Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Πράσινο φως» στην εγκατάσταση προσφύγων στο νησί

pedprosfiges«Πράσινο φως» στην εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών στην Κρήτη έδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και το σχετικό έγγραφο θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ των ανοικτών δομών, και της ενοικίασης κατοικιών όπου θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που θα είναι μοιρασμένοι αναλογικά σε κάθε νομό.
Ειδικότερα η ΠΕΔ αποφάσισε πως:
• Αποδέχεται τη φιλοξενία 2000 προσφύγων-μεταναστών στην Κρήτη.
• Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός) να τηρηθεί η αναλογικότητα του πληθυσμού ως προς την φιλοξενία προσφύγων (δηλαδή να μοιραστούν οι πρόσφυγες ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε νομού).
• Δημιουργία επιτροπής που αποτελείται από τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους δημάρχους Χανίων, Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου, Ρεθύμνου, Πεδιάδας και Αγ. Βασιλείου. Η Επιτροπή αυτή θα διαμεσολαβήσει μεταξύ των δημάρχων και της κυβέρνησης για το θέμα.
Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επισήμανε πως οι δομές θα είναι ανοικτές και ότι «σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες που διαχειρίζεται κονδύλια θα μπορούν να ενοικιαστούν κατοικίες. Η Ύπατη Αρμοστεία λειτουργεί με όρους οικονομικά ευνοϊκούς, προκαταβάλουν ενοίκια για ένα χρόνο, μπορούν να κάνουν πολυετή συμφωνίες και πάντα με βάση τις αποτιμήσεις της Αγοράς. αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψάξουμε να βρούμε σπίτια διάσπαρτα σε όλο το νομό. Χρειάζεται να είναι κοντά στο Μητροπολιτικό Κέντρο ώστε να μπορούμε να τα υποστηρίξουμε (σχολεία παροχές υγείας κτλπ).
Ο κ. Βάμβουκας ζήτησε επίσης από την ΠΕΔ και έγινε δεκτό να ζητηθεί από την κυβέρνηση να παραταθεί η εργασία για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλες κοινωνικές δομές που είναι πιθανόν να λειτουργήσουν βοηθητικά σε όλη την προσπάθεια.
Από τους υπόλοιπους δημάρχους των Χανίων παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αποκόρωνα που επανέλαβε την απόφαση του Δ.Σ. να μην δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες, επιφυλάξεις κατέθεσε ο Δήμαρχος Σφακίων, ενώ η δήμαρχος Γαύδου συντάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου