Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΙΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ

Στάχτη δασικές εκτάσεις

  • ο κ. Θοδωρής Λουκάκης
    ο κ. Θοδωρής Λουκάκης
  • ο κ. Θοδωρής Λουκάκης
    ο κ. Θοδωρής Λουκάκης
  • ο κ. Γιώργος Μακράκης με τον γιο του
    ο κ. Γιώργος Μακράκης με τον γιο του
  • ο κ. Γιώργος Φουντουλάκης
    ο κ. Γιώργος Φουντουλάκης
  • ο κ. Θοδωρής Λουκάκης
    ο κ. Θοδωρής Λουκάκης
Ανήσυχοι για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Κίσαμο και Σέλινο είναι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και επισημαίνουν την ανάγκη πρόληψης για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Mία περιβαλλοντική καταστροφή που πάντως θα ήταν μεγαλύτερη και εξαιρετικά ζημιογόνα αν η φωτιά στους Μύλους – Ελος Κισάμου “περνούσε” στις δασώσεις εκτάσεις που βρίσκονται στο Βλάτος και αποτελούν τον “πνεύμονα” όλης της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής η φωτιά στους Μύλους – Ελος Κισάμου έκαψε 130 στρ. δασικής έκτασης και 30 στρ. γεωργικής, ενώ στη Σπίνα Σελίνου έκαψε 100 στρ. δασικής έκτασης και 5 στρ. χορτολιβαδικής. Στις περιοχές αυτές παρέμειναν όλη μέρα χθες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τον φόβο αναζωπύρωσης.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ 
Η σημασία της παραμονής στην περιοχή του Ελους ενός πυροσβεστικού, όπως είχε στο παρελθόν ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου τονίζεται από τον κάτοικο της περιοχής κ. Γιώργο Μακράκη. Ο κ. Μακράκης μαζί με άλλους 7 – 8 χωριανούς μόλις ενημερώθηκαν για την πυρκαγιά και την κατεύθυνσή της με ιδία μέσα προσπάθησαν να την καθυστερήσουν και το κατάφεραν ως ότου φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και την ελέγξουν. «Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω του ανέμου και της πυκνής βλάστησης. Δυστυχώς, καταστράφηκε ένα μεγάλος μέρος της βλάστησης με πλατάνια και αζιλάκους και είναι ευτύχημα ότι διασώθηκε το δάσος του Βλάτους και η γύρω δασώδη περιοχή. Οι ζημιές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι σημαντικές, όμως, πρέπει να συνυπολογίσουμε και αυτές στο φυσικό περιβάλλον. Οι ζημιές στο δάσος μέσα στον χείμαρρο στους Μύλους θα πάρουν 20 χρόνια για να αποκατασταθούν» ανέφερε ο κ. Μακράκης.
Μιλώντας για την πρόληψη ο κ. Μακράκης υπογράμμισε πως «η Πυροσβεστική για να έρθει από το Καστέλι εδώ θέλει 30 λεπτά, με την κίνηση αυτήν την εποχή μπορεί να κάνει 40 ή και περισσότερο. Αυτή η ώρα είναι κρίσιμη. Για αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα στη Δ.Ε. Ιναχωρίου όπως είχε παλιά ο Δήμος, ώστε άμεσα να αντιμετωπίζεται μία πυρκαγιά με την έναρξή της. Επίσης, πρέπει να λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί και να είναι γεμάτες οι δεξαμενές. Παλαιότερα η δασική υπηρεσία είχε στα πυροσβεστικά ψεκαστήρες που μοιράζονταν στον κόσμο και έτσι μπορούσαμε να παρέμβουμε. Αυτό πρέπει να γίνει και πάλι και σε κάθε χωριό να υπάρχουν 5 – 6 άτομα που θα επεμβαίνουν άμεσα με την κατάλληλη εκπαίδευση μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική. Χρειάζεται να οργανωθούμε καλύτερα».
ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ 
«Η φωτιά ξεκίνησε σε απόσταση 50 μ. από τον δρόμο που πάει από Μύλους προς Στροβλές. Μέσα σε 5 λεπτά εξαιτίας των βορείων ισχυρών ανέμων άρχισε να αναπτύσσεται και να ανεβαίνει προς τα πάνω» τονίζει ο κ. Θοδωρής Λουκάκης, που βρισκόταν κοντά στο σημείο που πρωτοξεκίνησε η φωτιά. Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η φωτιά πέρασε στη δυτική πλευρά του δρόμου «και άρχισε να ανεβαίνει προς Ρογδιά. Εκαψε ελιές, μελίσσια και πρόβατα, ενώ απειλήθηκαν και σπίτια». Στην περιοχή που επλήγη ανάμεσα στους Μύλους και στο Ελος συναντήσαμε και τον κ. Γιώργο Φουντουλάκη. «Εχω 80 ελαιόδεντρα και κάηκαν τα περισσότερα. Πάθαμε μεγάλη ζημιά δυστυχώς, θα δούμε τώρα τι θα γίνει και αν δικαιούμαστε αποζημιώσεις» μας είπε.
Οι δήμαρχοι 


«Οι εκτάσεις που καταστράφηκαν ήταν δασικές, με υψηλή βλάστηση πεύκα και έλατα. Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που η επαρχία μας έχει άλλη μία τέτοια στη Σούγια και την Αγία Ειρήνη» δήλωσε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Α. Περάκης. Ο ίδιος τόνισε πως δεν απειλήθηκαν κατοικίες και ότι «η επέμβαση ήταν γρήγορη, γιατί η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στον πυροσβεστικό σταθμό της Καντάνου. Επίσης, ο Δήμος πήγε αμέσως με ένα φορτηγό κι ένα βυτιοφόρο, ενώ και οι κάτοικοι έφεραν φορτηγά με μεγάλα βυτία πάνω, τα οποία παρέμειναν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μήπως υπάρξει αναζωπύρωση. Επιπλέον ήρθε ένα ελικόπτερο και έκανε κάποιες ρίψεις. Το καλό ήταν ότι μέσα στο φαράγγι δεν φύσαγε δυνατός άνεμος με αποτέλεσμα να μην επεκταθεί στην κάτω μεριά του ιστορικού δρόμου στην Κάντανο». Από τη μεριά του ο κ. Θοδωρής Σταθάκης δήμαρχος Κισάμου σημείωσε πως «η φωτιά έπληξε δασικές εκτάσεις κυρίως όμως υπήρξαν ζημιές και σε μελίσσια -κάηκαν 100 κυψέλες μελισσών- ελαιόδεντρα και καστανιές. Η συνολική έκταση υπολογίζεται πάνω από 150 στρ. Ολη νύχτα δούλευαν τα πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και ακόμα παραμένουν για τυχόν αναζωπυρώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου