Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Εξοικονόμηση χρημάτων στον Δήμο Χανίων

Σχέδια για μετατροπή απορριμματοφόρων σε φορτηγά 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΔΗΜΟΥΣτη μετατροπή παλιών απορριμματοφόρων σε φορτηγά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, με την παράλληλη αξιοποίηση κάθε χρήσιμου ανταλλακτικού από τα οχήματα που αποσύρει προχωρεί ο Δήμος Χανιών.
H μέθοδος αυτή, του “κανιβαλισμού” όπως ονομάζεται, χρησιμοποιείται πιο εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια της κρίσης προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα που θα δίνονταν για ανταλλακτικά ή για αγορά νέων οχημάτων.
Πριν από δύο χρόνια ένα απορριμματοφόρο μετατράπηκε σε φορτηγό (στο σασί του απορριμματοφόρου προστέθηκε καρότσα φορτηγού), ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει το επόμενο διάστημα καθώς όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου Χανίων κ. Στέλιος Σταματουλάκης «έχουμε ανάγκη από φορτηγά και έχουμε βρει αυτή τη λύση προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα. »
Στο αμαξοστάσιο του Δήμου βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης δύο μικρά λεωφορεία, ένα παλιό καλαθοφόρο, δύο απορριμματοφόρα τύπου “βαρέλα”, και ένα απορριμματοφόρο τύπου “πρέσσα”.
«Τα ανταλλακτικά τους τα αξιοποιούμε για τα αυτοκίνητα που έχουμε σε κίνηση.
Αυτό γίνονταν βέβαια πάντα αλλά παλιά πριν την κρίση είχαμε κάποια άνεση. Τα τελευταία χρόνια αξιοποιούμε περισσότερο τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων που αποσύρουμε» λέει ο κ. Σταματουλάκης.
Το 2016 αποσύρθηκαν δύο ανατρεπόμενα φορτηγά, ένα μικρό φορτηγό και δύο επιβατηγά που είχαν καταστραφεί. Όλα αυτά εκποιούνται μέσω του ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού) και χρησιμοποιούνται ως παλιοσίδερα που στην καλύτερη περίπτωση θα αποφέρουν στο Δήμο 500 ευρώ τα μεγάλα οχήματα και 100 ευρώ τα μικρά.
Αντίθετα η αξιοποίηση των ανταλλακτικών μειώνει πολύ το κόστος της λειτουργίας των αυτοκινήτων.


ΟΙ ΚΑΔΟΙ
  Περίπου 1000 μεταλλικοί κάδοι που έχουν αποσυρθεί καθώς είναι διαλυμένοι, θα πουληθούν για παλιοσίδερα

Περίπου 1000 μεταλλικοί κάδοι που έχουν αποσυρθεί καθώς είναι διαλυμένοι, θα πουληθούν για παλιοσίδερα
Στο χώρο του αυτοκινητοστασίου στο ΣΟΔΥ και σε ανάλογο χώρο στη Ν. Κυδωνίας , ο Δήμος έχει συγκεντρώσει περίπου 1000 μεταλλικούς κάδους, 70 πλαστικούς μεγάλου μεγέθους και 30 μικρότερους.« Όλοι αυτοί οι κάδοι επειδή είναι δημόσιο υλικό μαζί με άλλα υλικά όπως μηχανές γκαζόν, ξυλοκοπτικά που έχουν πάθει ζημιά και δεν συμφέρει να τα επισκευάσεις γιατί είναι πιο ακριβά ,θα εκποιηθούν. Έχουν φύγει τα σχετικά έγγραφα στην Οικονομική Επιτροπή και περιμένουμε να πουληθούν ως παλιοσίδερα» σημείωνει ο κ. Σταματουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου