Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ 2020 ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ Γέμισε ο Χ.Υ.Τ.Υ. Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 27-04-2013 08:56:18 Διάρκεια ζωής μόλις 30 μηνών έχει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Ακρωτήρι, με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. να προχωρεί από την επόμενη εβδομάδα στην έγκριση της μελέτης επέκτασης του Χ.Υ.Τ.Υ. κατά 70 στρέμματα. Το ζήτημα θεωρείται μείζον για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα που λειτουργεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. «Αυτή τη στιγμή ο Χ.Υ.Τ.Υ. έχει δύο με τρία χρόνια ζωής. Στο Συμβούλιο της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. τη Δευτέρα εγκρίνουμε την οριστική μελέτη του έργου επέκτασης του Χ.Υ.Τ.Υ. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει συζητήσεις με την Περιφέρεια για την ένταξή του στα Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Κρήτης. Συγχρόνως εμείς θα προχωρήσουμε και την απαλλοτρίωση του χώρου, έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Γι’ αυτό τον λόγο προχωρούμε και σε σύμβαση με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. για τη χαρτογράφηση του χώρου», επεσήμανε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κ. Βασίλης Καστρινάκης. Πάντως με το κόστος κατασκευής του νέου 'κυττάρου' -επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ., ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ- εκφράζεται προβληματισμός αναφορικά με την εύρεση του απαραίτητου χρηματοδοτικού προγράμματος καθώς, όπως είναι γνωστό, τα Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Κρήτης είναι 'υπερφορτωμένα' από έργα μεγάλου κόστους και θεωρείται δύσκολο να μπορούν να ενταχθούν όλα. Οι προδιαγραφές κατασκευής προβλέπουν την τοποθέτηση μανδύα, συστήματος συγκέντρωσης των υγρών αποβλήτων σε μία έκταση 70 στρεμμάτων που θα απαλλοτριωθούν. Την ίδια στιγμή, προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους που τα δύο 'κύτταρα' του Χ.Υ.Τ.Υ. γέμισαν τόσο γρήγορα, ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε ότι η πλήρωσή τους θα γινόταν μετά το 2020. Ο διευθυντής του εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης, κ. Κώστας Πατεράκης, απαντά πως «σήμερα το 40% των σύμμεικτων απορριμμάτων περνά από το εργοστάσιο και το υπόλοιπο 60% πηγαίνει στον Χ.Υ.Τ.Υ. Αρα καταλαβαίνει κανείς ότι γεμίζει πιο γρήγορα από ό,τι σχεδίαζαν οι μελέτες. Θα μπορούσαμε να περνάμε από το εργοστάσιο το 100% των απορριμμάτων, αλλά τότε όμως το κόστος για τον δημότη θα ήταν πολλαπλάσιο. Τη στιγμή μάλιστα που στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια διαχείριση, υπάρχουν ακόμα οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής και το κόστος είναι πολύ μικρό». Οπως εκτιμά ο κ. Πατεράκης «με τον εκσυγχρονισμό της μηχανικής διαλογής θα πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα μειώσουμε τον όγκο των υπολειμμάτων που θα καταλήγουν στον Χ.Υ.Τ.Υ.».

1 σχόλιο:

  1. Σε μια εποχή που λόγο κρίσης τα αστικά απορρίμματα, κατά τεκμήριο, μειώνονται, στα Χανιά,τα 'κύτταρα' του Χ.Υ.Τ.Υ. εξαντλούνται με "αστρονομική ταχύτητα".

    Είναι αστείο, εκ πρώτης όψεως, να ισχυριζόμαστε ότι το κόστος των 10 εκατομμυρίων για να ανοίξει ένα νέο κύτταρο, είναι περισσότερο συμφέρον από το οριακό κόστος για αυξημένη επεξεργασία των ποσοτήτων σύμμεικτων.

    Θα μιλήσομε ποτέ με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία? Θα δούμε ποτέ ένα ισοζύγιο απορριμμάτων? Μέχρι πότε θα έχουν την απορία εκείνοι που διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους και υποστηρίζουν την ανακύκλωση, αν τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν ή δεν καταλήγουν κι αυτά στους Χ.Υ.Τ.Υ.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή