Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

“Λίφτινγκ” σε σχολεία

Αυξημένα αιτήματα για βαψίματα, συντηρήσεις και εξοπλισμό

Tελευταίες “πινελιές” συντήρησης σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των Χανίων, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου. Με 130 σχολικές μονάδες στην ευθύνη της, η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χανίων έχει να αντιμετωπίσει αυξημένα αιτήματα για βαψίματα, συντηρήσεις, εργαστηριακό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό. «Σε μία δύσκολο περίοδο, ξεκινάμε τα σχολειά με όλα τα βασικά προβλήματα λυμένα» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Βλαζάκης, συμπληρώνοντας πως περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης. «Εχουμε τη στήριξη του Δήμου που μόνο για φέτος έχει δώσει από τα ταμεία του πάνω από 300.000 ευρώ. Δυστυχώς εδώ και μία 6ετία υπάρχει φοβερή υποχρηματοδότηση από το κράτος, δεν δίνει τα χρήματα που έχουν ανάγκη τα σχολεία. Παρόλα αυτά κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εχουμε καλή συνεργασία με την τεχνική επιτροπή παρά του ότι έχει ελάχιστο προσωπικό, ελάχιστα άτομα για τα συνεργεία της» τόνισε ο κ. Βλαζάκης.
Αναφορικά με τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες η κάτασταση έχει ως εξής:
• ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στα περισσότερα σχολεία ο εξοπλισμός είναι 20ετίας και περισσότερο. Ηλθε τώρα το Υπουργείο Παιδείας και λέει ενίσχυση της Πληροφορικής και όλα τα σχολεία να λειτουργούν με διευρυμένα προγράμματα χωρίς όμως να δώσει τους αναγκαίους πόρους. Εμείς θα δώσουμε 20 μεταχειρισμένους υπολογιστές του Δήμου σε σχολεία και θα κάνουμε μια προσπάθεια αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες των εργαστηρίων πληροφορικής των δημοτικών σχολείων.
• ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ: Εχει γίνει μια προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ για την νομιμοποίηση των σχολικών μονάδων. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν οι μονάδες αυτές σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, τζάμια κ.ά.).
• ΤΑΠΗΤΕΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: Εχουμε δεσμευτεί ως Σχολική Επιτροπή ότι θα τοποθετήσουμε τάπητες ασφαλείας στις αυλές όλων των νηπιαγωγείων. Είναι δέσμευση δική μας να το κάνουμε . Με τη στήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου το προχωρούμε. Κάποια νηπιαγωγεία έχουν μπει σε πρόγραμμα τοποθέτησης και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν όλα τα νηπιαγωγεία τάπητες.
 ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ: Πραγματοποιήθηκαν εργασίες και βαψίματα σε πολλές σχολικές μονάδες, όπως επίσης αποεντόμωση και καθαρισμός.
• ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΗΛ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΩΝ: Σε όλα τα σχολεία τοποθετήθηκαν εξωτερικά κουδούνια, ηλεκτρικές κλειδαριές και συστήματα ενδοεπικοινωνίας.


• ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΝΕΡΟΥ: Τα σχολεία επιβαρύνονται με οικιακό τιμολόγιο. Ζητάμε από τη ΔΕΥΑΧ να μας χρεώνει με βάση τα επαγγελματικά τιμολόγια που είναι πολύ φτηνότερα. Είναι ένα δίκαιο αίτημα και ελπίζουμε να μας ακούσουν. Αναφορικά με τις απαράδεκτες εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζονται 3-4 νηπιαγωγεία κοντά στο κέντρο της πόλης, ο κ. Βλαζάκης απάντησε πως γίνεται προσπάθεια από τη Σχολική Επιτροπή να βρεθούν νέες κτηριακές υποδομές για τη στέγασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου