Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πού είναι οι αποζημιώσεις; Δημοσιεύθηκε στις: 31-05-2012
Ακόμα περιμένουν την αποζημίωσή τους οι πληγέντες από τον χιονιά του 2008 στο Σέλινο, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, ακόμα και την περασμένη προεκλογική περίοδο. Οπως τονίζει ο κ. Σ. Αντωνακάκης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Επανωχωρίου: «Παρά τις δεσμεύσεις των πρώην βουλευτών του Νομού για αποζημίωση των πληγέντων από τον χιονιά του 2008 κατοίκων του Σελίνου, μόνο λίγοι λογαριασμοί δικαιούχων έχουν πιστωθεί. Παρακαλούμε τους υποψηφίους βουλευτές του Νομού όπως δουν το θέμα. Αφού οι πιστώσεις είναι από την Ε.Ε., γιατί αρνείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβάλει στους δικαιούχους τα ποσά που δικαιούται έκαστος;», ρωτά ο κ. Αντωνακάκης, υπογραμμίζοντας πως οι παραγωγοί της περιοχής ανησυχούν έντονα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για το ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την αποζημίωσή τους χωρίς να τους εξηγηθεί το γιατί; Οι αρμόδιοι ξέρουν κάτι περισσότε
ΕΝTΟΣ ΤΟΥ 2012 Λειτουργικό το φράγμα Βαλσαμιώτη Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 31-05-2012
Κρίσιμο, για την κατασκευαστική εξέλιξη του φράγματος του Βαλσαμιώτη, είναι το ερχόμενο δεκαπενθήμερο καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του 'μανδύα' συγκράτησης του νερού. Σύμφωνα με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών δείχνει ότι είναι εφικτός o στόχος το φράγμα να δεχθεί το πρώτο νερό εντός του 2012 και από την επόμενη χρονιά να μπορεί να λειτουργήσει δίνοντας λύσεις στο ζήτημα της υδροάρδευσης ενός μεγάλου μέρους του κάμπου των Χανίων. Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, κ. Γιάννης Μπατζέλης, επισημαίνει πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, προχωρά κανονικά το έργο από μεριάς του εργολάβου και της προϊσταμένης Αρχής. Βρίσκονται προς το τέλος οι εργασίες στο επίχωμα και από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουνίου θα αρχίσει να κατασκευάζεται με μπετόν ο 'μανδύας' που κατακρατεί το νερό μέσα στο φράγμα». Η τοποθέτηση του μανδύα, όπως εξηγεί o κ. Μπατζέλης, είναι από τις πιο σοβαρές εργασίες, που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του φράγματος. «Είναι ένα ιδιαίτερο έργο, που δεν έχει γίνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Αρκεί να σημειώσω ότι το καλούπι είναι ελβετικό και θα έρθουν επιβλέποντες από την Ιταλία που θα παρακολουθήσουν την τοποθέτησή του», τονίζει. Αναφορικά με τις υπόλοιπες εργασίες που γίνονται στο φράγματα, οι τσιμεντοενέσεις έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. «Εχει ξεκινήσει η παραλαβή του αναγκαίου εξοπλισμού που είναι εισαγωγής, έτσι ώστε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα. Και πιστεύουμε ότι θα είμαστε εντός των χρονικών ορίων», σημειώνει ο κ. Μπατζέλης. ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ Για το θέμα της μεταφοράς του νερού από το φράγμα προς τις αρδευόμενες περιοχές έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός που συνδέει τον Βαλσαμιώτη με τα Μυλωνιανά. «Ο αγωγός αυτός, που τον χειμώνα θα τροφοδοτεί το φράγμα για να γεμίσει, το καλοκαίρι θα κατεβάζει το νερό στα Μυλωνιανά προκειμένου να γίνει η άρδευση, έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια, δεν αρκεί από μόνος του και προβλέπεται και επιπλέον δίκτυο που θα πηγαίνει μέχρι και τον Ταυρωνίτη. Για αυτό το δίκτυο υπάρχει μελέτη, αλλά δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλευτούμε το υπάρχον δίκτυο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το φράγμα», καταλήγει ο γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ.
ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Μνήμες κατοχής από την Κρήτη Δημοσιεύθηκε στις: 31-05-2012 'Κοντομαρί. Η πρώτη εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη' είναι το θέμα της εκπομπής 'Μηχανή του Χρόνου', που θα προβληθεί την Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 5 μ.μ., από τη ΝΕΤ. Η 'Μηχανή του Χρόνου' αναζητά τα αιματοβαμμένα ίχνη της Βέρμαχτ και παρουσιάζει την πραγματική ιστορία των αμάχων των Χανίων, που ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά του γερμανικού εκτελεστικού αποσπάσματος. Η σφαγή στο Κοντομαρί υπήρξε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα άγνωστο έγκλημα του στρατού κατοχής και αποκαλύφθηκε μετά την τεκμηρίωση του φιλμ ενός στρατιωτικού φωτογράφου, ο οποίος ακολουθούσε το μοιραίο γερμανικό τάγμα που πήρε μέρος στη φονική μάχη του Μάλεμε και στη συνέχεια μπήκε στο Κοντομαρί για να κυνηγήσει Νεοζηλανδούς στρατιώτες και Κρητικούς μαχητές. Η εντολή, όμως, που έδωσε ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός ήταν διαφορετική: Εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού ως αντίποινα για τον θάνατο των συμπολεμιστών του. Στην εκπομπή μιλούν οι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων Βασίλης Παπαδάκης, Ιωάννης Αποστολάκης, Αριστείδης Βλαζάκης, Μαρία Αγγελή, Δημήτρης Σειραδάκης και ο Θανάσης Γιακουμάκης (επιζών της εκτέλεσης στον Ταυρωνίτη). Ακόμα ο Μανώλης Γλέζος, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου, ο πρώην πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Ευτύχιος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του Δικτύου Νεολαίας των Μαρτυρικών Πόλεων Χαράλαμπος Δασκαλάκης, η συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια Πηνελόπη Ντουντουλάκη, η ειδική συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του κράτους Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ο καθηγητής ιστορίας Αντώνης Σανουδάκης, ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος, ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Ηλίας Φιλιππίδης, ο Νεοζηλανδός υποστράτηγος Sandy Thomas και ο Βρετανός Jim Miller.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ “Μπλόκο” στην εκλογή συμβουλίου διοίκησης Δημοσιεύθηκε στις: 30-05-2012
Κινητοποίηση ενάντια στην εκλογή νέου συμβουλίου διοίκησης πραγματοποίησαν χθες και θα συνεχίσουν και σήμερα σπουδαστές του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης αντιδρώντας στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο. «Μετά από απόφαση του Συλλόγου προχωρήσαμε στην παρακώλυση της εκλογής νέου συμβουλίου διοίκησης την Τρίτη και θα το επαναλάβουμε και την Τετάρτη. Είναι μια στάση ξεκάθαρη ενάντια στον νέο νόμο πλαίσιο, που την ακολουθούμε από τον Σεπτέμβρη με αποφάσεις της πλειοψηφίας των σπουδαστών», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σταυρουλάκης. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των σπουδαστών παρ’ ότι ο νόμος ψηφίσθηκε στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες ο κ. Σταυρουλάκης τόνισε πως «η σπουδαστική και φοιτητική κοινότητα σέβεται τους νόμους αλλά ο συγκεκριμένος νόμος που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν σέβεται τους ίδους τους φοιτητές κατακερματίζει την παιδεία, υποβαθμίζει τα ΤΕΙ και την παιδεία, κλείνει σχολές, διαγράφει φοιτητές». Το μέλος του Συλλόγου κ. Γιώργος Ζαφειράκης απαντώντας στην ίδια ερώτηση υπογράμμισε πως «ο νόμος ψηφίσθηκε από τα κόμματα του μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, η εκλογική ψήφος του λαού στις 6 Μαΐου αλλά και οι αγώνες των φοιτητών όλο αυτό το διάστημα έχουν καταργήσει στην ουσία τον νόμο αυτό. Προσπαθεί η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης να υπερασπιστεί έναν νόμο που απονομοποιήθηκε στην πράξη και δεν εφαρμόσθηκε πουθενά σε καμία σχολή, αλλά και η εκβιαστική δικλείδα που μπήκε για τη μη χρηματοδότηση ΑΕΙ και ΤΕΙ αν δεν εκλεγούν συμβούλια διοίκησης αναιρέθηκε από τον τελευταίο υπουργό παιδείας τον κ. Μπαμπινιώτη. Η κοινωνία και οι Ελληνες φοιτητές θέλουν την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και όχι την κατάργησή της».
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Αυτοκτονία 30χρονου Δημοσιεύθηκε στις: 30-05-2012 Η αυτοκτονία ενός 30χρονου, που πριν από λίγες ημέρες είχε απολυθεί από την εργασία του, συγκλονίζει από χθες την τοπική κοινωνία. Ο νέος άντρας πήδηξε από τον 5ο όροφο του Νοσοκομείου Χανίων και κατέληξε στο υπόγειο, έναν όροφο κάτω από το ισόγειο. Το περιστατικό προκάλεσε σοκ στον κόσμο που βρέθηκε χθες το πρωί, λίγο μετά τις 9.30, στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο 30χρονος εργαζόταν ως οδηγός σε εργολάβο και πρόσφατα είχε χάσει τη δουλειά του με αποτέλεσμα να είναι σε κακή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση. Ο 30χρονος πήγε χθες το πρωί ως επισκέπτης στο Νοσοκομείο μαζί με τη γυναίκα του προκειμένου να δουν την αδελφή της που είχε χειρουργηθεί μετά από τροχαίο δυστύχημα. Το ζευγάρι βρισκόταν στον 5ο όροφο και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ο άντρας ήταν νευρικός, βάδιζε πάνω - κάτω και κάποια στιγμή βγήκε στο μπαλκόνι, που βρίσκεται στη μέση της δυτικής πλευράς του Νοσοκομείου, ανέβηκε στο περβάζι και πήδηξε στο κενό. Η πτώση ήταν θανατηφόρα καθώς από τον 5ο όροφο βρέθηκε στον υπόγειο χώρο του Νοσοκομείου, έναν όροφο κάτω από το ισόγειο. Οπως επεσήμανε στα 'Χ.Ν.' γιατρός, πολλοί άνθρωποι, που είναι ευάλωτοι, όταν βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο σημείο της αυτοκτονίας. Η γυναίκα του υπέστη νευρικό κλονισμό, όπως και ένας αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ «Στοχάζομαι τον άνθρωπο…» Δημοσιεύθηκε στις: 30-05-2012
Το λογοτεχνικό δοκίμιο του Γιάννη Κιουρτσάκη 'Το ζητούμενο του ανθρώπου', παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση στα Χανιά, στο χώρο του Νεώριου Moro, το βράδυ της Δευτέρας παρουσία αρκετού κόσμου. Για το βιβλίο με τον συγγραφέα συνομίλησαν οι φιλόλογοι Αγγελική Καραθανάση και Στεφανία Αρετάκη. «Το βιβλίο μου αναφέρεται στον σημερινό άνθρωπο, ξεκινάω από αισθήσεις, εμπειρίες από την καθημερινή ζωή και στοχάζομαι τον άνθρωπο», τόνισε ο συγγραφέας υπογραμμίζοντας πως η δουλειά του ξεκίνησε «στα χρόνια της ευημερίας. Τότε ένοιωθα πως το 'σκουλήκι' της κρίσης βρισκόταν μέσα στην ευημερία μας γιατί περνούσαμε μια εποχή καταναλωτικής ευμάρειας που δεν καταλαβαίναμε ότι ήταν μια ψευδαίσθηση. Ήρθε η κρίση λοιπόν και με πρόλαβε και είδα να επιβεβαιώνονται όλα όσα ένιωθα, βέβαια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού καθώς ουσιαστικά μιμούμαστε τον σύγχρονο καταναλωτικό άνθρωπο της Δύσης. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή διάσταση στην κρίση που βιώνουμε καθώς η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη για την ελληνική κρίση», ανέφερε ο κ. Κιουρτσάκης. Η κα Στεφανία Αρετάκη τόνισε πως ο συγγραφέας συνδυάζει τον αφηγηματικό ρόλο με τον δοκιμιακό και με αυτόν τον τρόπο ασχολείται με επίκαιρα προβλήματα. Ταυτόχρονα ασχολείται με τα γενικότερα πανανθρώπινα θέματα και την ίδια την υπαρξιακή αγωνία μας, ενώ η Αγγελική Καραθανάση επεσήμανε από την πλευρά της πως «το βιβλίο άπτεται άμεσα της σημερινής πραγματικότητας. Ο Γιάννης Κιουρτσάκης ενδιαφέρεται να ζήσουμε καλύτερα ως άνθρωποι και όχι ως οικονομικές μονάδες και αυτό το περνάει μέσα από τις σελίδες του έργου του». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο 'Επιλογές' και οι εκδόσεις Πατάκη, υπό την αιγίδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Με προβλήματα η δακοκτονία Δημοσιεύθηκε στις: 29-05-2012
Με την πρόσληψη προσωπικού στον 'αέρα' και δίχως τις απαιτούμενες ποσότητες φυτοφαρμάκων φαίνεται να ξεκινάει η δακοκτονία στην Κρήτη και στα Χανιά, αφού μια σειρά από παραλείψεις και αδυναμίες έχουν 'παγώσει' τη διαδικασία. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή σύσκεψη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στα Χανιά σε μια προσπάθεια μεταξύ γεωπόνων, Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, να οργανωθεί καλύτερα η φετινή δακοκτονία και να πραγματοποιηθεί κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Μέχρι στιγμής με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: • Παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού, σε παγιδοθέτες και επόπτες που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Φέτος όμως με την προκήρυξη των εκλογών δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Οπως προέκυψε από τη σύσκεψη τον ρόλο των εποπτών ανέλαβαν 4 γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγρ. Οικονομίας, όταν πέρυσι για την ίδια θέση είχαν προσληφθεί 11 κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την παρακολούθηση της διαδικασίας ψεκασμού. • Η αγορά φαρμάκων απαιτεί τουλάχιστον 50 ημέρες με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (προμήθεια μέσως Περιφέρειας) κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στα μέση Ιουλίου! Μέχρι τότε υπάρχουν φυτοφάρμακα μόνο για τον πρώτο ψεκασμό και γίνεται προσπάθεια να γίνει προμήθεια μέσω του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης από άλλους Νομούς της χώρας! «Αξιολογήσαμε τα προβλήματα και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες στην πρόσληψη γεωπόνων και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται κεντρικά. Η χρονιά είναι πρώιμη η Υπηρεσία μας διαθέτει την ποσότητα των φαρμάκων για τον πρώτο ψεκασμό. Η υπηρεσία μας έκανε το παν, αν θα ενεργοποιηθούν οι Δήμοι και οι πολίτες πιστεύω ότι θα πάμε καλά», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγρ. Οικονομίας κ. Μ. Μεσσαριτάκης. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως επόπτες έτσι ώστε να ελέγχουμε τους ψεκασμούς που θα πρέπει να γίνουν αναγκαστικά χωρίς την πρόσληψη τομεαρχών. Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του κόσμου, ώστε να ελέγχει τα συνεργεία ψεκασμού παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις που θα βγάζουν στα χωριά οι εργολάβοι έτσι ώστε να γίνεται σωστός έλεγχος», ανέφερε ο γεωπόνος κ. Παρασκευάς Βογιατζάκης που θα παρακολουθεί ως επόπτης την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζάκη αν η προμήθεια των φαρμάκων γίνονταν σε επίπεδο Νομού και όχι περιφέρειας τότε οι χρόνοι έγκρισης της προμήθειας θα μειώνονταν κατά πολύ και τα φάρμακα θα βρίσκονταν στα χέρια των γεωπόνων πολύ νωρίτερα. «Εμείς θα ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς με 'φαστκακ' με τα λίγα αποθέματα που έχουμε στις παραλιακές περιοχές και ευελπιστούμε ότι θα μας φτάσουν και συν τω χρόνω θα δούμε μέσω Υπουργείου μήπως βρούμε φάρμακα σε άλλους Νομούς της χώρας και θα φέρουμε από εκεί»,τόνισε ο γεωπόνος. Τέλος, η διευθύντρια Δακοκτονίας Χανίων κα Χ. Μακράκη - Χαριτάκη υπογράμμισε πως «θα προσπαθήσουμε με τον υπάρχον προσωπικό, με τους επόπτες που υπάρχουν να κάνουμε το καλύτερο. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες και για την αγορά φαρμάκων αλλά και για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να μην καθυστερήσει μια πολύ σημαντική διαδικασία από το ελαιόλαδό μας».
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Αφιέρωμα στον ποιητή Μ. Σαχτούρη Δημοσιεύθηκε στις: 29-05-2012
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση αφιερωμένη στον υπερρεαλιστή ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Μίλτο Σαχτούρη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα από την ποιήτρια Ελένη Μαρινάκη που παρουσίασε και το βιογραφικό του ποιητή, ενώ η διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας κα Μαρίνα Αρετάκη στάθηκε σε 12 εισαγωγικά σημεία της ποίησης του Σαχτούρη. «Ελεύθερος από τα δεσμά της πατρικής του καταγωγής, του επαγγέλματος, των κοινωνικών συμβάσεων, των προσδοκιών των λογοτεχνικών κύκλων, μοναχικός και παθιασμένος με την τέχνη του, ο Σαχτούρης θα γράψει στη διάρκεια της ζωής του 300 περίπου ποιήματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων. Ακολούθησε η ομιλία του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Σταμάτη Φιλιππίδη, πάνω στο φουτουριστικό και σουρεαλιστικό πρότυπο της ποιητικής φωνής του Σαχτούρη, όπως και οι εισηγήσεις της Αναστασία Νάτσινα, λέκτορος Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κωνσταντίνου Πρώιμου διδάσκοντος στο Ελληνικό Αντοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ποιήματα διάβασε η κα Τατιάνα Τζιάκη ηθοποιός και προβλήθηκε το εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ 'Τα λόγια της πόλης, Ύδρα - Μίλτος Σαχτούρης ή ποιος είναι ο τρελός λαγός', του Γ. Σμαραγδή. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κα Αγγελική Καραθανάση- Μανουσάκη.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «Εγγύηση το ΠΑΣΟΚ για μια κεντροαριστερή κυβέρνηση» Δημοσιεύθηκε στις: 29-05-2012
«Εγγύηση για τη δημιουργία μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης, για την αυτοδυναμία της χώρας, τη δημοσιονομική ανάτασή της και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη αποτελεί το ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με τα μέλη της εκλογικής επιτροπής του κόμματος στα Χανιά. Μιλώντας χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάσθηκε ο κ. Κώστας Μουντάκης, που θα πάρει τη θέση του Σήφη Βαλυράκη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ενώ έγινε πρόσκληση στα μέλη, φίλους του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή εκδήλωση, στις 8.30 μ.μ., στο Ε.Β.Ε.Χ., με ομιλητή τον Γιάννη Σουλαδάκη. «Πορευόμαστε στις επαναληπτικές εθνικές εκλογές του Ιουνίου σε μια συγκυρία πραγματικά πρωτόγνωρη, βαθιάς πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης για τη χώρα μας. Είναι πραγματικά ώρες δύσκολες και ώρες υψηλής ευθύνης. Ο λαός μας υπέστη θυσίες και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Το ΠΑΣΟΚ στέκεται υπεύθυνα και στο ύψος των περιστάσεων προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και αυτό αποδείχθηκε και στις συζητήσεις τις διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το ίδιο υπεύθυνα στέκεται και σε όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου», επεσήμανε η αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, κα Χριστίνα Φραγκογιάννη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κα Χ. Μακράκη - Χαριτάκη, υπογράμμισε πως «η επιτροπή εκλογικού αγώνα και ο δημοκρατικός κόσμος των Χανίων δίνει τη μάχη ούτως ώστε στις 17 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει σημαντικά ποσοστά και να παραμείνει ένας ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ανοίγουμε τις πόρτες μας στο ΠΑΣΟΚ, κάθε σύντροφος που θέλει να προσφέρει οτιδήποτε είμαστε ανοικτοί να το δεχτούμε και να συμπορευθούμε όλοι μαζι. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ γιατί, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που μπορεί να έχουν χρεώσει κάποιοι επί ΠΑΣΟΚ, έγιναν πάρα πολλές σοβαρές θεσμικές αλλαγές σε αυτόν τον τόπο». Ερωτηθείσα, αν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα υπάρχουν κοινές περιοδείες και εμφανίσεις των υποψηφίων, κάτι που δεν έγινε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η κα Χαριτάκη απάντησε πως «η επιτροπή εκλογικού αγώνα ξεκινά έναν κύκλο επαφών σε όλους τους Δήμους και τα χωριά των Χανίων. Το πρόγραμμα των περιοδειών θα είναι στα χέρια των Μ.Μ.Ε. στο τέλος της εβδομάδας. Και για πρώτο σταθμό σκεπτόμαστε την Κίσαμο». Ο Κ. ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κώστας Μουντάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στη Σπάρτη, σημείωσε πως «μετά τη χαλάρωση που έχει επέλθει στο ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό ήρθε η ώρα της συστράτευσης. Πρέπει όλοι να ξανασκεφθούμε τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές και να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις». Ο κ. Μουντάκης κάλεσε τον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ να «αποποιηθεί την πίκρα που έχει μέχρι τώρα και να σκεφθεί τι προσέφερε αυτό το μεγάλο κόμμα όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και τι μπορεί να προσφέρει ακόμα». Στόχος της εκλογικής επιτροπής είναι τα Χανιά να μπουν στο πρόγραμμα επισκέψεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέντευξη έδωσαν το 'παρών' οι κ. Ε. Δαμιανάκης και Γ. Κοτσιφάκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλευόμενο τις νέες συγκυρίες και συνθήκες που διαμορφώθηκαν, προτείνει την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ιδιαίτερα: Μειωμένο και βιώσιμο χρέος, μειωμένους τόκους, εξασφαλισμένο δάνειο με παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και δυνατότητα να πέσουν λεφτά στην αγορά για επενδύσεις και απασχόληση, διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων, που τροποποιήθηκαν μετά από την τρόικα σε αγαστή συνεργασία με ορισμένους επιχειρηματικούς ελληνικούς κύκλους, διοχέτευση μέσα από τη δανειακή σύμβαση στην αγορά και στις επιχειρήσεις ρευστού χρήματος για την τόνωση της απασχόλησης, ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, μετατροπή του αναπτυξιακού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από λόγια σε πράξη, κοινωνικό ταμείο για άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τους νέους.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟΥΣΟ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ Κάλεσμα στήριξης της ΝΔ Δημοσιεύθηκε στις: 29-05-2012
Παρών στην εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου, καλώντας παράλληλα τα μέλη της ΝΔ, αλλά και τους πολιτικούς του φίλους, να στηρίξουν την παράταξη, δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, κ. Μανούσος Βολουδάκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Βολουδάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τις φήμες που τον θέλουν δεύτερο στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, πίσω από τον κ. Μαρκογιαννάκη, σημείωσε, όμως, πολλές φορές τη σημασία της συστράτευσης της κεντροδεξιάς. «Στην εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου οι Ελληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν, αντιμετωπίζοντας διλήμματα που ποτέ ως τώρα στη μεταπολιτευτική μας ιστορία δεν τέθηκαν με τόσο απόλυτο και επιτακτικό τρόπο. Το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει ο κάθε πολίτης με την απόφασή του είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Πολύ μεγαλύτερο είναι το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουν οι πολιτικές παρατάξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί και όλοι όσοι πολιτεύονται. Η παράταξη στην οποία ανήκω επιλέγει να δώσει αυτή τη μάχη της ευθύνης συστρατευόμενη με όλους όσοι θεωρούν πρώτη προτεραιότητα κάποιους ελάχιστους κοινούς πολιτικούς στόχους. Είναι φυσικό σε έναν τέτοιο αγώνα να ξεπερνιούνται επιμέρους πολιτικές διαφορές, όταν αυτά που διακυβεύονται είναι τόσο μεγάλα. Οταν αυτό που κινδυνεύει δεν είναι πια απλώς η ευημερία, αλλά η επιβίωση μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Οταν έχει φτάσει να απειλείται η συμμετοχή της πατρίδας μας στην καρδιά της Ευρώπης. Οταν έχει φτάσει από ορισμένους να αμφισβητείται ακόμη και ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός. Είναι φυσικό ότι σε έναν τέτοιο αγώνα στρατεύομαι και εγώ. Στρατεύομαι χωρίς να κοιτάζω προσωπικές προτεραιότητες και επιθυμίες. Κοιτάζοντας μόνο αυτό που πιστεύω ότι είναι το συμφέρον της πατρίδας μας καταθέτω σήμερα την υποψηφιότητά μου με τη Νέα Δημοκρατία για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Βολουδάκης. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα Χανιά, τόνισε πως «αν και όλοι επιδιώξαμε τη συστράτευση της κεντροδεξιάς, γνωρίζω ότι σε πολλούς στα Χανιά ο τρόπος που υλοποιείται αυτή η συστράτευση αφήνει μια πικρή γεύση. Στην ώρα της πιο κρίσιμης μάχης όμως, πρέπει να επικεντρωθούμε στα μεγάλα και να αφήσουμε προς το παρόν τα επιμέρους και τα τοπικής σημασίας ζητήματα». «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΥΓΑΜΕ» Απευθυνόμενος σε αυτούς που τον στήριξαν και πρώτα «σε όλους τους φίλους και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μαζί αγωνιστήκαμε για να κρατήσουμε όρθια την παράταξη στα Χανιά τα δύσκολα τρία τελευταία χρόνια. Τους διαβεβαιώνω ότι ο αγώνας μας δεν πήγε χαμένος. Κάναμε το σωστό. Ο τοπικός πυρήνας της κεντροδεξιάς που δημιουργήσαμε πάνω σε αρχές και αξίες, είναι ο μοναδικός που θα διαδραματίσει ρόλο στην εποχή που έρχεται. Κι αυτό γιατί η δική μας κοινή προσπάθεια βασίστηκε πάνω στην αρχή της πολιτικής με καθαρό πρόσωπο. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και για κάτι ακόμα: Εμείς δε φύγαμε από την παράταξή μας και τις θέσεις μας. Παραμείναμε και μένουμε αμετακίνητοι στο πολιτικό μας σπίτι, ακριβώς γιατί εμείς υπηρετούμε αρχές και αξίες. Θα κρατήσουμε τον πυρήνα της παράταξης στα Χανιά ενωμένο και δυνατό και θα αγωνιστούμε με τον ίδιο ζήλο και στις εκλογές που έρχονται. Απευθύνομαι ακόμα στους φίλους που με στήριξαν ως τώρα χωρίς να ανήκουν πολιτικά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας -και είναι πάρα πολλοί αυτοί. Στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης. Θέλω να τους επισημάνω ότι στηρίζοντας την παράταξή μου στηρίζουν και εμένα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα θα διατηρήσω τις προσωπικές αρχές και τα προσωπικά πολιτικά χαρακτηριστικά που τους ώθησαν αρχικά να με στηρίξουν. Ξέρουν ότι μπορώ να το κάνω, γιατί ξέρουν ότι το έκανα και στο παρελθόν. Ας μην ξεχνούν ότι και μέσα σε μια παράταξη και μέσα σε ένα ψηφοδέλτιο, μπορεί ο καθένας να διατηρεί τη δική του προσωπικότητα. Ζούμε συνθήκες πραγματικής θύελλας. Μιας θύελλας που μπορεί να γίνει και σφοδρότερη. Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει ο καθένας να κάνει τα πάντα ξεπερνώντας τον εαυτό του. Ξεκινώ σήμερα καινούργιο αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις. Στον αγώνα αυτό ζητώ τη στήριξη όλων των συμπολιτών μου: κανείς δεν πρέπει να λείψει». Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για το πώς θα βρεθεί δίπλα σε στελέχη της κας Μπακογιάννη σε περιοδείες - ομιλίες, όταν μεταξύ τους έχουν ανταλλαχθεί οξείς χαρακτηρισμοί, ο κ. Βολουδάκης απάντησε πως και σε αυτήν την περίπτωση «θα πορευτώ όπως πορεύτηκα μέχρι τώρα πάντα με πολιτικούς όρους». Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία και τους υψηλούς τόνους που παραπέμπουν σε μετεμφυλιακές καταστάσεις και για το αν αυτό το κλίμα που υπάρχει κεντρικά θα επικρατήσει και στα Χανιά ο κ. Βολουδάκης απάντησε πως «η δική μου πρόθεση και επιθυμία -και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστώ- είναι ο αγώνας να δοθεί με πολιτικά επιχειρήματα και είμαι σίγουρος πως έτσι θα γίνει. Είναι βέβαιο ότι σε δύσκολες εποχές όπως σήμερα η αντιπαράθεση γίνεται και σε υψηλούς τόνους γιατί τα διαφιλονικούμενα θέματα είναι πολύ κρίσιμα και γιατί υπάρχουν και πολιτικές παρατάξεις που κινούνται, για μένα, με τρόπο που δεν είναι υπεύθυνος. Κινούνται ανεύθυνα και όταν στηλιτεύεται αυτή η ανευθυνότητα δημιουργείται οξύτητα». ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας: Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα. Το όνομά σας Το email σας Το σχόλιό σας Powered by LuckyCloverWeb © 2010 | Online έκδοση της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα Άνοιγμα...
Όταν οι Έλληνες ήταν τα θύματα των πογκρόμ στον Καναδά [βίντεο] Όταν οι Έλληνες ήταν τα θύματα των πογκρόμ στον Καναδά [βίντεο]
Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 καναδών «πατριωτών» επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων. Οι αφορμές ήταν πολλές. Για χρόνια οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους «slackers», δηλαδή «τεμπελχανάδες» επειδή κατα τους ρατσιστές απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων. Μια σειρά από γεγονότα, όπως οι καλές σχέσεις του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου με το γερμανό Κάιζερ, η ουδετερότητα της χώρας προέλευσή τους κατα τις αρχές του Α’ παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των ελληνόφωνων μεταναστών να καταταγούν στον ελληνικό στρατό, θεωρήθηκαν, επίσης, αφορμές. Επιστρέφοντας οι χιλιάδες των βετεράνων καναδών από τη σφαγή χαρακωμάτων του Α’ παγκοσμίου πολέμου, πολλοί απ’αυτούς ανάπηροι και σε άθλια οικονομική κατάσταση, βρήκαν τους ελληνόφωνους μετανάστες που αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού της πόλης να ευημερούν έχοντας στην κατοχή τους το 35% των μικρομεσαίων καταστημάτων. Τον Αύγουστο του 1918, 10.000 βετεράνοι διαδήλωσαν στους δρόμους συνεπικουρούμενοι από 40.000 καναδούς πολίτες. Οι πολυήμερες διαδηλώσεις συχνά εξετράπησαν σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών μεταναστών με την αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θεατή ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου καναδοί αστυνομικοί έπαιρναν ενεργά μέρος στο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων. Οι μνήμες του ρατσιστικού πογκρόμ της πόλης έχουν μετατραπεί σήμερα σε φιέστα όπου «αντι»ρατσιστές συγκεντρώνονται στις συνοικίες των ελληνόφωνων και τρώνε μαζικά greek souvlaki, tzatziki, mousaka κλπ μεσογειακά εδέσματα. Οι συγκρίσεις με τα σημερινά πογκρόμ μεταναστών σε Αθήνα και Πάτρα με την ανάλογη στάση της αστυνομίας και κάποιων «πολιτών» είναι αναπόφευκτες. Για το γεγονός έχει γυριστεί ντοκυμαντέρ το 2009 από τον John Burry με βίντεο από σκληρές εικόνες της εποχής που κυκλοφορεί σε dvd με υπότιτλους στα ελληνικά με τον τίτλο «Violent August». the-night-toronto-hunted-greeks.jpg

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ Ανάγκη αναπλάσεων Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2012
Αγνωστες είναι εδώ και χρόνια για την παραλία της Νέας Χώρας (ακτή Παπανικολή) οι έννοιες 'ανάπλαση' και 'εκσυγχρονισμός των υποδομών'. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις από όλες τις Δημοτικές Αρχές ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του ?80 στη μοναδική παραλία του οικιστικού ιστού της πόλης των Χανίων. Οπως επισημαίνει στα 'Χ.Ν.' ο Σύλλογος των Επαγγελματιών της περιοχής, απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, που δεν κοστίζουν χρήματα, αλλά θα βελτιώσουν κατά πολύ το τουριστικό προϊόν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. «Η Νέα Χώρα, η παραλία της, αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τη χειμερινή περίοδο, που κλείνει η παλιά πόλη. Ωστόσο, οι τελευταίες σοβαρές παρεμβάσεις εντοπίζονται στη δεκαετία του ?80 στην περιοχή, γεγονός που μας στεναχωρεί ιδιαίτερα», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κόρακας, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων Ν. Χώρας. Ο Σύλλογος -και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα- έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις στις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές. «Για μας θα ήταν ευχής έργον να γίνει μια οριστική μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι εργασίες σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με την αντιμετώπιση βέβαια του θέματος του σχεδίου πόλης. Mέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης, ένταξης του έργου κ.ά. απαιτούνται μια σειρά από μικρές, αλλά πολύ ουσιαστικές, παρεμβάσεις για την περιοχή, που δεν έχουν μεγάλο κόστος και εύκολα μπορούν να γίνουν χωρίς να απαιτηθούν πολλά χρήματα», αναφέρει ο κ. Κόρακας. O Σύλλογος διεκδικεί μεταξύ άλλων: ? Ανακατασκευή των πεζοδρομίων: Το υφιστάμενο πεζοδρόμιο είναι από τη δεκαετία του ?80. Εχουν περάσει τόσα χρόνια και πλέον είναι σε άθλια κατάσταση. «Το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο οι επαγγελματίες της Ν. Χώρας το έχουν σεβαστεί, δεν βάζουμε τραπεζοκαθίσματα, εν αντιθέσει με άλλες περιοχές της πόλης, αλλά πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους, να ανακατασκευαστούν», λέει ο κ. Κόρακας. ? Φωτισμός. Ο Σύλλογος ζητά εδώ και χρόνια την πύκνωση του δημοτικού φωτισμού. «Αυτή τη στιγμή, αν υπάρχει κάποιος φωτισμός στην περιοχή, αυτό οφείλεται στα καταστήματα. Εμείς ζητάμε περισσότερο και καλύτερο δημοτικό φωτισμό με υπογειοποίηση καλωδίων. Υπάρχει επίσης το αίτημα για φωταγώγηση των βράχων της Ν. Χώρας, μια εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στη γιορτή της σαρδέλας και η οποία πραγματικά ομορφαίνει την περιοχή μας. Δεν είναι κάτι που κοστίζει, ενώ αντίθετα αναδεικνύει την περιοχή», λένε οι επαγγελματίες. ? Κλαδισός. Καθαρισμός του βιότοπου του Κλαδισού και ανάδειξη της εκβολής του. ? Ασφάλεια παραλίας. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ναυαγοσώστης, ενώ παλιά υπήρχαν δύο. Υπάρχει πραγματική ανάγκη. Οι επισκέπτες εμφανίζονται στην παραλία μας από τις αρχές του Απρίλη και οι ναυαγοσώστες του Δήμου ξεκινούν στις αρχές Ιουνίου. Δηλαδή δύο μήνες οι λουόμενοι είναι έκθετοι στον οποιονδήποτε κίνδυνο. Πέρυσι ο Δήμος αύξησε κατά 1 μήνα την παραμονή των ναυαγοσωστών, όμως, δεν αρκεί αυτό», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου. ? Αλλες υποδομές. Κατασκευή μόνιμων δημόσιων τουαλετών καθώς τώρα οι χημικές δεν εξυπηρετούν. Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών για τους λουόμενους (ντουζιέρες, πρόσβαση στην παραλία, βελτίωση καθαριότητας). Καταλήγοντας ο κ. Κόρακας επισημαίνει πως «έχουμε καλή συνεργασία με τον Δημο Χανίων, είχαμε τη θετική του παρέμβαση στο θέμα του στεγάστρου του αστικού ΚΤΕΛ, επίσης μας έδωσε λύσεις στο χρόνιο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και με την εφαρμογή από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. του προγράμματος ανακύκλωσης στην πηγή 'πόρτα - πόρτα' που θα απομακρύνει από την παραλία και τους μεγάλους αντιαισθητικούς κάδους. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να επεκταθεί».
Πλήθος κόσμου σε εκδήλωση στο Μάλεμε Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2012
Αιώνιο παράδειγμα αγώνων για την ελευθερία αλλά και συνεργασίας και ανθρωπιάς ανάμεσα στους λαούς, αποτελεί η Μάχη της Κρήτης, η 71η επέτειος της οποίας εορτάστηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε παρουσία πλήθους κόσμου. Ο οικοδεσπότης δήμαρχος κ. Γ. Μαλανδράκης ξεκίνησε με ένα χαιρετισμό στα αγγλικά για τους ξένους φιλοξενούμενους στον οποίο αφού τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ελευθερία, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο συνδεδεμένοι είναι με την Κρήτη και τα Χανιά οι βετεράνοι και οι οικογένειές τους και στην αγάπη προς τον τόπο και τους κατοίκους του. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης τόνισε πως «71 χρονια μετά, γιορτάζουμε κάτω από μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας την αντίσταση για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ένα αγώνα που ακόμα ζητά την δικαίωση του σήμερα». Απευθυνόμενος στις ξένες αντιπροσωπείες σημείωσε πως «οφείλουμε να προβληματιστούμε, να διδαχθούμε και να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε την ανθρωπιά, τον διάλογο, τις παραδόσεις των λαών μας και την ιστορία των εθνών μας για ένα καλύτερο αύριο». Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη ο οποίος τόνισε πως «τον Μάιο του 1941, Κρητικοί και σύμμαχοι αντιμετώπισαν με απαράμιλλο θάρρος τη λαίλαπα του ναζισμού. Με τον μεγαλειώδη αγώνα τους οι Κρήτες αντίταξαν όλες τους τις δυνάμεις στη ναζιστική θηριωδία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προέλαση των Γερμανών και να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη των γεγονότων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο στρατηγός Φραγκούλης, Φράγκος, ενώ από τις ξένες αντιπροσωπείες στα Χανιά βρέθηκαν η πρέσβης της Αυστραλίας κα Τζένη Μπλούφιλντ, η πρώτη γραμματέας της πρεσβείας της Ν. Ζηλανδίας στην Ιταλία κα Πρισίλα Κλαρκ, η αντιπρόξενος της Μ. Βρετανίας κα Κ. Φραγκάκη, καθώς επίσης πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πέριφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας κ.ά.. Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ Η αεροπορική επίδειξη ξεκίνησε με πτήσεις δύο αεροσκαφών της αερολέσχης που ήλθαν από την πλευρά του Κρητικού πέλαγους και πέταξαν πάνω από το αεροδρόμιο. Ακολούθησε η εντυπωσιακή επίδειξη του F-16 Block 52 με πιλότο τον Σμηναγό Γιώργο Ανδρουλάκη της 343 Μοίρας με πάνω από 1000 ώρες πτήσης σε αυτά τα αεροπλάνα. Για περίπου 15 λεπτά ο πιλότος έκοψε τις ανάσες όσων παρακολουθούσαν την επίδειξη με τις παράτολμες και δύσκολες μανούβρες όπως το Cuban 8, διέλευση με μεγάλη ταχύτητα πάνω από το αεροδιάδρομο, ρίψη φωτοβολίδων παραπλάνησης, με ταχύτητα 9 G. Ο πιλότος μίλησε στους συγκεντρωμένους μέσα από το αεροσκάφος του, μέσω ασυρμάτου και αφιέρωσε την επίδειξη του σε όλους όσοι αγωνίσθηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ Ρωσικά ελικόπτερα στην Κρήτη Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2012 Μέχρι τις 8 Ιουνίου θα έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη τα δύο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα, που κάθε χρόνο αξιοποιούνται για τις ανάγκες της πυρόσβεσης, με πολύ καθοριστικό ρόλο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο ρωσικά ελικόπτερα μεσαίου τύπου Mi-8, ένα θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Ηράκλειου για την Ανατολική Κρήτη και ένα στο αεροδρόμιο Χανίων για τη Δυτική Κρήτη. «Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μεσαίου τύπου είναι ίσως ιδανικότερα για τις δικές μας περιοχές στη Δυτική Κρήτη, που έχουμε πολλές δύσβατες περιοχές καθώς μπορούν να πετούν χαμηλότερα από τα ελικόπτερα μεγάλου τύπου και έτσι να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με τις ρίψεις νερού», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία περιφερειακός σύμβουλος Χανίων, κ. Τάσος Κουρουπάκης. Σημειώνεται ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί ιδιαίτερα περιστατικά. «Προσωπικά θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους πρόεδρους των Τοπικών Συμβουλίων σε όλο τον Νομό Χανίων να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία -όπως την είχαμε και πέρυσι- προκειμένου να προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και βέβαια η μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείχνουμε όλοι ώστε να μην έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, ειδικά αυτήν την περίοδο», τόνισε ο κ. Κουρουπάκης.
ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ Εκκληση για τη δακοκτονία Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2012
Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος και φέτος καθώς η διαφαινόμενη καθυστέρηση από πλευράς Περιφέρειας να ξεκινήσει τη δακοκτονία έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, αν δεν ξεκινήσει η δακοκτονία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, τότε η ζημιά στην παραγωγή θα είναι τεράστια. Πάντως, από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, αυτό που είχε επισημάνει η κα Βρέντζου είναι ότι θα προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός και θα ξεκινήσει η δακοκτονία στην ώρα της, παρά τα προβλήματα. «Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κωλυσιεργία των αρμόδιων φορέων. Η δακοκτονία, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει καθυστερημένα, επειδή έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη εποχιακού προσωπικού μέσω διαγωνισμού και στην αγορά φυτοφαρμάκων», δηλώνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων 'Η Ενότητα', κ. Μανώλης Βαρουξάκης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βαρουξάκης «φέτος, μετά από μια χρονιά που είχαμε πολύ μικρή παραγωγή και εξευτελιστικές τιμές στην τιμή του ελαιολάδου, ο αγροτικός κόσμος των Χανίων, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν έχει τη δυνατότητα να επωμιστεί και το κόστος των δολωματικών ψεκασμών, εκτός του ότι τη δακοκτονία την έχει πληρώσει με την εισφορά του. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για να χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής. Επειδή είναι πρώιμη χρονιά, ο πρώτος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει από 1 έως 10 Ιουνίου, αν δεν γίνει μέχρι τότε, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, δεν θα προλάβουμε να σταματήσουμε τον δάκο, δεν θα ελέγχεται η κατάσταση. Με χαμηλές τις τιμές και λόγω της κρίσης και με το να μην έχουμε παραγωγή και να είναι όλοι οι παραγωγοί χρεωμένοι και να μην μπορούν να πληρώσουν νερά, λιπάσματα, πώς θα μπορούν να κάνουν από μόνοι τους και τους δολωματικούς ψεκασμούς;». Αναφορικά με τις ευθύνες της Περιφέρειας Κρήτης, που έχει από πέρυσι αναλάβει τη δακοκτονία, ο κ. Βαρουξάκης τονίζει πως «πρόσφατα ακούσαμε για μια σύσκεψη που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο υπό την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κα Βρέντζου. Ολοι εξέφρασαν τη δήθεν αγωνία τους για τους αγρότες και το πρόβλημά τους. Κάπως αργά, όμως, το θυμήθηκαν και φέτος. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν. Αν νοιάζονταν πραγματικά, θα είχαν πιέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είχε προχωρήσει τις διαδικασίες -που γίνονται κάθε χρόνο- έγκαιρα και όχι και πάλι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο».
ΓΙΑ AKOMH ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Πλήθος κόσμου στο ανταλλακτικό παζάρι Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2012
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, για ακόμη μια Κυριακή, το ανταλλακτικό παζάρι από το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων. Με μουσικές και άλλα πολιτιστικά δρώμενα το Δίκτυο οργάνωσε για 11η φορά χθες το παζάρι στο 1ο ΤΕΕ στην οδό Κοραή, το οποίο έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των Χανιωτών. Με περισσότερα από 600 μέλη και με τη προσφορά μέσω του συστήματος των μονάδων δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών, το Δίκτυο φαίνεται να κερδίζει ακόμα περισσότερους φίλους που αναζητούν την περίοδο της κρίσης ένα διαφορετικό τρόπο ανταλλαγής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κράτησαν συντροφιά στον κόσμο: •οι «The Halicuti Band». •τα μέλη του συλλόγου καλλιτεχνών Ρεθύμνου «κατΑΡΤι» με μουσικά παραμύθια και •ο Πέπε με τα ζογκλερικά του. Υπήρχαν επίσης παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, όπως τσουβαλοδρομίες. Στο πλαίσιο του παζαριού συγκεντρώθηκαν ρούχα, φάρμακα και βιβλία κάνοντας πράξη την ενεργή αλληλέγγυα δράση που πρεσβεύει το δίκτυο και έχει βρει πρόσφορο έδαφος στη Χανιώτικη κοινωνία. «Προχωράμε αισιόδοξα γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει η ανθρωπιά να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή μας» σημειώνουν τα μέλη του Δικτύου, το οποίο βλέπουν ολοένα και περισσότερο θερμά οι συμπολίτες μας για να επιβιώσουν, ανταλλάσοντας ο καθένας αυτό που έχει, προϊόν ή υπηρεσία. «Είναι ένας νέος τρόπος επιβίωσης, μια καινούργια φιλοσοφία, όχι μόνο για τον τρόπο κατανάλωσης αλλά και για τον τρόπο ζωής. Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.diktyoantallagonxanion.gr

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ο ΜΑΪΟΣ ΤΟΥ ’41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ Αυτοί που έζησαν τη Μάχη Δημοσιεύθηκε στις: 26-05-2012
Εζησαν τη φρίκη του πολέμου, άλλοι κατάφεραν να αναπνεύσουν τον αέρα της ελευθερίας φεύγοντας για την Β. Αφρική ή ανεβαίνοντας στα Κρητικά βουνά δίπλα στους αντάρτες, άλλοι πέρασαν τα πάνδεινα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ολοι όμως μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικό λαό, τη συμπαράσταση και τη στήριξή του, πολλές φορές με τον κίνδυνο των σκληρών αντιποίνων σε βάρος του. Πλέον, οι εναπομείναντες βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης είναι λιγοστοί. Κάποιοι εξ αυτών συνεχίσουν να επισκέπτονται την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου σε ανάμνηση της ένδοξης μάχης υπεράσπισης του νησιού. Οι 'διαδρομές' συνομίλησαν με αυτούς και παράλληλα με ντόπιους, των οποίων οι οικογένειες έκρυψαν συμμάχους κατά τη διάρκεια της κατοχής. Γιατί η ιστορική μνήμη, πρέπει να μένει ζωντανή... 'Θα έχουμε πάντα στην καρδιά μας την Κρήτη' Στρατιώτης απλός ο κ. Μίλερ, βρέθηκε στην Κρήτη προερχόμενος από την Αίγυπτο με την μονάδα του. 'Φτάνοντας στην Κρήτη νομίζαμε ότι ήμασταν στον... κήπο της Εδεμ, είχαμε κουραστεί όλους τους περασμένους μήνες από την σκόνη της Αφρικανικής ερήμου' λέει. Παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχει πατήσει τα 90, δεν μπορεί να ξεχάσει την άριστη σχέση που είχαν οι στρατιώτες με τον λαό της Κρήτης. 'Οι άνθρωποι στην Κρήτη ήταν πάρα πολλοί φτωχοί, δεν είχαν τα βασικά. Ωστόσο ήταν δίπλα μας' λέει. Οσο για τη γλώσσα, αφού κανείς Κρητικός δεν μιλούσε αγγλικά και κανείς Εγγλέζος ελληνικά, μιλούσε η γλώσσα του... σώματος. 'Πηγαίναμε σε ένα καφενεδάκι και κακαρίζοντας όπως η κότα, κουνώντας τα χέρια όπως τα φτερά της, καταλάβαιναν ότι θέλουμε... αυγά'. Ο συνομιλητής μας ήταν χειριστής προβολέων που τη νύκτα φώτιζαν τον ουρανό προκειμένου να δίνουν στόχο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα των συμμάχων που ήταν στο Ακρωτήρι. Η μονάδα του ήταν κοντά στον Προφήτη Ηλία. Η 20η ΜΑΪΟΥ Ξημερώνοντας η 20η Μαΐου, ημέρα εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων, ο κ. Μίλερ βρέθηκε με το όπλο στο χέρι. 'Είχαμε σηκωθεί από νωρίς όπως κάθε μέρα, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν βομβαρδισμοί. Εμείς ήμασταν απλοί στρατιώτες δεν ξέραμε, δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πότε και πώς θα γινόταν η εισβολή. Βλέπαμε τα αλεξίπτωτα να πέφτουν στην κοιλάδα και θέλαμε να επέμβουμε. Βέβαια είχαμε μόλις 10 σφαίρες! Πραγματικά τόσες είχα εγώ και οι συναδέλφοι μου για τα όπλα μας. Και με τόσα πυρομαχικά φυσικά δεν μπορείς να κάνεις μάχη. Ωστόσο ο συμμαχικός στρατός και οι Ελληνες αντισταθήκαμε όσο μπορούσαμε' μας λέει. Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ Μην έχοντας καμία διαταγή για υποχώρηση καθώς είχαν αποκοπεί οι επικοινωνίες με το διοικητήριο της μονάδας που ήταν στην πόλη των Χανίων, η μονάδα του κ. Μίλερ παρέμεινε στον Προφήτη Ηλία όπου κατέφτασαν τα ναζιστικά στρατεύματα που προέλαυναν από το Μάλεμε προς τα ανατολικά. 'Μας συνέλαβαν αιχμαλώτους. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Μας πήγαν στο Μάλεμε κας μας έβαλαν σε αγγαρίες να καθαρίσουμε το αεροδρόμιο από τα συντρίμια. Στο δρόμο προς το Μάλεμε βλέπαμε τα σημάδια της μάχης παντού. Νεκροί, τραυματίες, καταστροφή' εξηγεί ο 90χρονος που βρέθηκε έως το τέλος του πολέμου, αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αρχικά στην πρώην Τσεχοσλοβακία και στη συνέχεια στη Γερμανία. Την δεκαετία του ’60 επέστρεψε στην Κρήτη προκειμένου να ξαναβρεθεί και από τότε είναι συχνός επισκέπτης του νησιού. ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ Υπηρετώντας στο Βρετανικό ναυτικό στη θέση του πυροβολητή ο κ. Τσάρλς Μπράιτ, ο δεύτερος συνομιλητής μας έζησε τη Μάχη της Κρήτης από τη θάλασσα. Υπηρετούσε στο παλιό βρετανικό θωρηκτό HMS Warspite. 'Η αποστολή μας ήταν να αποτρέψουμε γερμανική αποβίβαση από τη θάλασσα γι’ αυτό και συμμετείχαμε σε νυκτερινές επιχειρήσεις, μια εκ των οποίων κτυπήσαμε σκάφη με γερμανούς στρατιώτες που έρχονταν στην Κρήτη από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ομως από τους βομβαρδισμούς των Στούκας δεκτήκαμε πολλά πλήγματα και το πλοίο έπαθε μεγάλες ζημιές. Το συναίσθημα του να βρίσκεσαι μέσα σε ένα σκάφος την ώρα που δέχεται συνεχή πλήγματα είναι λίγο δύσκολο να περιγραφεί' εξηγεί. Για τον κ. Μπράιτ, η συνέχεια του πολέμου έφερε ένα σοβαρό τραυματισμό και πολλές ακόμα δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια έρχεται συνέχεια στην Κρήτη. 'Εχω έλθει πάνω από 10 φορές. Μπορώ να πω ότι είμαι φίλος του νησιού και της Ελλάδας' μας λέει.. ΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ Εξάλλου, η γενική γραμματέας της Ενωσης των Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης κα Μαουρίν Μος -ο πατέρας της οποίας σκοτώθηκε στη Μάχη- μας είπε ότι οι εν ζωή βετεράνοι είναι λίγοι πλέον σήμερα και γίνεται μια προσπάθεια από την Ενωση μέσω και των οικογενειών τους να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με την Κρήτη. 'Φέτος ήλθαν 4 βετεράνοι, υπάρχουν σε ζωή περίπου 20 στην Μ. Βρετανία από όσο γνωρίζουμε. Αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να φύγουν απο τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο όμως ακόμα και όταν φύγουν όλοι από τη ζωή, εμείς οι οικογένεις τους θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραβρισκόμαστε στις εκδηλώσεις, έτσι ώστε η θυσία τους να μην ξεχαστεί ποτέ' εξηγεί. 'Εζησα την κόλαση του Μάλεμε' 'Ημουν σκοπός το βράδυ από τις 19 στις 20 Μαΐου, επομένως το πρωινό της εισβολής ήμουν από τους λίγους στο σώμα μου που είχα όπλο μαζί. Γιατί οι περισσότεροι συνάδελφοί μου δεν είχαν όπλα' αφηγείται ο κ. Τζακ Μπέικερ, 96 ετών σήμερα, που υπηρετούσε στην ΡΑΦ, τη Βρετανική αεροπορία τον Μάιο του 1941 και η μονάδα του ήταν εγκατεστημένη στον χώρο όπου έγιναν οι πιο σκληρές και κρίσιμες μάχες, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Η περιοχή βομβαρδίζονταν για μέρες πριν την κάθοδο των αλεξιπτωτιστών. 'Είχαμε χάσει ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μας υποχωρώντας από την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι βομβαρδισμοί σε βάρος μας από τα Στούκας ήταν τρομακτικοί αλλά... είχαμε συνηθίσει αφού ήταν η καθημερινότητά μας για μέρες, για εβδομάδες. Πέφτοντας οι αλεξιπτωτιστές βάλαμε εναντίον τους με ό,τι είχαμε. Ομως τα πυρομαχικά μας ήταν περιορισμένα, έτσι δώσαμε τις θέσεις μας στους Νεοζηλανδούς στρατιώτες που ήταν πιο καλά εξοπλισμένοι γι’ αυτή τη μάχη καθώς εμείς ήμασταν όπως είπα στην αεροπορία. Στη συνέχεια άρχισαν να καταφτάνουν τα ανεμοπλάνα με τις ενισχύσεις στους αλεξιπτωτιστές και εμείς υποχωρήσαμε προς τα ανατολικά' τονίζει ο κ. Μπέικερ. Υποχωρώντας μαζί με τη μονάδα του προς τα Χανιά ο κ. Μπέικερ έφτασε μετά από δύο ημέρες. 'Γίνονταν μάχες παντού και πέσαμε τρεις φορές σε ενέδρες των ναζί, σε μια από αυτές έχασα τον καλύτερό μου φίλο. Παράλληλα συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί. Φτάνοντας στα Χανιά, ακολουθήσαμε τις υπόλοιπες μονάδες που υποχωρήσαν προς τα νότια. Εφτασα στα Σφακιά και μπήκα σε ένα Αυστραλιανό αντιτορπιλικό με το οποίο και έφτασα στην Αφρική. Παρά την ηλικία μου συνεχίζω και έρχομαι στους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης, σε μια ένδειξη τιμής για όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το νησί' καταλήγει ο συνομιλητής μας. Η διάσωση των συμμάχων Μετά τη Μάχη της Κρήτης χιλιάδες στρατιώτες των συμμάχων δεν κατάφεραν να διαφύγουν προς τη Βόρεια Αφρική. Με κίνδυνο της ζωής τους, πάρα πολλοί Κρητικοί τούς φιλοξένησαν στα σπίτια τους και φρόντισαν ώστε να έχουν τα απαραίτητα σε μια εποχή απίστευτων στερήσεων. Ταυτόχρονα αναζήτησαν τη δυνατότητα μέσω των αντάρτικων ομάδων ώστε να ανέβουν στο βουνό από όπου θα μεθοδεύονταν καλύτερα η έξοδος τους προς την Αφρική. Τα Κατσιφαριανά λίγο έξω από τα Χανιά ήταν ένα από τα πολλά χωριά που φιλοξένησαν συμμαχικούς στρατιώτες. Ο 8χρονος τότε Μανούσος Μπονάκης θυμάται: 'Είχαμε ανέβει στο βουνό κατά τη διάρκεια των μαχών της Μάχης της Κρήτης. Μέναμε σε σπηλιές προκειμένου να γλιτώσουμε από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς. Επίσης, υποχωρώντας οι σύμμαχοι, είχαν βάλει φωτιά σε μια αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν απέναντι από το σημερινό Συνεταιρισμό μανταρινοπαραγωγών, με αποτέλεσμα οι εκρήξεις να είναι συνεχείς. Μετά που ησύχασαν τα πράγματα, επιστρέψαμε σπίτι μας και βρήκαμε 3 Νεοζηλανδούς στο σπίτι του παππού μας, ο οποίος τους φιλοξενούσε. Εμεναν κρυμμένοι σπίτι μας, τους είχαμε δώσει και δικά μας ρούχα ώστε να μην φαίνεται ότι είναι στρατιώτες παρότι και εμείς δεν είχαμε, όχι ρούχα να βάλουμε αλλά ούτε να φάμε'. Ηταν η περίοδος που οι ναζί αναζητούσαν μανιωδώς στρατιώτες των συμμάχων που είχαν μείνει στην Κρήτη και απειλούσαν τους ντόπιους με εκτελέσεις σε περίπτωση που τους έβρισκαν στα σπίτια τους. 'Και οι ίδιοι οι Νεοζηλανδοί κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να παραμείνουν άλλο στο σπίτι όπου κρύβονταν, καθώς αν το ανακάλυπταν οι Γερμανοί, μπορεί να εκτελούσαν όλο το χωριό. Μαζί με τον πατέρα μου που με πήρε τους πήγαμε στον Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, κοντά στα σημερινά 'Ζαμάνια'. Εκεί ήταν και άλλοι Νεοζηλανδοί μαζεμένοι από τη γύρω περιοχή. Μετά από κάποιο διάστημα πήγαν με τα πόδια στο Θέρισσο και από εκεί στα νότια' λέει ο κ. Μπονάκης. Χρόνια μετά, κάποιος από τους Νεοζηλανδούς επέστρεψε στο χωριό προκειμένου να συναντήσει τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν, ωστόσο ο συνομιλητής μας δεν είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει. Ενας άλλος κάτοικος των Κατσιφαριανών ο ο 94χρονος Βασίλης Δασκαλάκης θυμάται πως κατά τη διάρκεια της κατοχής 'στη θείας μου της Θωμαΐτσας Μπικουβαράκη, έμεναν Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί. Τους είχαν ντύσει με δικά μας ρούχα για να μην ξεχωρίζουν και παράλληλα έψαχναν τρόπους ώστε να τους ανεβάσουν στο βουνό' αναφέρει. Για τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων του χωριού ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και ο διοικητής του 2ου εκστρατευτικού σώματος απέστειλαν γραπτό ευχαριστήριο στην τότε κοινότητα καθώς όπως ανέφεραν 'γνωρίζαμε ότι ντύσατε και θρέψατε τους άντρες μας όταν εσείς οι ίδιοι εστερούσασταν και γι’ αυτό υποφέρατε και κινδυνεύσατε. Σας είμαστε ευγνώμονες...'
ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ Θεραπεύονται οι μυκητιάσεις Δημοσιεύθηκε στις: 26-05-2012
Απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις και τα φυσικά και τεχνητά μέσα προστασίας τους δέρματος για τη θερινή περίοδο. Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίστηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα 'Εξελίξεις στη Δερματολογία και αφροδιοσολογία', που πραγματοποιήθηκε χθες και συνεχίζεται και σήμερα από το Ελληνικό Κολλέγιο Δερματολογία και Αφροδιοσολογίας στο ξενοδοχείο 'Κάλλιστον' στο Καλαμάκι. «Η γνώση πρέπει να διαχέεται παντού και η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα αλλά όλες οι επαρχιακές πόλεις», ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας και Αφροδιοσολογίας κ. Νίκος Σταυριανέας εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκαν τα Χανιά για αυτή την εκδήλωση. Αναφορικά με τη διάλεξη που θα γίνει σήμερα Σάββατο με θέμα 'Συνήθεις μυτηκιάσεις του καλοκαιριού', ο κ. Σταυριανέας επισήμανε πως οι μυτηκιάσεις «είναι ένα πολύ συνηθισμένο νόσημα και βεβαίως στην εποχή μας υπάρχουν σύγχρονα θεραπευτικά μέσα που δεν είχαμε στο παρελθόν και μπορούν να θεραπεύσουν καλά και αποτελεσματικά τις παθήσεις αυτές. Οι μυκητιάσεις μπορούν να προέρχονται από τον ίδιο τον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά, ακόμα το χώμα κάτι συχνό στα θερμά και υγρά κλίματα. Στη χώρα μας έχουμε τις λεγόμενες επιφανειακές μυκητιάσεις που αφορούν το δέρμα μόνο και δεν έχουμε τις συστηματικές μυτηκιάσεις που αφορούν τροπικά και υποτροπικά κλίματα, που μπορούν να προσβάλουν και εσωτερικά όργανα και είναι σοβαρότερες. Ολες αυτές τις μυτηκιάσεις μπορούμε να τις κάνουμε καλά φαρμακευτικά. Βέβαια πρέπει να πέρνουμε και τα απαραίτητα μέτρα, δηλ. θα πρέπει να έχουμε το δέρμα μας σε στεγνή μορφή, να έχουμε τα ατομικά είδη καθαριότητας, να μην ξαπλώνουμε στην άμμο, να έχουμε πάντα την πετσέτα μας. Όλα αυτά βοηθούν στην αντιμετώπιση των μυκητιάσων». Ερωτηθείς αναφορικά με την έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε πως «έχουμε ευτυχώς σύγχρονα αντηλιακά με υψηλό βαθμό προστασίας τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία Β΄ όσο και την Α΄. Είναι πολύ χρήσιμο να γίνει μια επανάληψη σε όλα αυτά τα δεδομένα των τεχνητών και φυσικών φίλτρων δεδομένου ότι έχουμε μια μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια σε προκαρκινικές βλάβες, μελανωμάτα, ειδικά για άτομα ανοιχτόχρωμα. Σημαντική είναι και η φυσική προστασία, να ντυνόμαστε μετά την έξοδο από τη θάλασσα, να βάζουμε σωστά το αντιλιακό στο πάχος που πρέπει και να το ανανενώνουμε όταν πρέπει και βέβαια να μην το παρακάνουμε σε ό,τι αφορά την έκθεσή μας στον ήλιο». Στη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου ξεχώρισε και η ομιλία του κ. Μανώλη Μανούσακα, που παρουσίασε νεότερα στοιχεία από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στην παλιά πόλη, στο πλαίσιο της γνωριμίας των συνέδρων με τα Χανιά.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ «Διατηρητέο μνημείο τα Ταμπακαριά» Δημοσιεύθηκε στις: 25-05-2012
Στο τελικό στάδιο για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης βρίσκεται το σχέδιο που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον χαρακτηρισμό ενός μεγάλου αριθμού κτηρίων των Ταμπακαριών ως διατηρητέων. Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες η υπόθεση του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του σημαντικού αυτού μνημείου για την πόλη των Χανίων και την Κρήτη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Ξυντάρη, αρχιτέκτονα μηχανικό, αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, η όλη διαδικασία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, ώστε να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα αναγνωρίσει το διατηρητέο των κτηρίων. «Ο χαρακτηρισμός των διατηρητέων βρίσκεται στο τελικό στάδιο αυτή τη στιγμή. Εχουν γίνει όλες οι διορθώσεις και συγκεκριμένα το Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου θα στείλει ένα τελευταίο διάγραμμα στο Υπουργείο προκειμένου να γίνει Υπουργική Απόφαση. Εχουν τελειώσει όλα τα διαδικαστικά θέματα των ενστάσεων, των διορθώσεων και μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Ξυνίδης. Συνολικά ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται 26 κτίσματα. Μεταγενέστερα έγιναν προτάσεις και για άλλα κτίσματα προκειμένου και αυτά να χαρακτηριστούν, ωστόσο, αυτό δεν έγινε για να μην καθυστερήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με το Γραφείο Παλιάς Πόλης ο χαρακτηρισμός και των υπόλοιπων κτηρίων μπορεί να γίνει σε δεύτερο βαθμό με νεότερη Υπουργική Απόφαση. Από το Τ.Ε.Ε. - τμ. Δυτικής Κρήτης o κ. Γιάννης Χριστοδουλάκης, αρχιτέκτων μηχανικός, που είχε συμμετάσχει στην επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου που καθόρισε τα όρια των διατηρητέων κτηρίων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν μεταγενέστερες κατασκευές, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη. Σημειώνεται ότι το Τ.Ε.Ε. εδώ και χρόνια είχε ζητήσει από το τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μια σειρά από ενέργειες για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως άμεσο επανακαθορισμό από την Κτηματική Υπηρεσία της γραμμής αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού, άμεση τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του έτους 1946, που προβλέπει ρυμοτόμηση των παλαιών κτηρίων και καθορισμό οικοδομικής γραμμής στο βόρειο όριο των οδών Βιβιλάκη, ώστε να μην ρυμοτομούνται τα κτίσματα, θεσμοθέτηση και αξιοποίηση της υπάρχουσας μελέτης ανάπλασης Ταμπακαριών που υπάρχει από το έτος 1994.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αυτοτελής κάθοδος στις εκλογές Δημοσιεύθηκε στις: 25-05-2012
Με θέμα την αυτοτελή εκλογική παρέμβαση που αποφασίστηκε στην ΠΣΕ συνεδρίασε προχθές η τοπική συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων. Η συζήτηση στηρίχτηκε στην επεξεργασία της προηγούμενης απόφασης του ΠΣE στις 13 Μάη, στις αποφάσεις των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών, στις απόψεις και τη συμβολή των μελών και των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας επαφών με άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο του καλέσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς εκλογικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς. Με ανακοίνωσή της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καλεί τα μέλη, τους συναγωνιστές και φίλους της, τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του μαζικού κινήματος να δώσουν την εκλογική μάχη από τη σκοπιά του δρόμου που έχει ανάγκη η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων με ΕΕ - ΔΝΤ -ΕΚΤ καθώς και όλων των σχετικών αντιλαϊκών μέτρων, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, πέρασμα των τραπεζών στο δημόσιο με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, άμεση πολιτική αναδιανομής του πλούτου, έξοδο από την ευρώ και την ΕΕ. Προϋπόθεση, αλλά και συνέπεια αυτού του δρόμου είναι η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και η δημοκρατία από τον λαό για τον λαό, η κατάργηση των ειδικών σωμάτων της ΕΛΑΣ, η απεμπλοκή από το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ». Και καταλήγει: «Ο αγώνας θα είναι σκληρός, η νίκη θα είναι του λαού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεχίζεται για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».
ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. Μαθηματικά για διαβασμένους Δημοσιεύθηκε στις: 25-05-2012
«Eύκολα θέματα, αρκεί να είχες διαβάσει», είπαν τα Χανιωτάκια από τα ΕΠΑ.Λ., που χθες διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις. «Αν είχες διαβάσει, τότε σίγουρα έγραφες», ανέφερε ο Γιάννης Μαρινάκης, τον οποίο και συναντήσαμε λίγο μετά την έξοδό του από το εξεταστικό κέντρο, στον χώρο του πρώην 'Δαίδαλου', στην οδό Μυλωνογιάννη. «Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Επειδή, όμως, είχα διαβάσει καλά, πιστεύω ότι τα έγραψα και καλά, όπως και τις προηγούμενες ημέρες», τόνισε ο Γιάννης Σημαντηράκης, ο οποίος και επιθυμεί να εισαχθεί σε Σχολή Πληροφορικής. «Η θεωρία ήταν μόνο λίγο δύσκολη, αλλά όλα τα υπόλοιπα εύκολα, κατά την άποψή μου. Αν είχες διαβάσει, τότε θα έγραφες καλά. Ελπίζω να πετύχω τον στόχο μου και να μπω στη Φυσικοθεραπεία Αθήνας», τόνισε ο Μιχάλης Αναστασάκης, ενώ η Τούνι Ελιόνα αναφέρθηκε στα χθεσινά θέματα λέγοντας πως «ήταν μέτριας δυσκολίας τα θέματα, όπως και γενικά των εξετάσεων μέχρι σήμερα. Θα ήθελα να εισαχθώ στο Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής στο Ηράκλειο και ελπίζω να τα καταφέρω». Τέλος, ο Αλέξανδρος Τσούτσας τόνισε πως «πήγα καλά. Αν είχα διαβάσει, θα είχα γράψει καλύτερα. Θέλω να περάσω Αθήνα όπου τύχει». «ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΓΙΔΕΣ» «Τα θέματα ήταν αναμενόμενα και δεν υπήρχαν παγίδες», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο μαθηματικός του φροντιστηρίου 'Μεθοδικό', κ. Γιάννης Καλικάκης. Ειδικότερα, ο κ. Καλικάκης υπογράμμισε πως «οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές είναι σίγουρο ότι δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία. Ηταν θέμα προετοιμασίας και διαβάσματος. Οσοι είχαν κάνει αυτά τα πράγματα σίγουρα έγραψαν πολύ καλά». Αλλαγές στο πρόγραμμα Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 15 Ιουνίου και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου λόγω της διενέργειας των Εθνικών Εκλογών στις 17 Ιουνίου. Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε σχετική εγκύκλιο στα σχολεία, στην οποία σημειώνεται ότι «τα σχολεία που θα χρησιμοποιηθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ως εξεταστικά κέντρα του Ειδικού Μαθήματος των Αγγλικών, την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, θα παραδοθούν στις αρμόδιες Αρχές στις 5 το απόγευμα». Επίσης, το Υπουργείο ζητά από τους διευθυντές των σχολείων «που διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λπ.) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους». Με άλλη εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τις Διευθύνσεις Εκπαιδευτικών, αλλά και τα σχολεία και το Υπουργείο Εσωτερικών ότι «λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 15 και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 καθώς τα σχολεία θα παραδοθούν στις Δημοτικές Αρχές το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου προκειμένου οι αίθουσές τους να χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα ψηφοφορίας. Ως εκ τούτου, οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της Στ’ τάξης θα αποσταλούν για την εγγραφή τους στα Γυμνάσια στις 14 Ιουνίου και την ίδια ημερομηνία θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου των υπολοίπων τάξεων». Στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου παρακαλούνται οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας να ενημερώσουν άμεσα τα σχολεία περιοχής ευθύνης τους. Επίσης, οι διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας οφείλουν να ενημερωθούν ενυπόγραφα.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ Επανασύνδεση ρεύματος σε σπίτι ηλικιωμένου Δημοσιεύθηκε στις: 24-05-2012
«Είναι ανάλγητοι να αφήνουν έναν άνθρωπο που μόλις έχει εγχειρησθεί χωρίς ρεύμα», είπαν τα μέλη της Παγχανιώτικης Συνέλευσης Ενάντια στα Χαράτσια, που χθες το απόγευμα προχώρησαν στην επανασύνδεση ρεύματος σε οικία ηλικιωμένου στην περιοχή της Χρυσοπηγής. Ο συγκεκριμένος άντρας πρόσφατα είχε υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσηλευτικό Ιδρυμα, για την οποία ξόδεψε ό,τι χρήματα είχε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει 1 - 2 λογαριασμούς του ηλεκτρικού και πριν από λίγες μέρες του έκοψαν το ρεύμα! Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' μέλη της Συνέλευσης τόνισαν ότι απόφαση των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν σε αυτή είναι «να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα». Ειδικότερα, η κα Ν. Λατινάκη επεσήμανε ότι «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του στην κρίση. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς ρεύμα, κανείς χωρίς φαγητό, κανείς χωρίς σπίτι. Σε οποιοδήποτε σπίτι κόβουν το ρεύμα μπορούν να επικοινωνήσουν στο 6972262463 για επανασύνδεση». Απευθυνόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία που είναι επιφορτισμένα με το κόψιμο του ρεύματος, τα μέλη της Συνέλευσης σημείωσαν πως «αυτοί που εισπράττουν 30 ευρώ για κάθε κόψιμο ρεύματος και που κόβουν ρεύμα σε 50 - 60 σπίτια ημερησίως να σκεφθούν ότι πάνω από τα χρήματα υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Δεν μπορούν να κόβουν το ρεύμα σε παραπληγικά παιδιά, σε ανέργους». Αλλο μέλος της Συνέλευσης σημείωσε πως με την πρακτική αυτή: «Διορθώνουμε μια κοινωνικη αδικία που έγινε με το μνημόνιο και επανορθώνουμε ένα κοινωνικό έγκλημα των κομμάτων του μνημονίου». Στην Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι συλλογικότητες Κίνηση Χανιωτών Ενάντια στα Χαράτσια, Κοινωνική Κουζίνα, Δίκτυο Ανταλλαγών, Συνελεύσεις Κατοίκων Ακρωτηρίου, Ν. Χώρας, Χαλέπας, Αμπεριάς, Βαρυπέτρου, Πρωτοβουλία κατοίκων Σούδας, ΕΛΜΕ Χανίων, Ενωση Γονέων, Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Ενωση Προστασίας Καταναλωτών, Σύλλογος Εργαζομένων ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χανίων, Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκής, ΚΑΠ 'Σπίθα' Χανίων, ΕΠΑΜ, 'Μαχόμενοι μηχανικοί', Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Χανίων και Γιατροί του Κόσμου Χανίων.
ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Υπόμνημα για διαγραφή του προστίμου Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 24-05-2012
Υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ζητά να διαγραφεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί για τη μη κατάθεση φορολογικής δήλωσης, απέστειλε το Δ.Σ. των Συσσιτίων της Σπλάντζιας. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το δυσβάσταχτο πρόστιμο, που φτάνει τα 7.448 ευρώ, ο πρόεδρος των Συσσιτίων, κ. Μανώλης Καλλιγέρης, απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας τη μεγάλη συμβολή της φιλανθρωπικής οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η είδηση του προστίμου, που δημοσιεύτηκε στα 'Χ.Ν.' στις 22 Μαΐου, προκάλεσε το ενδιαφέρον Μέσων Ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα, ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η στήριξη του απλού κόσμου. «Αποστείλαμε στο Υπουργείο Οικονομικών υπόμνημα και ζητάμε να απαλλαχτούμε από το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε και το οποίο είναι πραγματικά τεράστιο για τις οικονομικές μας δυνατότητες», σημείωσε μιλώντας στα 'Χ.Ν.'. Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν είχαν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις από τα Συσσίτια, όπως έχουν υποχρέωση ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ο κ. Καλλιγέρης ανέφερε πως «είχε αλλάξει η διοίκηση, το Δ.Σ. και νομίζαμε ότι είχαν γίνει οι φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο, δυστυχώς, δεν είχαν γίνει». Η είδηση πάντως του προστίμου, εκτός του ότι αναμεταδόθηκε από πολλά Μέσα Ενημέρωσης, προκάλεσε και το ενδιαφέρον του κόσμου. «Με πήραν τηλέφωνο δύο ραδιόφωνα από την Αθήνα, ο ανταποκριτής του Reuters και άλλα πολλά Μ.Μ.Ε. καθώς ούτε αυτοί μπορούσαν να πιστέψουν ότι μπήκε ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο σε έναν καθαρά Φιλανθρωπικό Σύλλογο όπως ο δικός μας. Ο κόσμος έχει σοκαριστεί από το πρόστιμο αυτό, γιατί γνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται. Μετά την αναγγελία της είδησης πέρασαν πάρα πολλοί Χανιώτες και μας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό», κατέληξε ο πρόεδρος των Συσσιτίων. Σημειώνεται ότι τα Συσσίτια προσφέρουν καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό, 300 μερίδες, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, Ελληνες και αλλοδαπούς, οδοντιατρική περίθαλψη δωρεάν από εθελοντές οδοντιάτρους, μηνιαία ενίσχυση σε άπορες οικογένειες σε είδη τροφίμων, ρουχισμού, υπόδησης και φαρμάκων, δωρεάν εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αντιμετώπιση εξολοκλήρου της δαπάνης αναγκαίας μετακίνησης ασθενών σε Νοσοκομεία των Αθηνών, οικονομική συμπαράσταση σε αποφυλακισμένους οικονομικά αδύνατα άτομα κ.ά.
AΠΟ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ Επίσκεψη στο γερμανικό καταφύγιο στον Πλατανιά Δημοσιεύθηκε στις: 24-05-2012
Ζωντανό Μουσείο ιστορικής μνήμης και πραγματικής καταγραφής των βασάνων που τράβηξε και ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της κατοχής είναι το γερμανικό καταφύγιο στον Πλατανιά, το οποίο χθες επισκέφθηκαν βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης. Το καταφύγιο που κατασκευάστηκε κάτω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, με καταναγκαστικά έργα που επέβαλαν οι ναζί στους κατοίκους της περιοχής, ανακατασκευάστηκε πλήρως πριν από δύο χρόνια από τους Πλατανιανούς που στόχο έχουν την μετατροπή του σε πραγματικό Μουσείο. «Πριν από 2 χρόνια αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καθαρίσουμε το καταφύγιο, το ηλεκτροφωτίσαμε, το αναδείξαμε με προσωπική εργασία. Απώτερος σκοπός να γίνει Μουσείο και να λειτουργεί καθημερινά ενημερώνοντας τους επισκέπτες του χωριού μας για το τι έγινε εδώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε καθώς έχουμε τη στήριξη του Δήμου και του δημάρχου», ανέφερε ο κ. Κυριάκος Λουραντάκης, εκ των κατοίκων που συνέβαλαν στην ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου. Σύμφωνα με τους κατοίκους απαιτείται έγκριση στατικότητας, μια επισκευή στη δυτική έξοδο και ένας μικρός εμπλουτισμός με υλικό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να μπορέσει να δεχθεί κόσμο. Ήδη ενδιαφέρον έχουν δείξει αρκετά τουριστικά γραφεία. Από τη μεριά του o δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ερωτηθείς ειδικά για το καταφύγιο υπογράμμισε πως «θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο του δυνατού να γίνει επισκέψιμο. Είμαστε σε επαφή με την τοπική εκκλησία και τους φορείς και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες για να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις». Σημειώνεται ότι κοντά στην είσοδο του καταφυγίου βρίσκεται μια ελιά κάτω από την οποία ήταν θαμμένος ένας Γερμανός στρατιώτης από τη Μάχη της Κρήτης. Επειδή σε αυτό το σημείο θα γινόταν η είσοδος του καταφυγίου και προκειμένου να μην βρεθεί ο θαμμένος στρατιώτης, που θα είχε ως αποτέλεσμα βαριά αντίποινα για το χωριό, οι κάτοικοι κατάφεραν να πείσουν τους Γερμανούς η είσοδος να γίνει λίγα μέτρα μακρύτερα ώστε -τάχα- να μην πειραχτεί η ελιά!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μα γιατί δεν συνεργάζετε ; Προκαλεί απορίες η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιατί ; Θα μπορούσε να διδαχθεί χρήσιμα πράγματα από την πείρα των προαναφερθέντων κομμάτων. Πως πχ. κατάφεραν να αποβιομηχανοποιήσουν μια ολόκληρη χώρα μετατρέποντας την από εξαγωγική οικονομία σε καθαρά εισαγωγική, πως διαλύθηκε ο πρωτογενής τομέας, πως διαχειρίστηκαν τους δημόσιους πόρους τόσα χρόνια, αγοράζοντας F-16 χωρίς νυκτερινό σύστημα σκόπευσης, άρματα χωρίς βλήματα, υποβρύχια που γέρνουν, την πρωτοπορία της οργάνωσης Ολυμπιακών αγώνων με κόστος που θα ζήλευαν 4 Ολυμπιάδες, τη γιγάντωση του πελατειακού κράτους, πως εξαφάνισαν μέσα σε μια διετία συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έκαναν καθεστώς την ελαστική εργασία, τη "δουλειά" που έκαναν στο περιβάλλον επιβραβεύοντας την αυθαιρεσία και υποβοηθώντας να κτιστεί άλλη μια ...Ελλάδα πάνω στις ακτογραμμές της αλλά πάνω από όλα τις...αγνές και ανιδιοτελείς προθέσεις τους, την...απουσία κάθε αλαζονείας και τον λιτό και απέρριτο βίο των πολιτευτών, βουλευτών και υπουργών τους. ΥΓ. Πάντως μετά από χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άλλαξαν την καραμέλα της αυτοδυναμίας που για χρόνια πιπίλιζαν με αυτήν την συνεργασίας και της οικουμενικής. Γιατί χρειάζονται και μερικές αλλαγές στη ζωή μας...έστω και στην καραμέλα. Γ.ΚΩΝ.
Τον κατάλαβαν! Στις τηλεπερσόνες των Αθηναικών καναλιών πήρε 30 χρόνια να αντιληφθουν την αλαζονία και την ανικανότητα των Παπανδρέου, Καραμανλή, Σαμαρά κτλπ. Ευτυχώς τον... Τσίπρα τον κατάλαβαν από την πρώτη εβδομάδα! Τα τζιμάνια ! Γ.ΚΩΝ.
Χανιά: Πρόστιμο 7.448 ευρώ στα Συσσίτια της Σπλάντζιας! 22/05/12 του Γιώργου Κώνστα Χανιώτικα Νέα
Το ποσό των 7.448 ευρώ ζητά από τα Συσσίτια της Σπλάντζιας η Εφορία Χανίων ως πρόστιμο για τη μη κατάθεση φορολογικής δήλωσης ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου τα τελευταία δύο χρόνια! Το ποσό είναι τεράστιο για τις δυνάμεις του Συσσιτίου και σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Μανώλη Καλλιγέρη, «τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 10 τόνους φαγητού». Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συσσιτίου, επιβάλλεται να γίνει άμεσα μια μείωση στο μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τα στερούνται οι οικονομικά αδύναμοι που στηρίζονται από τη δράση του Σωματείου. «Είναι ένα δυσβάστακτο βάρος για ένα Σωματείο που δεν είναι κερδοσκοπικό και ό,τι χρήματα παίρνουμε ως δωρεές τα δίνουμε για τις ανάγκες των συσσιτίων, του οδοντιατρείου και των υπόλοιπων δράσεών μας», λέει στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Καλλιγέρης, ο οποίος δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους που το κράτος απαιτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό. «Ο Δήμος Χανίων μας έβγαλε ένα ποσό 2.000 ευρώ ως επιχορήγηση για τις ανάγκες των συσσιτίων. Για να πάρουμε, όμως, τη δωρεά έπρεπε να βγάλουμε φορολογική ενημερότητα. Πήγα, λοιπόν, στην Εφορία, ζήτησα να την πάρουμε και μου είπαν ότι χρωστούσαμε φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2011 και το 2012. Το 2009 είχαμε καταβάλει στην Εφορία το ποσό των 471 ευρώ και το 2010 το ποσό των 612 ευρώ. Τώρα για να έχουμε φορολογική ενημερότητα χρειαζόμαστε 7.448,78 ευρώ, πράγμα αδύνατο. Η διαφορά είναι τεράστια από τα 471 ευρώ και τα 612 ευρώ που δώσαμε για το 2009 και το 2011, μας πάνε ξαφνικά στα 3.500 σχεδόν ευρώ τον χρόνο και συνολικά στα 7.448 για δύο χρόνια!», επισημαίνει ο κ. Καλλιγέρης. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εφορία, τα Συσσίτια αποτελούν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και είναι υποχρεωμένα να κάνουν φορολογική δήλωση, κάτι που δεν είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια. «Εμείς για λόγους κοινωνικούς ζητάμε να μειωθεί το ποσό που μας επιβλήθηκε και έχει να κάνει κυρίως με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι άνθρωποι στη Δ.Ο.Υ. Χανίων έδειξαν κατανόηση, αλλά μας είπαν ότι αυτό το ζήτημα αφορά το κράτος και το Υπουργείο. Ελπίζουμε ότι θα μας εισακούσουν», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλόπτωχοι Αδελφοί - Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας. Η δράση Σύμφωνα με τα στοιχεία των Συσσιτίων, έχουν πιστοποιηθεί ως φορέας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας με αριθμό μητρώου στο Εθνικό Μητρώο καθώς πληροί τις προϋποθέσεις ως προς τον σκοπό που υπηρετεί, ως προς τη δραστηριότητα και γενικά την αποτελεσματικότητα στις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες και την κάλυψη βασικών αναγκών. Είναι Ν.Π.Ι.Δ. και διοικείται από 7μελές Δ.Σ. Συντηρείται από την οικονομική ενίσχυση φιλάνθρωπων. - Προσφέρει καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό, 300 μερίδες, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, Ελληνες και αλλοδαπούς. - Προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη δωρεάν από εθελοντές οδοντιάτρους. - Μηνιαία ενίσχυση σε άπορες οικογένειες σε είδη τροφίμων, ρουχισμού, υπόδησης και φαρμάκων. - Δωρεάν εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. - Στη βιβλιοθήκη υπάρχει δυνατότητα δανεισμού βιβλίων καθώς και άλλες δραστηριότητες για τη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών με την καθοδήγηση εθελόντριας. - Αντιμετώπιση εξολοκλήρου της δαπάνης αναγκαίας μετακίνησης ασθενών σε Νοσοκομεία των Αθηνών. - Οικονομική συμπαράσταση σε αποφυλακισμένους οικονομικά αδύνατα άτομα. - Διάφορες άλλες δραστηριότητες τις οποίες τους ζητούν να καλύψουν άλλοτε ο Δήμος, εφημέριοι για τους ενορίτες τους και άλλοι κοινωνικοί φορείς της πόλης. Οι μοναδικοί έμμισθοι είναι η μαγείρισσα και μια κοπέλα που βοηθά στη γραμματειακή υποστήριξη και όλες οι υπόλοιπες εργασίες γίνονται από εθελοντές. «Το έργο είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση. Επίσης η ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών ιατρών, οδοντιάτρων και λοιπών είναι αξιοθαύμαστη. Επώνυμα και ανώνυμα προσφέρουν χρήματα, είδη τροφίμων, ρουχισμού για ενίσχυση του έργου κάτοικοι της πόλης. Είναι μια μονάδα κοινωνικής φροντίδας που εξυπηρετεί καθημερινά 300 ανθρώπους σε πλήρες γεύμα, ενώ παράλληλα έχουν πρόσβαση και στις προαναφερόμενες υπηρεσίες».
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΑΛΑΤΑ Εικόνες εγκατάλειψης Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 23-05-2012
«Είδαμε τις επιτύμβιες στήλες και τα ελαιόδεντρα που είχαν φυτέψει οι άνθρωποί μας μέσα στα αγριόχορτα, σε επιτύμβιες στήλες να λείπουν οι πινακίδες, άλλες να έχουν υποστεί ζημιές. Μια εικόνα εγκατάλειψης που μας στεναχώρησε όλους», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' η γενική γραμματέας του Συλλόγου Βετεράνων της Μάχης της Κρήτης και των οικογενειών τους, κα Μαουρίν Μος. Στον χώρο του μνημειακού συγκροτήματος βρέθηκαν αυτές τις ημέρες οι λίγοι εναπομείναντες βετεράνοι και οι οικογένειές τους προκειμένου να δουν τον χώρο που ετοίμασαν οι ίδιοι πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο η εικόνα της εγκατάλειψης τους αναστάτωσε. Εμφανώς απογοητευμένη η κα Ντόρις Μπένσον. Ο άντρας της πολέμησε με τους πεζοναύτες και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους ναζί στη Χώρα Σφακίων. «Το 2008 κατά τη διάρκεια των τελετών για την 67η τότε επέτειο της Μάχης της Κρήτης 12 βετεράνοι φύτεψαν στον χώρο του μνημειακού συγκροτήματος της Μάχης της Κρήτης στον Γαλατά ισάριθμα ελαιόδεντρα και μπροστά σε αυτά τοποθετήθηκαν επιτύμβιες στήλες με τα ονόματά τους. Ανάμεσά τους και ο άντρας μου. Τα ελαιόδεντρα συμβόλιζαν τη σύνδεσή τους με την Κρήτη και τοποθετήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο όπου κάποτε θα ολοκληρωθεί το μνημειακό συγκρότημα. Μέχρι πέρυσι τα αγριόχορτα κόβονταν, ο χώρος διατηρείτο σε αξιοπρεπή κατάσταση», αναφέρει η κα Μπένσον. Ωστόσο, η εικόνα που αντίκρυσαν με την άφιξή τους στα Χανιά για τους φετινούς εορτασμούς της Μάχης ήταν αποκαρδιωτική. «Τέσσερα χρόνια μετά η εικόνα που είδαμε μας σόκαρε. Τα χόρτα είχαν καλύψει τις πέτρες με τα ονόματα και σχεδόν ακόμα και τα ελαιόδεντρα. Επίσης, μερικές πέτρες είχαν πάθει ζημιά και είχαν αποκολληθεί οι πινακίδες τους. Είναι ντροπή. Ο άντρας μου πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο και δεν είδε αυτήν την εικόνα», υπογραμμίζει η κα Μπένσον. Οι οικογένειες των βετεράνων καθάρισαν με δική τους πρωτοβουλία τον χώρο μπροστά στις επιτύμβιες στήλες, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. «Καταλαβαίνουμε ότι με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί το Μνημειακό Συγκρότημα, ίσως να μην γίνει και ποτέ ή να μην το προλάβουν οι βετεράνοι. Ωστόσο, όμως, το να μείνει ο χώρος σε αξιοπρεπή κατάσταση ειδικά αυτές τις ημέρες της επετείου δεν νομίζουμε ότι είναι δύσκολο. Είμαστε προβληματισμένοι από την εικόνα που συναντήσαμε», καταλήγει η κα Μος.
ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ Δεύτερη πατρίδα μας το Μάλεμε
"Το Μάλεμε θα είναι για μας πάντα η δεύτερη πατρίδα μας". Με αυτά τα λόγια οι 4 Βρετανοί βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης απευθύνθηκαν σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς του Δ.Σ. της περιοχής στην ευχαριστήρια εκδήλωση για την παραχώρηση διαδραστικών πινάκων αξίας 5.500 ευρώ και την ανακατασκευή της παιδικής χαράς του σχολείου με χρήματα του Συλλόγου των Βετεράνων της Μάχης. Λίγο μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης η εκπρόσωπος των βετεράνων κ. Μόριν Μορς δήλωσε την μεγάλη χαρά των βετεράνων που είδαν ότι το δώρο τους για το σχολείο αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο για το καλό των μαθητών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορευτικό από μαθητές του σχολείου, ακολούθησαν τραγούδια, χορός από το συγκρότημα του Γ. Αγιασμενάκη με τη συνοδεία πάντα της μπάντας της 5ης Μεραρχίας. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκαν τα μικρά παιδιά στο ευχαριστήριο μήνυμα τους προς τους βετεράνους, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Βλαζάκης ευχαρίστησε θερμα τους προσκεκλημένους για τη στήριξη τους και τόνισε την βεβαιότητα του πως "η σχέση αγάπης που έχει δημιουργηθεί με το σχολείο μας να κρατήσει πολλά χρόνια." Στον σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής του σχολείου κ. Μανωλης Μαρτσάκης απευθυνόμενος στους βετεράνους της Μάχης της Κρήτης σημείωσε πως:"Δείξατε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για τη νέα γενιά, τα παιδιά του Μάλεμε, για την τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε. Σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα βρήκαμε ανέλπιστη βοήθεια. Για μας εσείς είστε οι πραγματικοί δάσκαλοι. " Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης και οι αντιδήμαρχοι κ. Καλαιτζάκης και Μαλακωνάκης.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ Ανυπόστατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο Ανάστατη είναι η κοινωνιά της Κουντούρας και της ευρύτερης περιοχής με αρνητικά δημοσιεύματα σε ενημερωτικά site στο διαδίκτυο για την γιορτή τομάτας που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Κουντούρα και την επιχορήγηση 2.500 ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στα site σημειώνοντας πως δόθηκαν 2.500 ευρώ για τους καφέδες της γιορτής τομάτας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων της Κουντούρας. "Καταρχή η γιορτή της τομάτας στην Κουντούρα είναι γνωστή σε όλη την Κρήτη, γίνεται κάθε χρόνο. Κατά δεύτερον τα δημοσιεύματα αυτά δεν αναφέρουν ότι η όλη εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Υπουργείου με το Σύλλογο" αναφέρει ο κ. Αντώνης Μπιτσάκης, αντιδήμαρχος Καντάνου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Κουντούρας, και συμπληρώνει πως "η η γιορτή αυτή γίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου στην περιοχή της Κουντούρας. Στόχο έχει να ανάδειξη το προϊόν της τομάτας, πως ξεκίνησε η καλλιέργεια της μέσα από φωτογραφικό υλικό παλιών εποχών για να το δουν επισκέπτες, προσφέρθηκε κέρασμα με τα προϊόντα που καλλιεργούμε τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και άλλα κηπευτικά. Όλα αυτά έγιναν στα πλαίσια της προβολής των προϊόντων και που ορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την διαφήμιση τους". Αναφορικά με τα δημοσεύματα ο κ. Μπιτσάκης τονίζει πως "υπήρξαν site που ειρωνεύτηκαν ότι ο Σύλλογος Γυναικών χρησιμοποίησε τα 2.500 ευρώ για τους καφέδες. Εχουν ενοχληθεί πολύ οι γυναίκες και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, γιατί απευθύνονται σε αγρότισσες που έχουν φάει τα κομμάτια τους και τα χέρια τους στα χωράφια, αλλά και για να οργανώσουν τη γιορτή τομάτας. Είναι κακοπροαίρετα και έχουν σκοπιμότητα και δεν αναφέρουν καθόλου ότι πρόκειται για συνδιοργάνωση."

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Γράφοντας για την αλληλεγγύη Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 21-05-2012
«Θέλαμε απλά να αναδείξουμε την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πλέον μας αγγίζει όλους», λένε οι μικροί δημοσιογράφοι του μαθητικού περιοδικού του 5ου Γυμνασίου Χανίων, που κέρδισαν το 1ο πανελλήνιο βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ στον ετήσιο διαγωνισμό της εφημερίδας 'Τα Νέα'. Με τη στήριξη και την καθοδήγηση των καθηγητριών τους φιλολόγων, κας Μαρίας Κατσαρού και κας Βάσως Πατινιωτάκη, τα παιδιά κέρδισαν το πρώτο βραβείο για το 4σέλιδο ρεπορτάζ τους με τίτλο 'Αλληλεγγύη', που ερευνά τις κοινωνικές δράσεις στην πόλη και στη γειτονιά τους στην Ελλάδα του Μνημονίου. Επιτόπια έρευνα στο συσσίτιο της 'Κοινωνικής κουζίνας' και συζήτηση με σιτιζόμενους και μέλη της πρωτοβουλίας, συνέντευξη με τον πατέρα Α. Σαπουνάκη, αλλά και επίσκεψη στα γραφεία των 'Γιατρών του Κόσμου' και συνομιλία με μέλος του Δ.Σ. της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Ολα αυτά δοσμένα με μεγάλη δημοσιογραφική ακρίβεια και με πραγματική παιδική - εφηβική ευαισθησία. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ «Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα συσσίτια, σε μια εποχή που έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά ο αριθμός τους και στην πόλη μας, αλλά ακόμα και στη γειτονιά μας τη Νέα Χώρα», λέει η Μαρία Πόποβα. Η Αφροδίτη Μαυροματάκη και η Αλεξάνδρα Λιονάκη ήταν ανάμεσα στα παιδιά που επισκέφθηκαν το συσσίτιο της 'Κοινωνικής Κουζίνας'. «Το σημαντικό είναι ότι μιλήσαμε με ανθρώπους που έτρωγαν εκεί. Μιλήσαμε με δύο μετανάστες που μας εξήγησαν τους λόγους που έφυγαν από τη χώρα τους και πώς βρέθηκαν στην Κρήτη. Ηταν για μας ένα μάθημα ζωής», λέει η Αλεξάνδρα, ενώ η Αφροδίτη υπογραμμίζει πως «μέσα από το κείμενο θέλαμε να μεταφέρουμε ακριβώς τα γεγονότα και να μεταδώσουμε πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι οι αναγνώστες, αν βρίσκονταν μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους». Γιατί, όμως, δεν διάλεξαν κάποιο άλλο θέμα, πιο ευχάριστο και πιο συμβατό με την εφηβική αθωότητα, είναι το ερώτημά μας; «Διανύουμε μια περίοδο πολύ δύσκολη, επομένως δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να γράφαμε για θέματα όπως την αγαπημένη μας ομάδα, ο αθλητισμός, το Διαδίκτυο, αλλά για θέματα που αφορούν την κοινωνία και για προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον», απαντά ο Στέφανος Μαυροδημητράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τζίνα Αναστασάκη. «Δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή ευχάριστα, θέλαμε να αναδείξουμε μια άλλη πραγματικότητα που πλέον βιώνουν όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας», αναφέρει. ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ Οι μαθητές βρέθηκαν και στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και η Ελένη Δασκαλάκη πήρε συνέντευξη από τον παπά Αντώνη στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της 'Αλληλεγγύης'. «Προσωπικά μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η στήριξη που προσφέρει η συνοικία στα συσσίτια, αλλά και το ενδιαφέρον των παιδιών γι’ αυτά, ακόμα και του Δημοτικού. Ζητήσαμε να δούμε κάποιους από αυτούς που σιτίζονται, αλλά μας είπαν ότι καλύτερα όχι καθώς πολλοί εξ αυτών δεν θα ’θελαν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους. Πολλοί είναι άνθρωποι της γειτονιάς μας», λέει η Ελένη. ΣΤΟΥΣ 'ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ' Ενας άλλος τομέας που επικέντρωσαν την έρευνά τους οι μικροί δημοσιογράφοι ήταν αυτός της ιατρικής βοήθειας. Γι’ αυτό και μίλησαν με το μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης κα Ελευθερία Μουλουδάκη, ενώ μερικά παιδιά επισκέφθηκαν και το ιατρείο της οργάνωσης στην οδό Μπουνιαλή. «Γνωρίζαμε από παλιά την ύπαρξη της οργάνωσης και είχε πολύ ενδιαφέρον να μιλήσουμε με κάποιον μέσα από αυτή. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι πλέον υπάρχει πολύ κόσμος που δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικούς γιατρούς ή σε Νοσοκομεία και αναζητά ιατρική βοήθεια στους 'Γιατρούς του Κόσμου'», είναι τα λόγια του Χρήστου Μαρονικολάκη, ενώ η Ραφαέλα Βαγγέλη έμεινε άφωνη από τις αφηγήσεις για τις αποστολές των 'Γιατρών του Κόσμου' σε χώρα όπως η Ουγκάντα. «Μας είπαν ότι τα παιδιά της Ουγκάντα, παρά του ότι ζουν σε τραγικές συνθήκες, είναι τα πιο χαρούμενα παιδιά που έχουν δει ποτέ, έχουν ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους την ελπίδα», σημειώνει. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έβαλε σε πολλές σκέψεις τα παιδιά, προκάλεσε συζητήσεις, προβληματισμό. «Πολλές φορές δεν είναι ανάγκη να δώσουμε κάποιο χρηματικό ποσό ή φαγητό. Αρκεί να πεις στον άλλο ότι είμαι δίπλα σου, να του πεις μια ζεστή κουβέντα. Αυτό είναι το κυριότερο», είναι τα λόγια του Γιώργου Καλαϊτζιδάκη, δείγμα των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους μαθητές. «Αυτή τη στιγμή σε κάθε γωνιά της γης υπάρχει ένας άνθρωπος που υποφέρει. Ενα πιάτο φαγητό και η σκέψη μας ίσως είναι η καλύτερη στήριξη», καταλήγει η Μαρία Χατζηγιάννη. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «Οταν ξεκινούσαμε στην αρχή της χρονιάς δεν περίμενα ότι θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, πόσο μάλλον τη βράβευση. Χάρη στη βοήθεια των καθηγητριών μας, που μας έδωσαν ιδέες και μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι με την προσπάθειά μας θα τα καταφέρουμε», λέει η Ελένη Δασκαλάκη. Η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, Λυδία Αλεξανδρίδη, επισημαίνει πως «αγχωθήκαμε μόνο στο τέλος για να προλάβουμε την έκδοση. Αν είχαμε παραπάνω χρόνο το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα καλύτερο», ενώ η Δήμητρα Μακράκη σημειώνει πως, παρά τον λιγοστό χρόνο, το βεβαρημένο πρόγραμμα των παιδιών, όλοι όσοι συμμετείχαν στην έκθεση κατάφεραν να πετύχουν. Τα παιδιά μιλάνε με θερμά λόγια για τις εκπαιδευτικούς τους κες Μαρία Κατσαρού και Βάσω Πατινιωτάκη και τη στήριξή τους. Χαρακτηριστικά ο Στέφανος Μαυροδημητράκης αναφέρει πως «αν δεν είχαμε τις καθηγήτριές μας και τη βοήθειά τους δεν πιστεύω ότι θα έβγαινε αυτό το περιοδικό. Ξόδεψαν πάρα πολύ χρόνο και κόπιασαν για να μας βοηθήσουν». Μια έρευνα για τα γκράφιτι «Πήγαμε σε διάφορες περιοχές, επισκεφθήκαμε όλα τα σχολεία, εντοπίσαμε τα γκράφιτι, τα φωτογραφίζαμε και γράφαμε μερικά πράγματα για το καθένα», εξηγεί ο Γιώργος Δετοράκης, ένα από τα παιδιά που έκαναν το ρεπορτάζ για τα γκράφιτι που καλύπτει ένα τρισέλιδο του περιοδικού. Αν και μόλις 'πρωτάκια' τα παιδιά έκαναν μια αξιόλογη δουλειά αναζητώντας στοιχεία για την τέχνη αυτή. «Προσωπικά μου άρεσε πολύ αυτό που κάναμε», επεσήμανε ο Δημήτρης Γκέκας, ενώ ο Γιώργος Κωνσταντινίδης τονίζει πως «πλέον σε κάθε περιοχή βλέπεις γκράφιτι, είναι πολύ διαδεδομένο. Βέβαια υπάρχουν και ζητήματα, όταν γίνονται σε τοίχους σπιτιών καθώς είναι πολλοί εκείνοι που το θεωρούν βανδαλισμό. Ισως αν γίνονταν σε παλιά σπίτια και εργοστάσια που είναι εγκαταλελειμμένα να μην υπήρχαν προβλήματα». Συμφωνώντας μαζί του ο Αλέξανδρος Παπαδάκης συμπληρώνει πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για γκράφιτι ή να ενσωματωθούν ως τέχνη σε εκδηλώσεις όπως πρόσφατα το 'School festival'. «Για πολλά παιδιά το γκράφιτι είναι τρόπος ζωής. Επικοινωνούν μέσα από αυτό και θέλαμε να το δείξουμε αυτό με το δικό μας ρεπορτάζ», τονίζει ο Δημήτρης Γαυγιωτάκης. Τέλος, ο Κώστας Βαλίνης εκτιμά πως μέσα από το γκράφιτι εκφράζονται συναισθήματα και στην ουσία αποτελεί μια ξεχωριστή γλώσσα, που θα ήταν καλό να μένει σε τοίχους κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται». Μια ματιά στις σχέσεις των δύο φύλων Ενα τολμηρό, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό θέμα, επιχειρούν να προσεγγίσουν οι μαθήτριες που πραγματοποίησαν το ρεπορτάζ για τις σχέσεις των δύο φύλων που επίσης βρίσκεται στο περιοδικό του σχολείου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η συνέντευξη (ανώνυμη) με παιδιά για τις πρώτες ερωτικές τους σχέσεις στα εφηβικά τους χρόνια, η συνέντευξη με ψυχολόγο, αλλά και γυναικολόγο. «Σκεφθήκαμε ότι το θέμα αυτό απασχολεί πολλά παιδιά. Θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις τους και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ χρήσιμο και για τους γονείς», εξηγεί η Μαρία Χατζηγιάννη, ενώ η Εμμα Χατζαριάν τονίζει πως «στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε να ενημερωθούν και να μην κάνουν λανθασμένα βήματα που θα τους σημαδέψουν για την υπόλοιπη ζωή τους. Διαπιστώσαμε και εμείς ότι τα περισσότερα παιδιά ξέρουν πράγματα. Με εξαίρεση ίσως τα αγόρια που είναι λιγότερο συναισθηματικά και σκέφτονται... το άλλο». Η Μαρία Χατζηγιάννη συμπληρώνει πως «το ρεπορτάζ είχε περισσότερο στόχο τα κορίτσια να μην καταπιέζονται από τη σχέση τους».