Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Αλλάζουν όλα στα Στιβανάδικα

P1030640Έκπληξη στην αρχή και έντονες διαμαρτυρίες στη συνέχεια προκάλεσε σε επαγγελματίες της Σκρυδλώφ (Στιβανάδια) έγγραφο της αρχαιολογίας με βάση το οποίου τους δίνεται άδεια λειτουργίας των καταστημάτων αρκεί να τηρήσουν μια σειρά από δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ορισμένες από αυτές τις δεσμεύσεις τους προκαλούν «ανυπέρβλητα προβλήματα» στη λειτουργία τους και πολλοί θα κλείσουν.
Αντίθετα από τη μεριά της αρχαιολογίας σημειώνεται πως όλοι οι όροι που βάζει η υπηρεσία είναι με βάση τη νομοθεσία και όλων όσων προβλέπει ο κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Χανίων. Παράλληλα σημειώνεται πως η υπηρεσία δεν έχει δώσει καμία άδεια για μια σειρά από αυθαιρεσίες που παρατηρούνται σε διάφορα σημεία της πόλης και έχουν να κάνουν με τοποθέτηση κλιματιστικών, καμινάδων, προβολέων, κατασκευών.
ΟΙ ΟΡΟΙ
Ειδικότερα στο έγγραφο της αρχαιολογίας σε επαγγελματία σημειώνεται πως γίνεται δεκτή η τοποθέτηση εμπορευμάτων στον κοινόχρηστο χώρο, αλλά η έγκριση αυτή χορηγείται με τους εξής όρους:
1. Οι κατασκευές με τα εμπορεύματα θα εκτείνονται αυστηρά στον εγκεκριμένο χώρο, συνολικού εμβαδού 10,30 τμ. σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό σκαρίφημα.
2. Τα εμπορεύματα θα τοποθετηθούν σε κινητές και σε καμία περίπτωση μόνιμες κατασκευές.
3. Οι κατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ξύλινες και λιτής μορφής ενώ το ύψος τους δεν θα υπερβαίνει το 1,50 μ. Δε θα τοποθετηθούν ογκώδεις προθήκες ή βιτρίνες, κούκλες ή οποιαδήποτε άλλο στοιχείο αλλοιώνει τον μνημειακό χαρακτήρα της παλιάς πόλης.
4. Οι κατασκευές δεν θα αναρτώνται επί της όψεως του καταστήματος και δεν θα φέρουν οποιασδήποτε μορφής επιπρόσθετο σκιάδιο, κινητό ή σταθερό.
5. Δεν θα τοποθετηθούν εξέδρες υπερύψωσης επί του παραχωρούμενου χώρου.
6. Στην όψη του κτηρίου δεν θα τοποθετηθούν: Εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, προβολείς φωτισμού ή άλλου είδους κατασκευές (όπως γυψοσανίδες κτλ.).
8. Στην όψη του κτηρίου δεν θα τοποθετηθούν σταθερά ή κινητά σκιάδια (τέντες/ομπρέλες) χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας μας.
9. Η πινακίδα του καταστήματος θα είναι μικρών διαστάσεων, ξύλινη, μη αυτοφωτιζόμενη, γραμμένη στα ελληνικά, με απλούς, λιτούς χαρακτήρες. Σε περίπτωση που είναι επιθυμητή και ξενόγλωσση επιγραφή, αυτή θα βρίσκεται στην ίδια πινακίδα, θα είναι μικρότερων διαστάσεων που και θα έπεται της ελληνικής.
Σε περίπτωση που σε έλεγχο διαπιστωθεί παράβαση τότε η άδεια θα ανακαλείται.
Ένας από τους επαγγελματίες που έλαβε το έγγραφο αυτό είναι ο κ. Σ. Μητσκολάβας. «Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα» μας λέει, συμπληρώνοντας «απαγορεύεται να έχουμε στέγαστρα, σκίαστρα…Μα πως θα δουλέψουμε; Με τον ήλιο μέσα στο καλοκαίρι ποίος θα σταθεί έξω από το μαγαζί; Κι όταν βρέχει τι θα κάνουμε ; Μας απαγορεύουν να έχουμε οποιοδήποτε εμπόρευμα πάνω στον τοίχο, να μην έχουμε καλυμμένες τις προσόψεις των μαγαζιών. Θα βγάλουμε τις προσόψεις που έχουμε φτιάξει και ξέρετε τι θα φανεί; Το μπετόν! Γιατί ελάχιστα μαγαζιά είναι παλιά! Όλα φτιάχτηκαν πρόσφατα και έχουν τσιμέντο γιατί εδώ παλιότερα ήταν παράγκες. Λένε να μην μπουν προβολείς να μην φωτίζουμε τα εμπορεύματα μας. Να μας δώσουν λύχνους – αφού θέλουν να είμαστε παραδοσιακοί- για να βλέπουν οι πελάτες τα εμπορεύματα».
Ο ίδιος τονίζει πως «κάνουν πράγματα που δεν έχουν είναι σοβαρά, που αν εφαρμοστούν θα πρέπει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας».


 Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Από τη μεριά της Εφορίας Αρχαιοτήτων η προϊσταμένη κ. Ε. Παπαδοπούλου είπε στα “Χ.Ν.” πως τα έγγραφα αυτά στέλνονται σε όσους επαγγελματίες έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες παραβάσεις προκειμένου να συμμορφωθούν ανάλογα.
Σημειώνει επίσης πως δεν απαγορεύονται ούτε τα σκιάδια, ούτε τα φωτιστικά απλά πρέπει η τοποθέτηση τους να είναι σε συνεννόηση με την αρχαιολογία. «Υπάρχουν κλιματιστικά οι σωλήνες των οποίων βγαίνουν στις προσόψεις, προβολείς που έχουν τοποθετηθεί τρυπώντας το κτήριο. Για αυτά η υπηρεσία μας δεν έχει δώσει και δεν θα δώσει καμία έγκριση. Μπορούν να μπουν άλλης μορφής φωτιστικά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο πως στην παλιά πόλη κανείς δεν μπορεί να κινείται αυθαίρετα» λέει η κ. Παπαδοπούλου συμπληρώνοντας για όλες τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει στην παλιά πόλη και στα Στιβανάδικα η υπηρεσία της δεν έχει δώσει καμία έγκριση καθώς άλλα αναφέρουν οι φάκελοι που καλείται να εξετάσει και άλλα κάνουν οι επιχειρηματίες, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει έχοντας έλλειψη προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου