Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΝΟΤΙA ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

Στο μακρινό μέλλον η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Συζήτηση για την τοπική ανάπτυξη στο συνέδριο του Τ.Ε.Ε. στα Χανιά

basikoΣτο μακρινό μέλλον βρίσκεται η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκο Βαρότση. O κ. Βαρότσης μίλησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του Τ.Ε.Ε. – Τμ. Δυτ. Κρήτης για το επάγγελμα του μηχανικού και ερωτήθηκε σχετικά με την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και στην περιοχή του Ιονίου. «Οι άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αφορούν κοιτάσματα μικρής δυναμικότητας. Τα 20 οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν οι μεγαλύτερες υποσχέσεις είναι σε μία διαδικασία που ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Εχουν κατατεθεί οι προσφορές από τον Ιούλιο του 2015 και μέχρι σήμερα επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί αυτοί που έδωσαν προσφορές. Αρα θα πρέπει η Πολιτεία να “τρέξει” όλες αυτές τις διαδικασίες για να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που θα δοθεί η άδεια και θα ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να περάσουν 8 – 10 χρόνια, ώστε να έχουμε το πρώτο εκμεταλλεύσιμο πετρέλαιο» τόνισε ο καθηγητής. Ο κ. Βαρότσης αναφέρθηκε και στις προοπτικές που ανοίγονται στον Ελλαδικό χώρο σε ό,τι αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και έδωσε στοιχεία για το πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί η τοπική και η εθνική οικονομία.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στον πολιτισμό ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης αναφέρθηκε η επ. καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης κα Αμαλία Κωτσάκη. Στο ζήτημα α) της αξιοποίησης, της ανάδειξης και προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (αποκαταστάσεις, αναπλάσεις κ.ά.) και β) στον τομέα της πολιστικής διαχείρισης αναφέρθηκε η κα Κωτσάκη σημειώνοντας πως στο μεν πρώτο οι αρχιτέκτονες έχουν εμπειρία στο δεύτερο όμως δεν υπάρχει εμπειρία. Η κα Κωτσάκη στάθηκε σε δύο μεταπτυχιακά (τουρισμός, πολιτισμός και μεσογειακός χώρος και ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος) που υλοποιεί η Αρχιτεκτονική Σχολή και τα οποία δίνουν απαντήσεις στα πιο πάνω ζητήματα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 


Για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη μίλησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων κ. Πέτρος Λυμπεράκης. Ο κ. Λυμπεράκης υπογράμμισε τη σημασία της επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα, αφού παρουσίασε συνοπτικά τη δραστηριότητα του φορέα και μια σειρά από δράσεις του για την προστασία του Εθνικού Δρυμού, μίλησε και για τα προγράμματα “Μeet” και “ΝΗΖΑ” που υλοποιεί ο φορέας. Για το μεν πρώτο προβλέπει μία σειρά από σχεδιασμένες δραστηριότητες για τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού και για το δεύτερο η απονομή σήματος ποιότητας σε επιχειρήσεις (καταλύματα, εστιατόρια, τουρ. γραφεία κ.ά.) που αναπτύσσουν δραστηριότητες συμβατές με την αειφορία του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου -που συνεχίζονται και τη Δευτέρα- χθες χαιρέτησαν ο θεμ. αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ. Γ. Μαργαρώνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γ. Δασκαλάκης και ο περ. Σύμβουλος κ. Κ. Κώτσογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου