Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 

Γρίφος η εύρεση κατοικίας

Μεγάλη ζήτηση, αλλά μικρή προσφορά για γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα 

γενικήΣε γρίφο εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής στέγης στα Χανιά για τους νεοεισαχθέντες σε τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τ.Ε.Ι. Τα σπίτια αποτελούν… είδος προς εξαφάνιση σύμφωνα και με τους μεσίτες των Χανίων που υπογραμμίζουν ότι «οι ενδιαφερόμενοι έρχονται σε εμάς απελπισμένοι και δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, γιατί σπίτια δεν υπάρχουν».
KALAITZHS1Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κωνσταντίνου Καλαϊτζή από την Αθήνα που πέρασε στο Τμήμα Φυσικών Πόρων του Τ.Ε.Ι. Χανίων.
«Χρειάστηκε να ψάξουμε 5 ημέρες για να βρούμε σπίτι. Τα σπίτια δεν ήταν πολλά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολλοί. Κατέβηκα στα Χανιά να βρω σπίτι μαζί με έναν φίλο μου, γιατί οι γονείς μου εργάζονται και δεν ήταν εύκολο να έρθουν και αυτό δεν βοήθησε καθόλου την προσπάθειά μου, γιατί οι ιδιοκτήτες όταν δεν βλέπουν κάποιον μεγάλο μαζί σου δεν σε εμπιστεύονται εύκολα» δηλώνει ο Κωνσταντίνος στα “Χ.Ν.”. Μετά από κοπιώδη προσπάθεια βρήκε μία γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με 250 ευρώ τον μήνα. «Για αρχή είναι καλά» αναφέρει.
Ρωτάμε τον Κωνσταντίνο αν ενδιαφέρθηκε για τις λιγοστές θέσεις που δίνει το Τ.Ε.Ι. για οικονομικά ασθενείς φοιτητές σε ξενοδοχείο της πόλης. «Οι θέσεις είναι μόλις 16 και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες. Δεν έκανα τον κόπο να δηλώσω για την εστία, γιατί κάποιοι συμφοιτητές μου το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και η δική μου οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες όμως υπάρχουν παιδιά που είναι σε πιο δεινή θέση» απαντά.
ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
«Το να βρει ένας φοιτητής σπίτι στα Χανιά δεν είναικαι το πιο εύκολο πράγμα. Συγκρίνοντας ειδικά με την αδελφή μου που έχει περάσει στο Ρέθυμνο και πήγαμε πριν από 4 χρόνια για να βρούμε σπίτι, κρίνοντας τα διαθέσιμα σπίτια και την ποιότητά τους μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο πόλεων. Στα Χανιά αν δεν έχεις μία βοήθεια και δεν ξέρεις την πόλη δυσκολεύεσαι πολύ. Ευτυχώς είχα κάποια γνώση από την πόλη και αυτό με βοήθησε» λέει η Ιωάννα Στασινού πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η Ιωάννα βρέθηκε στα Χανιά την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις και ξεκίνησε την αναζήτηση. Είδε περίπου 10 σπίτια και οι εντυπώσεις της… ποικίλες. «Είδα σπίτια που δύσκολα θα έμενε κάποιος, ήταν χάλια και άλλα πολύ ακριβά. Για παράδειγμα στους μεγάλους δρόμους Α. Παπανδρέου, Ηρ. Πολυτεχνείου υπήρχαν παλιά διαμερίσματα, χωρίς κανένα έπιπλο που δίνονταν από 300 ευρώ τον μήνα και πάνω. Γενικά οι τιμές ήταν πολύ “τσουχτερές”» δηλώνει η κοπέλα που τελικά βρήκε μία γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ» 
kaligiani«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η ζήτηση είναι εξαιρετικά μεγάλη, η προσφορά μικρή. Δεν υπάρχουν σπίτια και πρακτικά αυτό σημαίνει αυξημένες τιμές για τα υπάρχοντα και αυτό αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους και όχι μόνο τους φοιτητές» λέει στα “Χ.Ν.” η κα Λουκία Καλλιγιάννη πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χανίων.
kriarasΓια μία σειρά από λόγους που έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία σπιτιών μιλάει ο κ. Γιάννης Κριαράς από την “Κτηματοεμπορική”. «Πρώτος παράγοντας ότι δεν έχουν γίνει από το 2008 παρά ελάχιστα νέα σπίτια, δεύτερος παράγοντας ότι τα παλιά σπίτια ο κόσμος δεν έχει χρήματα να τα ανακαινίσει. Υπάρχουν και ιδιοκτήτες που λένε “για να το ενοικιάσω το διαμέρισμα θα πρέπει να το βάψω, να κάνω κάποιες επισκευές, κινδυνεύω να φάω και καμιά τάπα 1 – 2 ενοίκια -όπως συνηθίζεται- και πρέπει να πληρώσω την Εφορία, δεν με συμφέρει να το ενοικιάσω, καλύτερα να το έχω κλειστό” Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν διαμερίσματα, οι γονείς είναι απελπισμένοι, μπαίνουν σε λίστες για να βρουν ένα σπίτι. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με μικρά ξενοδοχεία μέσα στα Χανιά που τον χειμώνα κλείνουν ώστε να διαθέτουν τα δωμάτια για τους φοιτητές, αλλά είναι κάπως επιφυλακτικοί γιατί φοβούνται και αυτοί επειδή θα μπουν νέοι άνθρωποι μήπως κάνουν κάποιες ζημιές» λέει ο κ. Κριαράς.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


μπατάκηςΕνα άλλο ζήτημα βάζει ο κ. Ανδρέας Μπατάκης από το μεσιτικό γραφείο “Τάλως”. Πολλοί ιδιοκτήτες πλέον ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσω Διαδικτύου ή και γραφείων. «Διαπιστώνουμε μια μεγάλη έλλειψη στην προσφορά σπιτιών για φοιτητές. Από τη μία ισχύει το ότι έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα, αλλά άλλος ένας λόγος που έχουν μειωθεί τα διαμερίσματα προς ενοικίαση είναι ο νόμος περί απελευθέρωσης του ελάχιστου χρόνου μίσθωσης. Με αυτόν αρκετός κόσμος που έχει διαμερίσματα αποφάσισε να τα εκμεταλλευτεί με τουρίστες και όχι με μόνιμες ενοικιάσεις και τα διαθέτει μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Εχω ακούσει πολλά παράπονα από γονείς ότι δεν μπορούν να βρουν στέγη, ότι βλέπουν σπίτια πολύ χαμηλής ποιότητας. Την ίδια στιγμή οι τιμές έχουν πιεστεί προς τα πάνω, γιατί δεν υπάρχει προσφορά για ενοικίαση και αυτά που δίνονται διατίθενται σε ακριβές τιμές» καταλήγει ο κ. Μπατάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου