Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Προς το τέλος η καλλιέργεια εσπεριδοειδών; Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 16-01-2013 09:20:17
Μείωση 50% παρατηρείται στη χυμοποίηση πορτοκαλιών την τελευταία τριετία καθώς η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών παρουσιάζει κατακόρυφη φθίνουσα πορεία στα Χανιά. Ενώ ετησίως η ΒΙΟ.ΧΥΜ. χυμοποιούσε 8 - 8.500 τόνους πορτοκαλιών, πέρυσι παρέλαβε μόλις 4.000 τόνους, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον για την αγορά χυμών της υπερπολλαπλασιάστηκε! Ανάλογα κινείται η χυμοποίηση και φέτος καθώς οι παραγωγοί φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει ολοκληρωτικά το συγκεκριμένο προϊόν. «Στα πορτοκάλια και στις τρεις ποικιλίες (μέρλιν, κοινά, βαλέντσια) χυμοποιήσαμε 4 χιλιάδες τόνους το 2012, όταν ο μέσος όρος τα προηγούμενα χρόνια ήταν 8 - 8.500 τόνους. Ηταν από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά την προσκόμιση εσπεριδοειδών. Γκρέιπ φρουτ είχαμε 223 τόνους και λεμόνια είχαμε μόλις 1.200 κιλά!», εξηγεί στα 'Χ.Ν.' ο διευθυντής της ΒΙΟ.ΧΥΜ. κ. Γιώργος Σκουλάς. «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» Αυτές τις ημέρες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Παχιανά έχει ξεκινήσει η παραλαβή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Ωστόσο και φέτος η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη, καμία σύγκριση με τις ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίζονταν μπροστά στην πλάστιγγα του εργοστασίου πριν από μερικά χρόνια. Βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι το ότι δεν υπάρχει παραγωγή πλέον, έχουν εγκαταλείψει εντελώς τις καλλιέργειες. Η ΒΙΟ.ΧΥΜ. δεν κάνει εμπόριο πορτοκαλιών, απλώς παραλαμβάνει το αδιάθετο πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, αυτό που δεν μπορεί να πάει στο τραπέζι μας είτε γιατί είναι πολύ χοντρό είτε πολύ ψιλό είτε φουσκωμένο είτε έχει αλλοιωμένη φλούδα. Τα έξοδα του παραγωγού για να το κόψει και να το μεταφέρει είναι περίπου 3 λεπτά το κιλό. Αυτό που λέμε είναι ότι φέρτε το στη ΒΙΟ.ΧΥΜ., σας καλύπτουμε τα έξοδα αυτά και σας δίνουμε 2 - 3 λεπτά. Οταν, όμως, η εμπορία πορτοκαλιού είναι στα 7 - 8 λεπτά το κιλό, πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει η χυμοποίηση που δίνει 5 λεπτά;», αναφέρει ο κ. Σκουλάς. Η εικόνα των εγκαταλελειμμένων πορτοκαλεώνων είναι συνηθισμένη για όποιον βρεθεί στην περιοχή του Φουρνέ, του Αλικιανού, στο Γεράνι και στο Νιο Χωριό. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΒΙΟ.ΧΥΜ. «όταν δεν υπάρχει μέση εγγυημένη, ελάχιστη τιμή, περίπου 15 λεπτά, δεν μπορεί να ανακάμψει το προϊόν. Με μια τέτοια τιμή ο κόσμος θα τα καλλιεργούσε τα πορτοκάλια. Θα έπαιρνε 15 λεπτά από το βρώσιμο πορτοκάλι, άλλα 6 - 7 λεπτά από τη χυμοποίηση και με αυτές τις τιμές του μένει κάτι στην τσέπη, είναι βιώσιμο το επάγγελμα. Αντίθετα το βρώσιμο πορτοκάλι φεύγει 7 - 8 λεπτά από τον παραγωγό και στην Αθήνα - Θεσσαλονίκη πουλιέται και 70 και 90 λεπτά. Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που σε αυτό το χάσμα επωφελούνται πάρα πολλοί μεσολαβητές, αλλά όχι ο παραγωγός». ΟΙ ΤΙΜΕΣ Η ΒΙΟ.ΧΥΜ. για φέτος δίνει στον παραγωγό 5 λεπτά για τα πορτοκάλια, στην ποικιλία των κοινών πορτοκαλιών 8 λεπτά και 12 για τα μανταρίνια και τα λεμόνια. «Είναι οι ανώτερες που μπορούμε να δώσουμε. Για να παράξουμε ένα κιλό συμπυκνωμένο χυμό μανταρίνι θέλουμε 20 κιλά μανταρίνια. Θέλουμε δηλαδή 2,5 ευρώ για 1 κιλό χυμό. Εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα με αυτές τις τιμές, όμως, συνεχίζουμε να το παίρνουμε, γιατί η χανιώτικη ποικιλία υπάρχει μόνο εδώ, στη Χίο και στη Σικελία. Αν σταματήσουμε τη χυμοποίηση, τότε σταδιακά θα χαθεί το μανταρίνι από τα περιβόλια μας». ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΤΗΣΗ Την ίδια στιγμή που η προσφερόμενη ποσότητα είναι μικρή από μεριάς των παραγωγών είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση για τους χυμούς της ΒΙΟ.ΧΥΜ. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Μας ζητάνε αυτήν τη στιγμή 600 τόνους συμπυκνωμένο χυμό και έχουμε 250 τόνους και αυτό είναι λυπηρό. Και επειδή είμαστε συνεταιριστική εταιρεία δεν θα φέρουμε από έξω όπως θα έκανε ο κάθε ιδιώτης, αυτό ήταν το μόνο εύκολο. Αυτός δεν είναι ο χαρακτήρας της ΒΙΟ.ΧΥΜ. Προσπαθούμε να βρούμε τον χυμό από εδώ», λέει ο κ. Σκουλάς. Σε αυτό το πλαίσιο η ΒΙΟ.ΧΥΜ. θα προχωρήσει όπως υποστηρίζει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. «Η ΒΙΟ.ΧΥΜ., ως συνεταιριστική επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή παραμένει ένας πυλώνας για την τοπική αγροτική οικονομία. Αν είχε κλείσει, τι θα συνέβαινε; Πού θα πήγαινε η παραγωγή;». Είδος Χυμοποίηση σε τόνους Μέρλιν 3.040.504 Κοινά 606.378 Βαλέντσια 377.070 Μανταρίνια 134.920 Λεμόνια 1.260 Γκρέιπ φρουτ 223.920

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου