Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Ασπίδα προστασίας για τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων

Επισημάνσεις σε χθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Θετική αποδοχή από το σύνολο σχεδόν των τοπικών φορέων έχει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και προβλέπει τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Δρυμού των Λευκών Ορέων ως Εθνικό Πάρκο. Αυτό φάνηκε και στη διευρυμένη σύσκεψη που κάλεσε ο Δήμος Σφακίων και συμμετείχε η Περιφέρεια, υπηρεσιακοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.
Στη συνάντηση διατυπώθηκαν και ενστάσεις για μία σειρά από ζητήματα για τα οποία όμως δόθηκαν εξηγήσεις και θα γίνει προσπάθεια να κατατεθεί κοινό κείμενο προτάσεων από όλους τους φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα. «Είναι κάτι που το περιμέναμε 10 χρόνια και επιτέλους η Σαμαριά είναι από τις πρώτες προστατευόμενες περιοχές για τις οποίες θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι τώρα καθορίζονταν άτυπα η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, ενώ τώρα γίνεται νόμος ο τρόπος διαχείρισής της. Το καθήκον μας είναι να πούμε μπράβο που μπαίνει ένα νομικό πλαίσιο γιατί όλοι ξέρουμε πως… στην παρανομία ο λύκος χαίρεται. Οταν δεν υπάρχει καθεστώς λειτουργίας, ευνοημένοι είναι αυτοί που παρανομούν σε βάρος της κοινωνίας» τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων κ. Πέτρος Λυμπεράκης.
Ο Φορέας συνέβαλε στο να προχωρήσει η όλη διαδικασία και ο κ. Λυμπεράκης επεσήμανε πως θα πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς να υποστηρίξουν να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα και οι ώριμες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν το Λαφονήσι, τη Γαύδο και την Αγιά, αλλά στη συνέχεια για τη Γραμπούσα και τη λίμνη Κουρνά. Παράλληλα, ο κ. Λυμπεράκης είπε πως σήμερα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι «ο τρόπος διαχείρισης των παλαιών ήταν ο ενδεδειγμένος για την αειφορική διατήρηση του βουνού. Προσπαθούμε με σύγχρονα μέσα να πετύχουμε τη διαχείριση που έκαναν οι παλιοί».
Στη σύσκεψη πήραν μέρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης. Την ανάγκη «να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μπουν κανόνες λειτουργίας για τα Λευκά Ορη» πρόταξε η κα Βαγιωνάκη, ενώ ο κ. Μπαλωμενάκης ερωτώμενος από τους μετέχοντες για το ιδιοκτησιακό στις ορεινές περιοχές απάντησε «είναι ένα τεράστιο θέμα που παραμένει από το 1915 και για κάποιους λόγους (ιστορικούς κ.ά.) στην Κρήτη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Πολλές ιδιοκτησίες είναι στον “αέρα” και υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Είτε δικαστικά σε βάρος του δημοσίου -μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία- είτε με μία συνολικότερη ρύθμιση. Κατά την άποψή μου αυτό που θα δώσει τη λύση είναι το δεύτερο». Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης τόνισε πως τα Λευκά Ορη διατηρήθηκαν χάρη στη λογική που επέδειξαν οι κάτοικοι στο παρελθόν, ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ν. Καλογερής σημείωσε τη σημασία της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για να προστατευτεί το φυσικό μνημείο των Λευκών Ορέων.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
• Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ: Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γ. Ζερβός από τη μεριά του επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό κείμενο απ’ όλους τους φορείς στο οποίο θα καταθέτουν τις προτάσεις τους. Ο ίδιος έκανε λόγο για “ασάφειες” στο θέμα των αγροτικών δρόμων, αλλά και αυτό της ιδιοκτησίας που πρέπει να λυθεί. Απαντώντας σε αυτό ο κ. Λυμπεράκης σημείωσε πως οι νόμιμα υφιστάμενοι και χρήσιμες οδοί θα πρέπει να νομιμοποιηθούν και οι παράνομοι να κλείσουν.
• ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ: Από τον Σύλλογο Μελισσοκόμων ο κ. Η. Χαλακατεβάκης εξέφρασε ανησυχίες ότι υπάρχουν ασάφειες στο υπό υπογραφή Προεδρικό Διάταγμα κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει στην απαγόρευση της μελισσοκομίας σε κάποιες περιοχές. Σε αυτό ο κ. Λυμπεράκης ήταν κατηγορηματικός ότι η μελισσοκομία είναι από τις πιο οικολογικές δραστηριότητες και δεν προβλέπεται πουθενά απαγόρευση πέρα απ’ το φαράγγι.
• ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ: «Η μελέτη και το Προεδρικό Διάταγμα είναι σε θετική κατεύθυνση» τόνισε ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σταύρος Μπαδογιάννης.
• ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Τις προτάσεις, αλλά και απαντήσεις αναφορικά με όσα προβλέπονται για τον Εθνικό Δρυμό κατέθεσε και η Π. Σκλαβάκη από τη Δασική Υπηρεσία Χανίων.
• ΚΥΝΗΓΟΙ: «Ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Δρυμού σε εθνικό πάρκο είναι μία θετική κατεύθυνση» είπε για την Κυνηγετική Ομοσπονδία ο κ. Π. Βογιατζάκης.


• ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Την εκτίμηση πως οι νόμιμοι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν τις συνέπειες των όποιων απαγορεύσεων στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού των Λευκών Ορέων ως εθνικό πάρκο έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Μ. Σταυριανουδάκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, Καντάνου – Σελίνου Α. Περάκης, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου