Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αποτυχημένο” το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης οδηγών λένε οι εκπαιδευτές



1Προτάσεις για ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης καταθέτουν οι εκπαιδευτές οδήγησης, ένας μέρος των οποίων παρουσιάστηκε σε εσπερίδα το βράδυ της Πέμπτης στα Χανιά.
Τις προτάσεις παρουσίασε ο κ. Άρης Ζωγράφος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλλόγου εκπαιδευτών οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής .
Ειδικότερα ο κ. Ζωγράφος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε αποτίμηση ενός συστήματος παραγωγής χρηστών (σ.σ. οδηγών) εδώ και 35 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι δυστυχώς αποτύχαμε. Αποτύχαμε γιατί προσπαθούμε εμείς ως εκπαιδευτές οδήγησης στα 18 συν χρόνια ενός έφηβου να του διαμορφώσουμε οδηγική συνείδηση. Αυτό δεν γίνεται ! Αυτό που απαιτεί η κοινωνία σήμερα είναι ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής που να είναι αρθρωτό και να περιλαμβάνει όλη την εκπαιδευτική διαδικασία από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο. Ως υποχρεωτικό μάθημα, όχι επιλογής!».
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία επισήμανε πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν 10.000.000 χρήστες, αλλά μόνο τα 3.000.000 εξ’ αυτών γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας. «Γνώριζα πάρα πολλά παιδιά που σκοτώθηκαν γιατί δεν τους είχε πει ποτέ κανείς πως για να περάσουν κάθετα ένα δρόμο πρέπει να κοιτάξουν αριστερά, μετά δεξιά, και μετά πάλι αριστερά. Δεν γνωρίζω κανένα παιδί που να σκοτώθηκε στο δρόμο επειδή δεν ήξερε το «Πάτερ Ημών»».
“ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ”
Αναφορικά με το κόστος που επιβαρύνεται σήμερα ο πολίτης για να πάρει ένα δίπλωμα ο κ. Ζωγράφος σημείωσε πως θα μπορούσε να δίνεται χωρίς κάποια επιβάρυνση οικονομική. «Ζητάμε να διαμορφωθεί ένα ταμείο οδικής ασφάλειας (από πρόστιμα, το 1/1000 των διοδίων και το 1/1000 της βενζίνης) από τους πόρους τους οποίου θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και τους παλιούς χρήστες που απαιτούν μια νέου είδους κατάρτιση και τους νέους. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εκπαιδεύουμε 1.500 μαθητές την ημέρα» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών.
ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Ζωγράφος και για το σύστημα των εξετάσεων. Μίλησε για «διάτρητο» και «ξεπερασμένο» σύστημα το οποίο και «δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήθελε να παράξει. Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει την εκπαίδευση, αξιολόγηση και δια βίου μάθηση των οδηγών. Κάποιος που πήρε δίπλωμα δεν σημαίνει ότι μπορεί να οδηγεί εσαεί χωρίς να κάνει μια επικαιροποίηση των γνώσεων του και των κανόνων κυκλοφορίας. Αύριο θα κυκλοφορούν ημιαυτόνομα και αυτόνομα ΙΧ πως θα συνυπάρξει μαζί τους ο παλιός οδηγός ; Θα έχουμε τρομακτικά ατυχήματα. Επίσης
η εξέταση γίνεται με παρωχημένες εντολές και ασκήσεις της δεκαετίας του 80΄όταν την ίδια στιγμή η τεχνολογία τρέχει. Δεν παράγουμε οδηγούς για τη νέα εποχή αλλά οδηγούς για το… πέρυσι. Πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου, σε 12 χρόνια η διαδικασία των εξετάσεων θα καταργηθεί τελείως. Μέχρι τότε απαιτείται ένα νέο σώμα εξεταστών που θα μπορεί να αξιολογεί και όχι να εξετάζει ένα χρήστη».
Οι εκπαιδευτές κατάθεσαν πρόσφατα τις θέσεις τους σε επιτροπή της Βουλής, θα το κάνουν και στην ολομέλεια και όπως είπαν έχουν βρει «ευήκοα ώτα».
Η εσπερίδα είναι μια από τις 150 που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στα πλαίσια των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου