Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Πρεσβευτές της Κρήτης φοιτητές από την Αμερική

Για μία ακόμη χρονιά το Πανεπιστήμιο “Drexel” βρέθηκε στο νησί

05Πρεσβευτές της σύγχρονης Κρήτης, των προϊόντων και των ανθρώπων της είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου “Drexel” που βρέθηκαν χθες στα Χανιά.
Oι φοιτητές, συμμετέχοντας στο θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου τους -που τα τελευταία 12 χρόνια πραγματοποιεί επισκέψεις και στην Κρήτη- πήγαν αρχικά στους τάφους των Βενιζέλων, στη συνέχεια στο ελαιουργείο της “Terra Creta” και στην αρτοβιομηχανία “Τσατσαρωνάκη” στην Κίσαμο, ενώ κατέληξαν στην παλιά πόλη.
Στόχος των επισκέψεων αυτών που οραματίστηκαν από τον για χρόνια πρόεδρο του Πανεπιστημίου δρα Κ. Παπαδάκη με καταγωγή από τα Μεσκλά είναι οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί επιστήμονες στις Η.Π.Α. να γνωρίσουν τη σύγχρονη Κρήτη, τις υποδομές της, το εκπαιδευτικό σύστημα, τα ερευνητικά Ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της.
«Η παραμονή στην Κρήτη είναι εξαιρετική, πέρα από τη θάλασσα και τον ήλιο για τα οποία είναι γνωστό το νησί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις υποδομές, τη φιλοξενία των ανθρώπων, αλλά και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον Μινωικό πολιτισμό» μας είπε η Emily Liakakos που σπουδάζει παιδαγωγικά που έχει μόνο θετικές εμπειρίες από τη μέχρι τώρα επίσκεψή της.
Από την ομάδα των φοιτητών: 3 σπουδάζουν Διοίκηση Επιχειρήσεων, 2 Επιδημιολογία, 2 Λαογραφία και 2 Παιδαγωγικά.
ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
«Αυτό που σου κάνει εντύπωση μόλις αρχίζεις να γνωρίζεις καλύτερα την Κρήτη είναι πως ένα μικρό νησί είναι τόσο πλούσιο σε πολιτισμό, ενώ γίνονται πολλές δράσεις όλων των ειδών.
Σίγουρα όταν επιστρέψουμε θα παραινέσουμε και άλλους συναδέλφους να επισκεφθούν την Κρήτη» δηλώνει η Andrea Rose Cardoni, ενώ η Mychell White που σπουδάζει οικονομικά μας μιλά για την ασφάλεια ένα ζήτημα που πάντα απασχολεί τους Αμερικανούς.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και πουθενά δεν νιώσαμε καμία απειλή. Η Κρήτη και η Ελλάδα είναι από τους πιο ασφαλείς προορισμούς».
Το θέμα της διατροφής απασχολεί τη Τung Mei Chan που σπουδάζει μάρκετινγκ.
«Δεν γνώριζα κάτι για την κρητική διατροφή πριν έρθω εδώ εκτός από το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιώ πολύ στην κουζίνα. Περιμένω την ώρα της επίσκεψής μας σε ελαιοπαραγωγικές μονάδες προκειμένου να δω πώς παράγεται και να αγοράσω» επισημαίνει η νεαρή φοιτήτρια.
Για το περιεχόμενο των επισκέψεων αυτών μας μιλάει ο κ. Θοδωρής Κατερινάκης καθηγητής στο “Drexel” εξηγώντας ότι στόχος των οραματιστών της ήταν οι Αμερικανοί φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Κρήτη και να μελετήσουν τις ιδιαιτερότητές της.
Στόχος του “Drexel” είναι να υπάρξει στις επισκέψεις αυτές και μια πιο στενή συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Αναφορικά με τυχόν προβλήματα από την επίσκεψη οι φοιτητές βρήκαν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι νόμιζαν.
«Υπήρχε μια κακή δημοσιότητα λόγω της κρίσης, αλλά τα παιδιά είδαν ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Επίσης δεν καταλαβαίνουν τη γεωγραφία της περιοχής υπήρχε ένας φόβος μήπως είναι κοντά στις εστίες πολέμου π.χ. Συρία, όμως είδαν ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Επίσης τους κάνει εντύπωση πόσες δραστηριότητες υπάρχουν στην Κρήτη ένα μικρό σε έκταση νησί» είπε ο κ. Κατερινάκης.


Το πρόγραμμα διευθύνει η δρ Μαρία Χναράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου