Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Kαλή η ποσότητα, καλύτερη η ποιότητα ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 08-08-2013 10:04:54 Αναμφισβήτητα και αυτόν τον Αύγουστο τα Χανιά αποτελούν έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλος ο αριθμός των αυξήσεων από το εξωτερικό, ικανοποιητική και η εσωτερική κίνηση. Την ίδια στιγμή, μια κουβέντα με τους καταστηματάρχες εστίασης φανερώνει ότι υπάρχει θέμα. «Δεν είναι μόνο η ελληνική κρίση. Κρίση υπάρχει και στην Ευρώπη. Το βλέπουμε στους ξένους πελάτες μας. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που είχαμε τα τελευταία χρόνια στο κατάστημά μας ο κάθε ξένος πελάτης άφηνε 14 ευρώ, φέτος αφήνει 9 ευρώ. Ολα αυτά με βάση δικά μας στατιστικά στοιχεία. Οσο για το πουρμπουάρ από το 10% που άφηνε έχουμε πέσει στο 3%», μας έλεγε ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου με Ελληνες και ξένους στην παλιά πόλη των Χανίων. Αλλος μας έλεγε ότι «οι Ελληνες έχουν περιορίσει κατά πολύ τις παραγγελίες τους κατά την έξοδό τους για φαγητό. Τόσο σε πιάτα, όσο και σε ποτά. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τη σπατάλη και ότι όλοι μας πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε υποπέσει στο... αμάρτημα να παραγγείλουμε περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε να καταναλώσουμε. Το κατοχικό σύνδρομο βλέπετε...». Από την άλλη, κακά τα ψέματα για ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού το κρασάκι κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας για το τραπέζι του, το ψάρι είδος προς εξαφάνιση, ενώ ούτε λόγος για κεράσματα και άλλα 'έξοδα'. Καλή, λοιπόν, η αύξηση της τουριστικής κίνησης, ακόμα καλύτερη όμως η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, αλλά και η πραγματική βελτίωση των οικονομικών δεδομένων για τον Ελληνα πολίτη, ώστε να μπορεί να κάνει τις διακοπές του αξιοπρεπώς -όχι με τις υπερβολές του πρόσφατου παρελθόντος- αλλά όχι βέβαια και με την αγωνία μήπως ο λογαριασμός μας ξεφύγει μερικά λεπτά του ευρώ πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου