Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Κανονικά η ύδρευση

Σημαντική ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων

Εκτός κινδύνου διακοπών ύδρευσης βρίσκεται ο Δήμος Χανίων, αφού σήμερα θα συνδεθεί η νέα γεώτρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) με τις δεξαμενές και το δίκτυό της! H νέα γεώτρηση δίνει 250 – 300 κυβικά την ώρα ενισχύοντας σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα. Μετά από τη δοκιμαστική της λειτουργία που ολοκληρώθηκε χθες, σήμερα το πρωί το νερό θα μπορεί να δοθεί για κατανάλωση. Η συγκεκριμένη γεώτρηση στην Αγιά ολοκληρώθηκε μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία καθώς υπήρξαν διάφορα τεχνικά προβλήματα, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν. «Η γεώτρηση που είχε προαναγγείλει η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. από τον Μάιο ολοκληρώθηκε και την περασμένη Παρασκευή έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές. Την Παρασκευή αντλούσαμε με ρυθμό 200 κυβικά την ώρα λόγω της δοκιμαστικής αντλίας και η άντληση μπορεί να αυξηθεί στα 300 κυβικά την ώρα. Την Τρίτη είχε εξαφανιστεί η θολότητα του νερού που προκύπτει πάντα στις γεωτρήσεις και από την Τετάρτη θα μπορεί να αξιοποιηθεί κανονικά» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Αντώνης Σχετάκης.
Το νερό που αντλήθηκε αυτές τις ημέρες διοχετεύτηκε στη λίμνη της Αγιάς ανεβάζοντας σημαντικά τη στάθμη της. Ο κ. Σχετάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Χανίων με νερό υπογραμμίζοντας πως πλέον δεν υπάρχει θέμα διακοπών υδροδότησης και ότι ο “κόκκινος” συναγερμός γίνεται “κίτρινος”. Δεν πάμε στον “πράσινο”, δηλαδή να υπάρχει υπερκατανάλωση, αλλά οπωσδήποτε ο κίνδυνος έχει εκλείψει για διακοπές και τα πράγματα πάνε καλύτερα».
ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ
Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις της περιοχής (του Ο.Α.Κ. και του Τ.Ο.Ε.Β.) δεν επηρεάστηκαν από τη νέα και δεν υπήρξε πτώση της στάθμης τους. Στο ερώτημα κατά πόσο το νερό θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες του Σεπτέμβρη, του Οκτώβρη και του Νοέμβρη που συνήθως οι βροχές δεν είναι τόσες πολλές ο κ. Σχετάκης απάντησε πως τους πιο πάνω μήνες «οι υδροφόροι ορίζοντες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς λόγω της εντατικής άντλησης του καλοκαιριού και δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι βροχές για να αποκατασταθεί ο υδροφόρος. Ομως, έχει περιοριστεί η κατανάλωση από τον τουρισμό, έχουν περιοριστεί κατά 50% οι αρδεύσεις επομένως έχουμε μεν λιγότερα νερά, αλλά και λιγότερες ανάγκες και έτσι το ισοζύγιο μπορούμε να το καλύψουμε».
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Μέσω Τραπέζης και των super market (ΙΝΚΑ) πλέον πληρώνεται το 60% των λογαριασμών της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν πιο σύγχρονες μεθόδους πληρωμής από το κλασικό ταμείο. Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης το 40% των πληρωμών γίνεται στο ταμείο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στις Μουρνιές, το 35% μέσω τράπεζας (πάγια εντολής, POS κ.ά.) και 25% μέσω των super market INKA με τα οποία συνεργάζεται η Επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου