Κυριακή 1 Απριλίου 2012


ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Λιγότερες πενθήμερες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 31-03-2012

Λιγότεροι λόγω οικονομικής κρίσης, με πιο σφιχτά τα οικονομικά αλλά με καλή διάθεση και το χαμόγελο στα χείλη, οι μαθητές των σχολείων που και φέτος επισκέπονται τα Χανιά στο πλαίσιο των εκδρομών τους.
Για φέτος η άφιξη σχολικών εκδρομών παρουσιάζει μείωση που ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τα ξενοδοχεία, κάτι που διαπιστώνουν και οι επαγγελματίες της παλιάς πόλης που κάθε χρόνο τέτοια εποχή λίγο πριν το Πάσχα αναμένουν ως 'μάννα εξ ουρανού' τις σχολικές εκδρομές.
«Σίγουρα πολλά σχολεία δεν πήγαν φέτος εκδρομή λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς για πολύ καιρό δεν ξέραμε τι θα κάναμε γιατί όλα... παίζονταν», λέει ο Ηλίας μαθητής στο Λύκειο Λαγονησίου Αττικής. Μαζί με τους φίλους του βολτάρουν στο ενετικό λιμάνι όπου τους συναντάμε. «Σε σύνολο περίπου 70 ατόμων ήλθαμε 44. Σίγουρα λόγω κρίσης πολλά παιδιά δεν πήγαν εκδρομή», τονίζει ο Πάνος.
Μέχρι στιγμής τα παιδιά δηλώνουν κατενθουσιασμένα από τα Χανιά. «Οι εντυπώσεις μας είναι οι καλύτερες. Η φιλοξενία είναι εξαιρετική και οι άνθρωποι είναι πολύ θερμοί, ευγενικοί και φιλόξενοι. Θέλουν να μας εξυπηρετήσουν. Για την ώρα προσωπικά δεν βλέπω τίποτα άσχημο», αναφέρει ο Σπύρος και συμφωνούν μαζί του και τα υπόλοιπα παιδιά.
Μια παρέα 4 κοριτσιών έχει αγοράσει μόλις από κάποιο εμπορικό κρητικά μαντήλια. Τα κορίτσια τα έχουν βάλει στο κεφάλι και ετοιμάζονται να γνωρίσουν την παλιά πόλη. «Θέλαμε να έλθουμε στην Κρήτη για να ξεφύγουμε από την Αθήνα, να δούμε έναν άλλο κόσμο», τονίζει η Μαρίνα συμπληρώνοντας πως πολλά παιδιά του σχολείου της έχουν επαφές με την Κρήτη και ήθελαν να την γνωρίσουν καλύτερα. «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η οικειότητα που δείχνει απέναντί μας ο κόσμος. Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε από αλλού», είναι τα λόγια της Κωνσταντίνας. Και τα κορίτσια τονίζουν πως έχουν παρατηρήσει πως για φέτος όλο και λιγότερα σχολεία θα πάνε εκδρομή καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δύναμη πλέον να στείλουν τα παιδιά τους.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
«Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό είχαμε πολύ μεγάλη κίνηση που ήταν αναζωογονητική για τα καταστήματά μας», μας αναφέρει επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην παλιά πόλη με τουριστικά είδη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «ανοίγοντας τα μαγαζιά για την τουριστική σεζόν περιμέναμε τους μαθητές για να κάνουμε σεφτέ και να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Δυστυχώς, με όλα αυτά που έχουν γίνει φαίνεται να χάνουμε αυτό το έσοδο που είναι πολύ σημαντικό καθώς με τις πενθήμερες δεν δουλεύουν μόνο τα ξενοδοχεία και τα νυκτερινά κέντρα, αλλά και τα μικρά εστιατόρια, σουβλατζίδικα, καταστήματα με είδη δώρων».
Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων οι μαθητικές εκδρομές είναι μειωμένες κατά περίπου το ήμισυ σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η μείωση φυσικά δεν αφορά μόνο τα Χανιά και την Κρήτη αλλά όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου