αυτό της κοινωνίας που νιώθει ότι έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα και όχι εθνική».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το κείμενο που υπογράφουν οι Γερμανοί πολίτες ξεκινάει με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
«'Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη συνεργασία της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., το ερώτημα των αποζημιώσεων... δεν αποτελεί πλέον θέμα' (Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας). Η δήλωση αυτή θα ήταν πολύ ωραία και εποικοδομητική αν υπήρχε λόγος να διατυπωθεί εκ μέρους της Ελλάδας, εκ μέρους του θύματος δηλαδή. Εκ στόματος του θύτη όμως τη θεωρώ άτοπη και αισχρή. Επιπλέον προϋποθέτει και την ύπαρξη μιας πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης την οποία στην πραγματικότητα σκοπίμως υπονομεύει η πολιτική της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια. Ως Γερμανός του εξωτερικού διαμαρτύρομαι εντονότατα. Ζητώ τη πλήρη αποκατάσταση των γερμανοευρωπαϊκών σχέσεων όπως και την άμεση παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle. Ως προς το θέμα των αποζημιώσεων, πρέπει να γίνω σαφής: Οσο η Γερμανία ζει με κλεμμένα, όσο αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε το Γ΄ Ράιχ και για τις συνέπειές τους, δεν θα καταφέρουν οι νέοι της Γερμανίας, οι οποίοι φυσικά δεν φταίνε για τα εγκλήματα των προγόνων τους, να ενταχτούν σε μια κατά βάθος 'ειρηνική, γεμάτη εμπιστοσύνη, συνεργασία' και έναν ουσιώδη διάλογο με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους. Εδώ και εξήντα πέντε χρόνια, η Γερμανία ζει με εμπιστοσύνη επί πιστώσει. Ως τώρα όμως δεν κατάφερε να αποδείξει το αληθές της αξιοπιστίας της. Το γεγονός καθ' εαυτό ότι η Γερμανία αποφεύγει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της δεν ισοδυναμεί με τα εγκλήματα των Ναζί. Το να δεχτεί όμως αυτή την ευθύνη με όλες τις συνέπειες παραμένει ίσως η σημαντικότερη πρόκληση για τη σημερινή Γερμανία, ενδεικτική για την κατάσταση και την ταυτότητα της χώρας.
Konstantin Fischer - Χανιά Συνυπογράφουν οι Anja Zückmantel - Χανιά Alexandra Fischer - Χανιά, Gabi Maurer - Χανιά, Sabine Eiselt - Πατεράκη - Χανιά».

Συλλογή υπογραφών
Οσοι Γερμανοί πολίτες επιθυμούν να συνυπογράψουν, παρακαλούνται να στείλουν μήνυμα (χωρίς απόκρυψη) στο 6942692910 που αναφέρει το ονοματεπώνυμό τους όπως και τον τόπο κατοικίας ή να στείλουν φωτοαντίγραφο αυτής της επιστολής με υπογραφή και τόπο κατοικίας στην Τ.Θ. 119, 73110 Χανιά.

Το κείμενο στα Γερμανικά
Οι Γερμανοί που ζουν στα Χανιά έστειλαν το κείμενό τους και στη γερμανική γλώσσα σε μια προσπάθεια να το διαβάσουν οι συμπατριώτες τους που ζουν εδώ ή είναι επισκέπτες στην Κρήτη:
'Fünfundsechzig Jahre nach Ende des Krieges und nach Jahrzehnten friedlicher und vertrauensvoller Zusammenarbeit Deutschlands mit Griechenland, und (nach Jahrzehnten) unserer engen Bindungen in der NAΤO und der EU, ist die Frage der Entschädigungen … kein Thema mehr' (Auswärtiges Amt, Rückübersetzung aus dem Griechischen von K. Fischer).
Dies wäre eine sehr schöne und zukunftsweisende Erklärung, wäre sie von Griechenland, also dem Opfer, abgegeben worden und gäbe es Gründe für eine solche Erklärung. Aus dem Munde des Täters jedoch klingt sie mir fehlplaziert und schamlos. Darüberhinaus setzt sie die Existenz einer gesamteuropäischen Solidarität voraus, die in der Realität über die letzten Jahre von der deutschen Politik zielstrebig untergraben wird.
Als Auslandsdeutscher protestiere ich hiermit heftigst. Ich fordere die vollständige Wiederherstellung der deutsch-europäischen Beziehungen und den sofortigen Rücktritt des Außenministers Guido Westerwelle.
Zum Thema der Entschädigungen muss ich eindeutig Stellung beziehen: Solange Deutschland von Diebesgut lebt, solange Deutschland sich weigert, die volle Verantwortung für die Untaten des Dritten Reiches und deren Konsequenzen zu übernehmen, werden junge in Deutschland geborene Menschen, die natürlich keine Schuld an den Verbrechen ihrer Vorfahren trifft, nicht in der Lage sein, sich in tiefgreifende 'friedliche und vertrauensvolle Zusammenarbeit' und einen tatsächlichen Dialog mit ihren europäischen Altersgenossen einzubringen.
Seit 65 Jahren genießt Deutschland einen Vertrauensvorschuss. Bis heute hat es aber nicht vermocht, sich dieses Vertrauens würdig zu erweisen. Dass sich Deutschland seiner Verantwortung in letzter Konsequenz entzieht, lässt sich zwar nicht mit den eigentlichen Naziverbrechen gleichsetzen. Dieser Verantwortung in vollem Umfang gerecht zu werden, bleibt aber die vielleicht bedutendste Herausforderung für das heutige Deutschland und ist somit bezeichnend für den Zustand und die Identität des Landes.

Konstantin Fischer, Hania

Co-Unterzeichnende:

Anja Zückmantel, Hania
Alexandra Fischer, Hania
Gabi Maurer, Hania
Sabine Eiselt-Pateraki, Hania

Deutsche Staatsbürger, die diese Erklärung unterstützen und unterzeichnen möchten, werden gebeten, eine SMS (ohne Geheimnummer) mit Vor- und Zunamen sowie Wohnort an die Mobilnummer 6942 69 29 10 zu schicken, oder eine Kopie dieser Erklärung unterschrieben und mit Angabe des Wohnortes an die P.O. Box 119, GR-73110, Hania zu senden.
Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου